Svanstedt: ”Jag vill slå mitt personbästa”

24

Stjärnkusken i stor intervju med Sportbladet • Jul- och nyårsfirandet i Sverige • Segern i storloppet som slutar i rätten • Häftiga målsättningen inför 2018

Foto: THOMAS BLOMQVIST/KANAL75

”Hästmaterialet ser ännu bättre ut inför nästa säsong. Jag siktar på att slå mitt rekord på 48 miljoner inkört”, säger Åke Svanstedt i en stor intervju med Sportbladet.

TRAV20 december 2017 12:29

Åke Svanstedt kommer hem till Sverige för att fira jul och nyår.

I en stor intervju med Sportbladet berättar han om det gångna rekordåret i USA, förlusten av Hambletonianvinnaren Perfect Spirit, vilka som är hans nya stjärnor efter Resolve, samt avslöjar vem som är hans stora hopp inför Hambletonian nästa år.

– Hästmaterialet ser ännu bättre ut inför nästa säsong. Jag siktar på att slå mitt rekord på 48 miljoner inkört, säger Åke Svanstedt som på lördag är tillbaka på sin gamla hemmabana Bergsåker och kör lopp.

Den fjärde säsongen i USA är avklarad och Åke Svanstedt har slagit nya rekord för varje år och förbättrat antalet segrar och inkörda pengar. Det har blivit 124 segrar till stallet i år och 4 800 000 dollar inkört, drygt 43 miljoner svenska kronor. Detta under en säsong som omfattar från april till och med november och han ligger på sjätte plats i den amerikanska tränarligan.

– Egentligen är det femte plats om man räknar med de pengar som Resolve tjänade i Elitloppet. Fast i USA brukar man inte räkna med de pengar som är tjänade i utlandet. Men om man gör det så är det 4 800 000 inkört, säger Åke Svanstedt.

– Jag är nöjd med året eftersom det har gått bättre än tidigare och framförallt så har tvååringarna gått väldigt bra. Av 30 tvååringar har 25 startat och 22 av dem vunnit lopp. Så då ser man ju fram emot nästa säsong då de är tre år och det ska bli intressant. Flera av dem har inte varit så tidiga heller utan kommit på slutet så de har mycket utveckling kvar i sig.

– Vi har även 31 nya ettåringar så jag är optimistisk inför nästa år. Hästarna som vi har köpt på auktion är hästar som vi har varit hundraprocentigt nöjda med när det gäller exteriör och härstamning. Det har inte varit några chansköp i år och inga konstiga härstamningar med passgångarblod i eller så utan bara hästar som vi har varit hundraprocentigt nöjda med. Totalt har vi 60 hästar i träning, vilket är lite mindre än tidigare år men totalt sett ser materialet bättre ut inför nästa säsong.

Foto: KANAL75

Åke Svanstedt med bilden när han vann Elitloppet med Gidde Palema 2009.

”Stannade kvar”

Tidigare år har Åke Svanstedt, 59, och hans familj tillbringat vintrarna i Florida och tränat unghästarna på Palema Trotting i Vero Beach. Sedan när tävlingssäsongen har dragit igång i april, maj har alla flyttat upp till Svanstedts andra träningscamp Legend Farm i Wrightstown, New Jersey. Men från och med den här vintern stannar alla kvar i New Jersey och det blir första gången hästarna kommer att tillbringa vintern på Legend Farm.

– Min son Erik har börjat skolan och går i klass 1. Det var mycket därför som avgjorde att vi stannade kvar här uppe så att han slapp att byta skola varje år, menar Svanstedt som själv bor tillsammans med hustrun Sarah, 36, och barnen Erik snart 7 år och Jonas snart 5 år i ett hus på 500 kvadratmeter som köptes tidigare i år cirka tio minuter från Legend Farm.

Foto: CASPER HEDBERG

Åke Svanstedt tillsammans med hustrun Sarah och stjärnhästen Resolve.

