På lördag ska Southwind Feji leverera en tidig julklapp

166

På lördag ska Southwind Feji leverera en tidig julklapp

I fjol var det meningen att hon skulle bli fölsto – men i år är hon Sveriges segerrikaste häst med tolv segrar.
På lördag ska Southwind Feji leverera en tidig julklapp på uppesittarkvällen hemma på Axevalla.
– Jag har bästa hästen och bra feeling, säger tränaren Pär Hedberg och spikar sin häst på det officiella tipset Fem tippar V75.

På lördagskvällen dagen före julafton går startskottet för Winter Burst och V75 ska då avverkas åtta gånger på nio dagar. Axevalla är värd för V75 under uppesittarkvällen och en av banans stora profilhästar jagar sin 13:e seger i V75-inledningen. Det är det fyraåriga stoet Southwind Feji som började tävla först i februari i år. Historien om fölmärren som blev en stjärna har skrivits flera gånger under säsongen men tål att upprepas. När hon kom till Sverige i fjol under elitloppshelgen trodde kretsen kring det USA-födda stoet att hon var dräktig och skulle bli fölsto. Men så var inte fallet och istället för att bli mamma började hon att tränas igång lite försiktigt av Pär Hedberg, som är privattränare åt Karl-Erik Bender (Stall Palema).
– Hon kom i maj i samma flygplan som elitloppshästarna från USA och när det visade sig att hon inte var dräktig vid en undersökning så fick hon först gå i hagen i två månader. Sedan började vi träna henne och hon fick ett halvårs träning i lugn och ro, berättar Pär Hedberg.
– Hon var inte så lätt att ha att göra med i början då hon var lite vass i humöret. Men allt eftersom tiden gick och vi började skärpa träningen så blev hon bättre och då märkte man att det var lite extra till häst.

”Nästan som en saga”
Debuten skedde på Färjestad den 27 februari och hon tog sju raka segrar under de fyra närmaste månaderna. Southwind Feji blev snabbt en snackhäst och under hösten har hon tagit två raka V75-segrar och totalt vunnit tolv lopp i år på 14 starter. Det gör henne till Sveriges segerrikaste häst i år. Hon vinner den titeln närmast före Lucifer Lane och Cyber Lane som båda har vunnit tio lopp.
– Det är inte dåligt för att ha varit en fölmärr förra året, ha, ha. Det var ju inte meningen att hon skulle bli en tävlingshäst, säger Pär Hedberg.
– Men visst är det häftigt och en speciell historia. Nästan som en saga faktiskt. Det hade man inte kunnat tro när vi började starta. Man var glad för varje gång hon startade och vann lopp i början. Så här i efterhand kan man konstatera att hon fick den tid hon behövde och vi stressade aldrig fram hästen. Hon hade inga krav på sig och det kanske är det som är nyckeln till att hon har gått så bra.
– Kul också för ägaren Karl-Erik Bender som trots att han har haft många topphästar genom åren aldrig har ägt någon som har varit segerrikast i landet under ett år förrän nu.

”Är en riktig travmaskin – har aldrig galopperat”
Förutom alla fina kvaliteter som Southwind Feji har så har hon även den ovanliga egenskapen att hon hittills aldrig har galopperat i lopp på 14 starter.
– Hästen är en riktig travmaskin och jag tror inte att hon har galopperat i träningen heller någon gång vad jag kan minnas, säger Hedberg.
Hur ser framtiden ut? Hur bra kan hon bli?
– Som det känns så tror jag att hon kommer att klättra rakt upp i klasserna till Stoeliten och möta de allra värsta framåt sommaren. Jag tror att hon kommer att hävda sig bra där också. Det finns en hel del växlar kvar att dra, bland annat barfotakörning eftersom hon alltid har haft skor på sig.
Vad säger du om de senaste loppen hon har gjort?
– Hon har gjort det väldigt bra och senast vann hon enkelt med huvan kvar och mycket krafter i behåll. På Mantorp i V75 gången innan blev ju allt perfekt och hon vann säkert.

”Har bästa hästen och bra feeling”
Southwind Feji blir storfavorit i V75-1 på lördag där hon går ut från 20 meters tillägg över medeldistans och körs av Mikael J Andersson. Tränare Hedberg är optimist och tror på ny seger.
– Jag fick bra feeling direkt när jag såg startlistan. Alla lopp ska köras men jag har i alla fall bästa hästen och tror på bra chans. Hon känns fortsatt fin i träningen och gick ett lättare jobb i morse (måndag) och var bra. Det finns inget att anmärka på henne i rakbaneintervallerna eller i sandbanan.
– Vi gör inga ändringar och det blir öppet huvudlag, ryckhuva och vanlig vagn, säger Pär Hedberg.
Du har även med Jonathan Palema i V75-3 från spår åtta bakom bilen. Chanserna där?
– Han har fått ett lopp i kroppen nu men hade varit borta länge inför comebacken på grund av diverse skador. Men hästen behöver fler lopp i sig innan han kan räcka och vi får köra för lite pengar.

Föregående artikel”Då vet jag helt ärligt inte vad jag ska tro på”
Nästa artikelSpelexperten: ”Då bör hon leda runt om”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.