”Då vet jag helt ärligt inte vad jag ska tro på”

23

Foto: Malin Albinsson/Kanal 75

Pär Hedberg och Mikael J Andersson

TRAV20 december 2017 14:08

Tillsammans vinner de nästan vart fjärde lopp.

Proffstränaren Pär Hedberg och kusken Mikael J Andersson har haft ett starkt 2017.

På lördag jagar de nya segrar – på V75.

– Om jag inte tror på Southwind Feji, då vet jag inte helt ärligt vad jag ska tro på, skrattar Mikael J Andersson.

Proffstränaren på Axevalla, Pär Hedberg, och proffskusken på Färjestad, Mikael J Andersson, går bägge mot sina bästa år någonsin.

Pär Hedbergs hästar har sprungit drygt 3,5 miljoner kronor under året och Mikael J Andersson har kört in knappt sju miljoner kronor.

Tillsammans har den här duon också varit väldigt framgångsrika, tillsammans. Hittills under året har Mikael J Andersson kört 157 lopp åt Pär Hedberg, det har resulterat i 38 segrar. Duon vinner alltså 24,2 procent av loppen tillsammans, eller, Mikael J Andersson vinner vart fjärde lopp han kör åt Pär Hedberg.

På lördag när V75 avgörs på Axevalla så jagar duon nya segrar.

”Nästan det som är det roligaste”

Vad säger du om året som du och Pär Hedberg haft tillsammans?

– Det har gått skitbra, det har det verkligen gjort, säger Mikael J Andersson.

Vad är anledningen till det?

– Jag tror vi har ganska lika inställning till hur hästarna ska köras och allting, och det har fungerat väldigt bra hela tiden. Hästarna är rejält tränade och de kanske passar så som jag kör också. Men, hästarna är i ordning hela tiden, sedan är det levande varelser vi håller på med, men de sämre insatserna från Pärs hästar är lätträknade.

Kör du ut med ett annat självförtroende när du kör Pärs hästar, med tanke på de resultaten ni har tillsammans?

– Det vet jag inte, men ibland är det väl så att de är så bra så man behöver inte sätta sig i svåra situationer, de kan vinna ändå, så enkelt är det.

Mikael J Andersson lyfter också fram dialogen duon emellan.

– Hade jag varit tränare så hade jag haft svårt att bara låna ut mina hästar till lopp, utan att få någon feedback tillbaka. Det är därför det ofta fungerar bra när en tränare har en förstakusk, och man kan bolla lite fram och tillbaka, säger Mikael J Andersson och fortsätter:
– Det är lättare när man förhoppningsvis vet att man ska köra hästarna nästa gång, då kan man ha en dialog med tränaren om eventuella ändringar, eller liknande. Där har det fungerat väldigt bra mellan mig och Pär, hela tiden. Det är inte så att det är stora grejer, men det är så små marginaler i dagens travsport att de små justeringarna kan vara avgörande. Det är nästan det som jag tycker är det roligaste med allting, att man kan ha den här dialogen. Sedan vet jag att Pär alltid har sina hästar i ordning, men hästar reagerar olika på träning och tävling, och där kan dialogen vara viktig. Det hade nog inte varit samma sak om man kört för en tränare som bara körde sitt eget race, och inte bollade på det viset som vi kan göra.

”Då vet jag inte vad jag ska tro på”

På lördag blir duon klara favoriter med 8 Southwind Feji (V75-1), det fyraåriga stoet jagar sin femte raka seger och därmed ett ”staket” i resultatraden.

– Hon var fantastiskt fin senast vid seger, Pär sa ingenting till mig före loppet men efter loppet när jag sa att jag tror aldrig jag känt henne så här bra som i dag, så sa han att han kände precis samma sak före loppet, men att han tyckte det var bättre att inte säga något, skrattar Micke J och fortsätter:
– Nu har jag inte tittat så mycket på lördagens lopp, men om jag inte tror på henne, då vet jag inte vad jag ska tro på. Det måste vara bra segerchans igen.

Duon har också 8 Jonathan Palema (V75-3) i omgången, men där ligger Andersson lågt.

– Vi pratade lite om honom när jag var i Karlstad i måndags och Pär berättade att han kändes lite rappare med senaste loppet i kroppen, men han behöver nog få fler lopp i kroppen innan vi kan tro på honom och det är en peng som gäller till att börja med.

I övrigt Micke, vad säger du om ditt år?

– Jag måste vara nöjd, det måste jag vara, annars är man en gnällspik. Penningmässigt så är det mitt bästa år någonsin, jag har väl varit över 100 segrar något år tidigare, men jag måste vara helnöjd med året, säger han.

20 december 2017 14:08

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelSvanstedt: ”Jag vill slå mitt personbästa”
Nästa artikelPå lördag ska Southwind Feji leverera en tidig julklapp

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.