Jomar Blekkan inför V75 Dannero 9 augusti 2014

112

image-10

Jomar Blekkan är ett aktat namn i kallblodssporten och han är mest känd för att tidigare ha kört fenomenet Bork Rigel.
Nu har ”Mannen med mustaschen” tagit fram en ny jättetalang i Järvsörappen som på lördag är storfavorit i Kallblodskriteriet.
– Han är den största talang jag har tränat. I mina ögon är han bästa hästen i loppet, säger Jomar Blekkan.

Svenskt Kallblodskriterium körs som V75-2 på Dannero på lördag. På förhand ser det ut att bli norsk dominans, precis som det blev i uttagningsloppen förra veckan. Stor favorit blir Järvsörappen, en treårig hingst som har tagit sex segrar och ett andrapris på nio starter. Han vann sitt försök i överlägsen stil och här har Jomar Blekkan fått fram en ny stjärna. 59-årige Blekkan, som tidigare är känd för att ha kört fenomenet Bork Rigel som han vann 160 segrar med av hästens totalt 168 triumfer. Bork Rigel sprang in 13,7 miljoner kronor och Jomar Blekkan har även tränat fram dubble miljonären Slått Eld som vann såväl försök som final i Svenskt Travkriterium och Svenskt Kallblodsderbyt 2005 och 2006.
– Jag håller den här hästen mycket högt och det är den största talang jag har tränat. Åtminstone vid den här tidpunkten som treåring så är han före de bästa jag har haft tidigare. Han har de kvaliteter som krävs men sedan är det mycket som ska klaffa för att han ska komma till eliten, säger Jomar Blekkan.
– Han var överlägsen senast och kändes grymt fin hela vägen. Han bara stack ifrån till slut och vann mycket krafter kvar. Jag tror säkert att han kan springa en tid nedåt 1.25 på lördag om det behövs. Kanske ännu snabbare. Han gick ju 1.25,8 på Leangen på ett bra sätt och vann lätt med krafter kvar även då.

”Tror inte det är någon galopprisk”

Om du beskriver hästen, vad är han för en individ?
– Det är en okomplicerad häst som trots att han har två galopper i raden så är han inte så osäker. Det var två ”dumgalopper” av ren valpighet och orutin och vi har ändrat lite i utrustningen efter de loppen. Jag tror inte att det är någon risk att han galopperar igen och senast kändes han helt stabil.
– Han är snabb ut och är både stark och speedig men är en rätt så liten häst som är väldigt trevlig att jobba med. Jag körde ett snabbjobb idag (läs tisdag) efter 1.33 med honom och det var bra.

”I mina ögon är han bästa hästen”
Jomar Blekkan, som har vunnit över 4000 segrar som kusk och är en av de mest framgångsrika i Norge, blev vid sina tidigare stora segertåg i Sverige med Bork Rigel även känd för sin stora mustasch. Nu ser han ut att ha en toppchans att vinna Svenskt Kallblodskriterium med ett förstapris på 600 000 kronor.
– Jag har respekt för Sjö Odin och Smedheim Solan men i ett felfritt lopp så tror jag på en mycket bra chans. Det blir inga ändringar i balans och utrustning och han går med skor runt om och med helstängt huvudlag.
– I mina ögon så har jag bästa hästen och jag hoppas att det här är min nästa stjärna. Det är i alla fall helt klart den bästa häst som jag har fått fram på senare år, säger Jomar Blekkan som har 20 hästar i träning på Leangen.

Michael Carlsson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelTre nya stjärnor klara inför Åby Stora Pris
Nästa artikelCitytravet med Lasse Granqvist och Johan Arneng

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.