Unstirred Drink ska streckas enligt Svante

82

unstirred drink

Supermorsan Giggling tog hand om tre föl samtidigt.
Unaffected Laugh och Unstirred Drink blev som oskiljaktiga tvillingar.
Nu är adoptivdottern Unstirred Drink med i sin andra E3-final och slåss om en miljon kronor i förstapris.
– Hon är inte borta från segerstriden, säger tränaren Svante Båth.

Bara en dag efter att Unstirred Drink föddes för tre år sedan dog hennes mamma Yankee Martini. Det blev istället fölstoet Giggling som blev hennes fostermamma. Giggling hade själv fött Unaffected Laugh någon dag tidigare men accepterade snabbt Unstirred Drink samt ytterligare en fölunge. Att samma fölsto tar hand om två föl samtidigt är väldigt ovanligt och att ta hand om tre föl är unikt.
Men för supermorsan Giggling var det inga problem.
– Det är rätt ovanligt, jag har aldrig varit med om det förut, säger Yvonn Mattson på Menhammar stuteri där hästarna är uppfödda.
Sedan dess har Unstirred Drink och Unaffected Laugh varit som ler- och långhalm. Men när de sattes i träning hos Svante Båth särades de båda stona åt på olika gårdar. Det gillade inte Unstirred Drink som saknade sin bästa kompis. Tränare Båth hade stora problem med henne under uppträningen.

”Var omöjlig att göra med – nära ge upp”
– Hon var helt omöjlig att ha att göra med, rent korkad. Det var mentaliteten som spökade och hon var en orolig själ. Jag var nära att ge upp och ringde till Johan Hellander på Menhammar och frågade om vi verkligen skulle fortsätta med henne. Jag berättade om problemen och då sa han att du har väl inte särat på Unstirred Drink och Unaffected Laugh.
– Så vi flyttade ihop hästarna på samma gård så att de fick gå tillsammans i hagen igen. Sedan dess har det aldrig varit några bekymmer. Det är otroligt egentligen men det visar att hästarna trivs så bra tillsammans. De är som oskiljaktiga. Visst är det fortfarande lite nerv i Unstirred Drink men det är jättestor skillnad mot tidigare, säger Svante Båth.

”De blev som tvillingar”
Johan Hellander, platschef på Menhammar Stuteri, minns när hästarna föddes och deras uppväxttid.
– De här två hästarna blev som tvillingar, och vi sa tidigt att de här två får vi inte sära på, berättar Johan Hellander till Trav365 och fortsätter:
– Vi hade dem tillsammans hela tiden, sedan när de var dags att skicka iväg dem så sa vi att vi kan inte sälja dem var för sig, de måste få vara tillsammans.
– Jag berättade för Svante när de här hästarna gick upp till honom att de är som tvillingar, och att han skulle försöka hålla ihop dem så mycket som det bara gick. Sedan blir det som det lätt blir, Svante glömde bort det och de hamnade på två olika gårdar hos honom. Svante sa att Unstirred Drink inte alls fungerade och att han var nära att ge upp, och då frågade jag om hon fortfarande stod i lag tillsammans med Unaffected Laugh.

”Ska streckas på V75”
Lördagens V75-omgång avgörs i Örebro och kryddas dels med en jackpot men även av E3-finalerna. I E3-finalen för ston startar Untirred Drink som en outsider från spår sju med Erik Adielsson i sulkyn. Hästen var även med i E3-finalen över medeldistans i somras och blev då trea efter att ha kommit loss sent. Hon har hittills sprungit in 502 800 kronor på tolv starter och nu är det en miljon kronor i förstapris.
– Unstirred Drink (V75-2) har en väldigt hög lägstanivå. Hon har gjort bra lopp varje gång och varit bland de tre i alla starter utom näst senast. Men då satt hon sist i ett taktiklopp där Electric Light satt i ledningen med Diamanten utvändigt. Hon var bra som trea i försöket från dödens senast och det känns som att formen är på topp.
– Från det här läget krävs det minst en eller två stolpar in men skulle det klaffa är hon inte borta från segerstriden. Tar man med några stycken på V75 tycker jag att hon ska med. Vi gör inga ändringar och det blir fortsatt barfota runt om, säger Svante Båth.

Fotnot: Unaffected Laugh har hittills vunnit ett lopp på sex starter och sprungit in 77 400 kronor.

Föregående artikelKan han verkligen utmana i finalen?
Nästa artikelV75 system och analys till Örebro 20 augusti 2016

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.