Kval till Drottning- och Kungapokalen på Åby

346

kungapokalen åby

Alla hästar väntar inte på elitloppshelgen.
Landets främsta fyraåringar drabbar istället samman på Åby på torsdag då det vankas kval till Drottning- och Kungapokalen.

Årets första storlopp för fyraåringarna har i år flyttats i kalendern.
Den traditionsenliga placeringen i början av maj har genom åren öppnat möjlighet för att några av kulltopparna att prova lyckan i Elitloppet, som Lucky Po 1999, Scarlet Knight 2002 och Wishing Stone 2011.
Det kommer inte att ske i år eftersom finalerna avgörs efter elitloppshelgen.
Men det har inte hindrat landets bästa fyraåringar från att söka lyckan i torsdagens kvalificeringar på Åby.
Bland stona är Roger Walmann huvudfigur sju hästar inkluderat toppseedade duon D’One och Mellby Briolett.
Den förra ströks inför sin tilltänkta årsdebut och kommer därmed ut i hetluften utan att ha tävlat sedan fjolårets oaksseger. Lägg därtill bakspår i det kanske tuffaste försöket, placerat som V64-4, så är det långt ifrån någon enkel uppgift som väntar kulldrottningen.

Rokkakudo mot Rolex Bigi
Även i Kungapokalen har de toppseedade en del att bevisa vad gäller dagsform. Anna Forssells Rokkakudo är högst rankad efter sin historiska segercheck värd fyra miljoner kronor i Svenskt Travkriterium och får åter sammanstråla med Ulf Ohlsson, men galoppen i comebacken gav ingen indikation på hur hästen övervintrat. Bland motståndarna i V64-1 finns Anders Svanstedts Rolex Bigi, som med sex raka segrar i ryggen lär få överta favoritskapet.
Inte heller Attack Diablo har rosat marknaden den senaste tiden. Fyra raka nollor innebär att Peter Untersteiners kriterietvåa är poänglös om han skulle misslyckas och med konkurrenter som Boys Going In, Archangel Am och Ruhuna Tea är det ingen enkel uppgift som väntar i V64-6.
Fyra kval i vardera klass innebär att de tre främsta i varje lopp är klara för finalerna 28 maj där drygt 900 000 kronor väntar vinnarna.

Robin Johansson

 

Föregående artikelHarry Haythrow måste opereras i halsen
Nästa artikelDagens Dubbel Åby 15/5-2014

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.