Kan han verkligen utmana i finalen?

25

donatello

Med sparade krafter var han snabbast i uttagningarna.
I lördagens E3-final går Donatello Sisu en match om treåringarnas mästarbälte.
– Som det känns finns det en otrolig kapacitet i honom, säger Admir Zukanovic, som singelstreckar sin häst i tränartipset ”Fem tippar V75”.

Det är Örebrotravet som står värd för V75 och russinen i kakan är E3-finalerna. En plats i historieböckerna och en miljon kronor väntar på de treåringar som tar hem titlarna. I avdelningen för hingstar och valacker (V75-6) ligger favoritskapet hos kullens segerrikaste häst Makethemark, men Admir Zukanovic har en stark utmanare i Donatello Sisu.
– Det är en snabb häst, både från början och till slut. Han var väl en liten köttbulle från början men har utvecklats mer och mer till en ståtlig tävlingshäst, säger Åbytränaren.
När förstod du att han är något utöver det vanliga?
– Han var en av mina snabbaste tvååringar i fjol så det kändes redan då att det fanns lite att köra med.
Hur stor talang är han?
– Just nu är det omöjligt att svara på men som det känns finns det en otrolig kapacitet i honom. Han har bara gjort åtta starter men utvecklas hela tiden och höjer sig för varje lopp.

Mäktig syn i uttagningen
I uttagningarna till E3 körde Stefan Söderkvist till ledningen med Donatello Sisu och därifrån skar hästen mållinjen på 1.12,0 – uttagningarnas snabbaste segertid och årets näst snabbaste segertid av en svenskfödd treåring.
– När de ropade ut 1.10,4 efter 500 meter tänkte jag att så fort kan det aldrig gå. Det såg ut som att han bara joggade! Sedan släppte Stefan på lite de sista 200 meterna och det var mäktigt att se hästen vinna med tussarna kvar på den tiden.
Till synes hade Donatello Sisu krafter kvar att sänka tiden en bra bit ytterligare om det hade varit nödvändigt.
– Det är svårt att säga hur mycket sparat han hade men i tidigare starter har han svarat bra på rycktussarna. Nu manade Stefan på honom lite 200 kvar och när han lämnade dem med två-tre längder kunde Stefan sätta sig tillrätta igen. Det var säkert en hel det kvar och om det blir ett liknande lopp i finalen och körning hela vägen in i mål ska det bli kul att se hur fort hästen kan springa.
Precis som senast har Donatello Sisu spår tre bakom startbilen och över sprintdistansen 1 609 meter är taktiken given. Eller?
– Jag överlåter det taktiska till Stefan för han känner hästen bäst, men han kommer säkert att prova en bit från start så får man se vad som händer. Stefan har själv sagt att han tror att hästen är bäst bakifrån, så när man har sett honom från ledningen, hur bra är han då bakifrån? Men Stefan får avgöra det taktiska, annars kunde jag lika gärna ha kört själv, säger Zukanovic och skrattar.

Spikar i tipset
Att Admir Zukanovic har höga tankar om sin treårige hingst råder det inga tvivel om. I tränartipset Fem tippar V75 spikar han Donatello Sisu.
– Det är jättefina hästar emot men jag tror att han är en av de bättre hästarna i loppet, definitivt, och jag känner att formen är där den ska vara. Sedan vet man aldrig hur det kan tänkas bli kört, det lär krigas för fulla muggar.
Vad skulle en E3-seger betyda för dig?
– Det skulle vara det största som har hänt så här långt i min tränarkarriär. Det skulle betyda otroligt mycket, vara en fjäder i hatten och ett bevis på att jag kan träna unghästar.

Föregående artikelSten ändrar rutiner och utrustning
Nästa artikelUnstirred Drink ska streckas enligt Svante

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.