”Firar jul i Sundsvall”

Men den närmaste veckan befinner sig familjen Svanstedt i Sverige för att fira jul och nyår. Under onsdagen landar de i Sverige för att först bege sig till Sundsvall och därefter till Bjertorp på Västgötaslätten där Åke firade enorma framgångar under flera år och var flerfaldig tränarchampion i Sverige.

– Vi firar jul i Sundsvall och nyår på Bjertorp. Det blir kul att komma hem och hälsa på släkt och vänner och gamla bekanta. Vi trivs jättebra i USA och det har gått bättre och bättre men det är väl det man saknar, att man inte träffar mamma och pappa och Anders och Rickard så ofta.

– Det passar bra att resa nu också eftersom det varken är några tävlingar eller någon träning av hästarna för tillfället. Ettåringarna joggar bara varje dag och de äldre hästarna vilar några månader. De måste få en viloperiod efter en tuff säsong. Många pratar om att vinterträna hästarna men jag brukar vintervila dem. Det har jag alltid gjort. De flesta banorna är också stängda nu över jul och nyår.

– Vi åker tillbaka redan på nyårsdagen eftersom skolorna börjar redan den 2 januari. Erik går ju i klass 1 och har ingen lång ledighet. Det är lite tufft för dem att gå i skolan för i USA har de bara rätt att vara lediga åtta dagar per år. Ska barnen var lediga mer måste de ha sjukintyg och är de lediga för mycket kan man bli stämd i rätten och få böter.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Kör tre hästar på V65

Åke Svanstedt ska köra tre hästar i lördagens V65-omgång på Bergsåker och dessutom kvala ett tvåårigt kallblod som han äger tillsammans med Kurt Eriksson som var Åkes första hästägare när han började som tränare 1982 och ägde segermaskinen Bombi Boy. Den tvåårige kallblodshingsten heter Gott Klirr och tränas av Jan-Olov Persson. Det är en halvbror till den norske kriterievinnaren Tand Kraft.

– Kurt ville absolut att jag skulle kvala hästen och det passar ju bra när jag ändå är i Sundsvall. Vi äger hästen ihop och Kurt tyckte att om han kan ha en häst i träning tillsammans med mig i USA så borde jag kunna vara med på en med honom i Sverige också. Det är bra härstamning i hästen och Jan-Olov var och tittade på den innan vi bestämde oss för att köpa den i somras. Han har sett bra ut och verkar lovande säger de så det ska bli kul.

– Sedan kör jag även ett par hästar åt Robert Bergh på lördag men sedan blir det inga mer tävlingar under tiden jag är här, säger Svanstedt som senast körde lopp i Sverige var i Elitloppet med Resolve som blev trea.

1 av 2 | Foto: CASPER HEDBERG

Åke Svanstedt var hemma i Sverige med Resolve för Elitloppet både 2016 och 2017. Här laddade han upp inför starten 2016, då Resolve blev tvåa efter Nuncio.

Kan ta över efter Resolve

Apropå Resolve så slutade den 25-faldige miljonären att tävla i år och blir nu avelshingst i Kanada. Svanstedt har tidigare jämfört honom och hållit VM-vinnaren lika högt som sina tidigare världsstjärnor som Zoogin, Gidde Palema, Torvald Palema och Sebastian K.

– Det är alltid tråkigt när de här topphästarna slutar tävla. Ett tag tror man att man har fått sin kvot fylld när man har haft fem sådana här otroliga hästar. Man får försöka ta fram nya, men det är sannerligen inte lätt. Resolve var en riktig hårding och tuff i psyket.

Finns det någon arvtagare till Resolve i stallet?

– Det är hårt att säga att någon ska bli arvtagare men Yes Mickey är en häst som jag hoppas kan bli i Resolves klass. Han gick ingenting som tvååring men har tävlat jättebra i år som treåring och tjänat över 400 000 dollar och vunnit flera stora lopp. Han var även tvåa i Yonkers Trot och det är en jättefin travare som har gått bra tider och verkar hållbar i benen.

