Kuskarna hyllar den nya ”Spöksulkyn”

209

spöksulkyn

Nöjda kuskar – inga segrar.
På onsdagskvällen anlände den omtalade amerikanska Ghost-sulkyn till Sverige.

– Jag blir lite imponerad av den faktiskt. Den gick så jäkla rakt, berättar Björn Goop som var en av tre som testade nymodigheten på Solvalla.

Amerikanska sulkyer har blivit alltmer populära i Sverige de senaste åren.
Även om åsikterna kring deras eventuella förträfflighet går kraftigt isär på landets stallbackar så har det blivit kutym bland travtränare att informera spelarna om deras hästar ska tävla i så kallad ”jänkarvagn” inför start.
Efterfrågan har också gjort att de flesta europeiska sulkytillverkare numera har sin egen ”jänkarmodell”.
På långfredagen sprang hästen Magic Tonight den näst snabbaste vinnartiden i Sverige, 1.09,5/1 640 meter autostart, i en så kallad Tornado på Färjestad.
Ghost är en utveckling av Tornado, tillverkad av Spyder Bikes i USA.
– Tanken var att Magic Tonight skulle bli den första hästen jag körde i Ghost, men leveransen blev försenad. Det kanske var tur, en sådan start hade nog varit för bra. I onsdags hade jag ingen häst som passade så min vagn är oanvänd fortfarande. Förmodligen får jag hålla mig till nästa vecka, säger Johan Untersteiner som var en av fyra kuskar som fick sina nya vagnar levererade på onsdagskvällen.

”Svävade fram”
Först i landet att sätta sig i en Ghost blev istället Marcus M Melander som styrde Haraldinho till fjärdepriset i Dartster F:s lopp.
– Det var snabba ryck, leveransen kom strax före sju, men vi hann montera den lagom till loppet, säger Melander och fortsätter:
– Den är väldigt lik Tornadon som är min favorit, skillnaden är en kolfiberskalm som går ner i sitsen och ska trycka ner hjulen. Tanken är att det ska ger mer stabilitet och det tycker jag att den gjorde. När man väl fick upp farten kändes det nästan som att man svävade fram, det är svårt att beskriva på annat sätt.
Därpå testade stallets chef Stefan Melander den i två lopp med en andraplats som bäst.
– Han var jättenöjd också, det lät som att han kommer att köra sina flesta lopp i den framöver, åtminstone när det är bilstart, säger Marcus Melander.
Trea att svinga sig upp var landets tiofaldige kuskchampion Björn Goop som styrde Nerone Bigi till ett fjärdepris. Även här verkade intrycket ge mersmak.
– Jag blir lite imponerad av den faktiskt. Den gick så jäkla rakt, en ruggigt stabil vagn. Den var styvare än de tidigare modellerna, det blir ett annat tryck på hjulen och mer lyft.
Var det den bästa jänkarvagnsmodell du kört i?
– Ja, det måste jag säga.

V75-premiär på lördag
Prat är en sak och resultat en annan.
Det enda sättet att se om vissa sulkytyper är mer framgångsrika än andra är givetvis genom noggrann statistik.
Till skillnad från exempelvis USA förs ingen sådan i Sverige eftersom det inte registreras vilka vagnar som används i loppen.
För Ghost kan vi i alla fall konstatera att de första fyra starterna på svensk mark gav ett andra- ett tredje- och två fjärdepris.
Om fortsättningen blir succé, fiasko eller något mittemellan får framtiden utvisa, men den som vill spana in den nya ”snacksulkyn” bör förutom nämnda kuskar även följa Årjängsamatören Niclas Benzon på tävlingsbanorna de närmaste veckorna.
Och på lördag blir det med all sannolikhet premiär på V75.
– Jag skulle tro att både 9 Kincannon Hanover (V75-4) och 4 Democrat (V75-6) får tävla i den, säger Marcus Melander medan Björn Goop svävar lite mer på målet:
– Jag tar med den till Åby, men de flesta av mina egna hästar har för dåliga startspår för att det ska kännas lönt och i övriga fall får tränarna bestämma. Den som ligger närmast till hands att få testa är 7 Bono Boko (V75-2).

Resultat Ghost-sulky i Sverige
Häst – kusk, placering (odds)
Haraldinho – Marcus M Melander, 4 (411)
High Stage – Stefan Melander 3 (240)
Nerone Bigi – Björn Goop, 4 (125)
Screen High – Stefan Melander, 2 (48)

Robin Johansson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelDagens Dubbel Kalmar 25/4-2014
Nästa artikelLannem Silje visade fantastiska fartresurser!

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.