Juluppdraget: Fixa miljonsuccé i Paris

23

Succékusken hoppar in och kör storloppet på julafton – seger ger miljon och PdA-biljett

1 av 2 | Foto: Kanal75

Christoffer Eriksson går mot succéår och slår tidigare rekord med stor marginal. På julafton kan han sätta ett nytt miljonlopp på cv:t.

TRAV20 december 2017 12:12

2017 blir ett rekordår för kusken Christoffer Eriksson, 30.

Hittills i år har han kört in 27,3 miljoner kronor, vunnit VM-loppet, försvarat sin kuskchampion-titel på Jägersro och på julafton flygs han in till Paris för att köra Lutfi Kolgjinis stjärna Rajesh Face i miljonloppet Criterium Continental.

– Kul och ärofyllt att få köra den sortens hästar, säger han.

Blott 30 år gammal aspirerar Jägersro-kusken på titeln ”Årets kusk” i Sverige.

Anledningen är enkel, hittills i år han har kört in 27,3 miljoner kronor, drygt åtta miljoner kronor mer än i fjol, vunnit VM-loppet i USA, varit travets egen Ole Einar Solskjaer som framgångsrik inhoppare i flera storlopp samt försvarat sin kuskchampion-titel på hemmabanan Jägersro.

– Att man blir champion två gånger i rad är lite mer en bedrift. Det har varit ett bra år rent allmänt, men det kanske inte fungerat riktigt fullt ut på hemmaplan ändå. Vi har haft många V5-dagar och jag var avstängd över hela Derby-helgen exempelvis, därav tycker jag det är bra gjort av mig att bli champion. Jag tror inte jag vann något lopp på ”Jägers” före februari heller.

Jagar miljon och PdA-biljett

Genom segrarna i Kungapokalen, SprinterMästaren och VM-loppet, bland andra segrar,  har Eriksson fått en överderlig storloppsrutin under 2017.

På självaste julafton har han fått ett nytt miljonuppdrag. Den här gången från familjen Kolgjini.

Christoffer ska nämligen köra stallets Rajesh Face i fyraåringsloppet Criterum Continental på Paris-banan Vincennes.

Förutom förstapriset på dryga miljonen så ger en seger även direktplats till världens tuffaste travlopp, Prix d’Amérique, som avgörs på samma kolstybb sista helgen i januari.

– Det är en riktigt bra häst. Jag körde honom i somras i Sverige och det är ju en av de bästa fyraåringarna vi har i Sverige, han var ju favorit till att vinna Derbyt, det visar ju lite. Klart att det är väldigt kul och ärofyllt att köra den sortens hästar i den klassen av lopp. Det är ett bevis att de tycker att man är bra. 

Vann loppet i fjol – favorit i repris?

På julafton kanske de flesta vill vara hemma och fira högtiden med sina nära och kära. Men Christoffer tvekade inte när han fick frågan att köra stjärnhästen.

– Nej, det är ju de loppen man vill köra! 

Eriksson vann loppet i fjol, med Treasure Kronos, och vet hur man ska göra.

– Det är avgörande var man hamnar. Jag vann loppet i fjol från bakspår med Treasure Kronos och de två hästarna emellan, så kanske Rajesh Face är en bättre häst i det läget, som fyraåringar. De franska hästarna är alltid bra, men med rätt lopp är nog Rajesh Face långt fram. Han har kapacitet och kunnande för att vinna ett sånt lopp.

Firar du jul i Paris efter loppet?

– Nej, det går flyg fram och tillbaka, så jag tar det. Jag frågade min sambo om hon ville följa med och om vi skulle stanna kvar, men hon ville vara hemma, säger Christoffer Eriksson.

Startlistan till Criterium Continental blir definitiv vid lunchtid på torsdag. Här nedan ser du hur anmälningslistan ser ut just nu.

20 december 2017 12:12

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikelSpelutredningen: ”Det är heligt för oss”
Nästa artikelSvanstedt: ”Jag vill slå mitt personbästa”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.