– Hästarna som är efter Muscle Hill brukar ha bra utveckling i sig och jag hoppas och tror att han kan ta ett steg till nästa år och hänga med i högsta klassen. Det känns som att han har potential för det och att det finns växlar kvar, säger Svanstedt.

– När jag flyttade till USA visste jag inte att det finns så stora pengar att tävla om för fyraåringar och äldre hästar som det gör. Det är väldigt höga prispengar i högsta klassen och typ två Elitlopp två gånger i månaden om man ser till prispengarna.

Kan förlora storlopp i rätten

När det gäller stjärnhästar i stora lopp med höga prispengar så vann Svanstedt Hambletonian i somras med Perfect Spirit. Det är världens största treåringslopp och det lopp som amerikanarna helst av allt vill vinna. Den treårige topphästen var tvåa i mål men fick segern då domarna på Meadowlands diskvalificerade målettan What The Hill för trängning efter att han stört en konkurrent till galopp på upploppet. Nu har kretsen kring What The Hill överklagat det hela och tagit det till domstol.

– Det kändes lite konstigt att det blev som det blev. Det ska upp i rätten den 23 januari och då får vi se vad som händer. Domarna tyckte att det var en trängning men det tyckte inte ägarna.

När det gäller Perfect Spirit har han lämnat Svanstedts träning och finns numera hos Daniel Redén.

– Det var synd, för jag hade gärna haft hästen kvar hos mig. Han hade haft många fina fyraåringslopp att starta i nästa år med jättehöga prispengar i. Men ägaren (Lennart Ågren) ville ha hästen i Sverige och starta i fyraåringsloppen i Skandinavien och i Tyskland istället. Det får man respektera.

”Ägs av ett gäng svenskar”

Har du någon ”ny Perfect Spirit” till Hambletonian nästa år?

– Ja, det har jag. Det är en väldigt bra häst som heter Six Pack och som vann sex lopp på åtta starter och tjänade 200 000 dollar i år. Han mötte inte eliten utan tävlade bara i staten New York och vann Sire Stakes-finalen och var jättebra. Han har potential att vara med i Hambletonian och nu ska vi anmäla honom till lite större lopp nästa år. Han är stor och rejäl, och både snabb och stark. Kul också att han ägs av ett gäng svenskar, säger Svanstedt.

”Grön kusk” dominerade svensk travsport innan han flyttade till USA och vann då runt 300 lopp varje år och körde in mellan 42 till 48 miljoner kronor varje år. En av anledningarna till flytten till USA var att få ta det lite lugnare i ett behagligare klimat och få mer livskvalitet eftersom det är säsongsbetonat med tävlingarna i USA.

”Kul om det lyckades”

Från december till april har Svanstedt enbart tränat sina hästar och i princip inte kört några lopp alls. Att jämföra med när han var i Sverige och ibland tävlade fem till sju dagar i veckan året runt och och kuskade runt på hala vägbanor under vinterhalvåret, samtidigt som han hade över 200 hästar i träning.

– Nu är det lugnt fram till april, maj och vi börjar att kvala lite hästar i slutet av april. Tävlingssäsongen börjar sent i USA och drar inte igång förrän i juni och först på allvar med de stora loppen i juli. Sedan är det intensivt med tävlingar fram till i slutet av november och det är väldigt säsongsbetonat här borta. 

– Men det finns vardagstrav också för det tävlas på många banor flera gånger i veckan. Men det satsar inte vi på utan vi är enbart med i Grand Cirquit, vilket är de större loppen för unghästarna.

Vad har du för målsättning inför nästa år?

– Jag brukar aldrig sätta upp några mål eller sikta på något speciellt. Men om jag ska göra det till nästa år så är det att försöka slå mitt personbästa på 48 miljoner kronor inkört som tränare vilket jag gjorde under ett år i Sverige. Det hade varit kul om det lyckades, säger Åke Svanstedt.

20 december 2017 12:29

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikelJuluppdraget: Fixa miljonsuccé i Paris
Nästa artikel”Då vet jag helt ärligt inte vad jag ska tro på”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.