Kan Trebol överraska i Copenhagen Cup?

40

Copenhagen Cup

Kretsen kring spanske travaren Trebol har fått grönt ljus.
Det är bara att tävla vidare och kanske överraska i söndagens storlopp Copenhagen Cup.
Hästen misstänks ha ätit smittat foder och tränaren Gabriel Angel Pou Pou friades från anklagelserna om otillåten medicinering.

En udda fågel tar plats i startfältet i danska storloppet Copenhagen Cup på söndag.
Den lilla travnationen Spanien ställer upp med landets genom tiderna bäste travare Trebol – hästen som slog igenom på den internationella scenen i fjol då det blev seger i Kymi Grand Prix över stjärnor som Timoko och Oasis Bi.
Succén följdes upp i januari med en förstaplats i Prix de Luxembourg i Paris innan det tog tillfälligt stopp i mars.
Hästen testades då positivt för de förbjudna substanserna morfin och oripavin.
Trebol fick startförbud i väntan på att fallet skulle utredas.
För en tid sedan hävde det franska travförbundet startförbudet sedan det visat sig att hästen mest troligt fått i sig substanserna via förorenat foder, så kallad kontaminering.
Tränaren Gabriel Angel Pou Pou friades samtidigt från alla anklagelser.

Samma problem i OS
En som tidigt misstänkte någon form av kontaminering var veterinären Jonas Tornell. Förutom den egna praktiken i Ängelholm är Tornell sedan 16 år veterinär för landslaget i hoppning och dressyr. 2016 års OS blir hans femte i ordningen.
Vid OS år 2000 uppdagades en foderskandal med förorenat foder som gick ut över både hopphästar och svenska travare.
– Vi hade exakt den här problematiken då i större skala och foderleverantören blev skadeståndsskyldig. I fallet med den spanske hästen var jag inte alls insatt men misstänkte direkt att det kunde handla om fodret även där. Jag drog paralleller med ridsporten och chocken där i fjol då schweizaren Steve Guerdat anklagades och sedan friades, säger veterinär Jonas Tornell.

Misstänkt likt
När det likt fjolårsfallet i ridsporten började nämnas substanser som morfin och oripavin igen i samband med den spanske travarens avstängning, blev Jonas Tornell misstänksam.
– Just den kombinationen gjorde mig nästan bergis på att det inte var rätt. Oripavin finns inte i några veterinärmedicinska produkter. Vallmofrön, sådant som vi har på bröd, är det vanligaste när det blir fel från fodertillverkaren. Det är sådant som bryts ner till sådana här produkter, säger Jonas Tornell.

En outsider i Köpenhamn
Copenhagen Cup körs som den avslutande avdelningen på V75 på söndagen. Trebol fick ett passande tredjespår tillsammans med kusken och tränaren Gabriel Angel Pou Pou.
På grund av det inträffade ligger nioåringens senaste start så långt tillbaka i tiden som 26 mars och hästen (född och uppvuxen på Mallorca) kanske behöver söndagsloppet i kroppen för att komma i form?
I Charlottenlunds publika tips i banrogrammet nämns spanjoren i alla fall som en outsider på gamla meriter. Experten där chansvärderar loppet: 8 Your Highness – 6 Princess Grif – 4 Solvato – 7 El Mago Pellini – 3 Trebol.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.