Lalle kan ta hemmaseger på V75

51

image-6

Lars-Göran Söderberg har litet hästmaterial, men snudd på varje år syns han i den absoluta hetluften.
2016 ska bli ett toppår.
På lördag kan Bergsåkertränaren ta en hemmaseger tillsammans med Collins.
– Jag hoppas att 2016 blir ett år då hästarna får vara friska, då kommer resultaten, säger Söderberg.

Lars-Göran Söderberg har haft proffslicens sedan 1993. För dagen håller han till på en gård i Kvissleby, 1,5 mil söder om Sundsvall.
När gården blev en ofrivillig byggarbetsplats för ett par år sedan gick Lars-Göran Söderberg från tolv till en häst. Han fick ta hästtransport för att komma till träningsbanan och selade, det gjorde han i skogen.
– Det kan låta lite pittoreskt, eller rentav galet, men man får göra det bästa av situationen. Jag hade helt enkelt inget val, utan E4 skulle byggas mellan mitt stall och träningsbanorna. Under något år fick jag fixa i ordning hästarna i stallet, ställa dem på en transport för att sedan ta mig till skogen. Där hade jag en vagn som jag knäppte på och sedan var det bara att börja träna. Det jag framför allt är fascinerad över är hur fantastiskt snälla hästar är alltså. Under den tiden som vi höll på så hände det absolut ingenting. Det är bara inse att man håller på med ett härligt djur.
Sedan ett tag tillbaka är bygget färdigt och numera tar de vägen under E4 då det ska tränas. Träningsförhållandena denna vintern har varierat kolossalt i Sverige, men 47-åringen klagar inte.
– Vädret har varierat, men senaste månaden har det kommit mycket kallsnö, vilket har gjort det lite svårtränat. Hästarna får inget fäste i snön, det får de istället i lagret under snön som är väldigt hårt. Det blir lätt att hästarna blir ömma, men det är någonting man får jobba med. Jag kör aldrig i några snabbare farter hemma och det gör väl att man skonats från skador under den här tiden. Man kan inte påverka vädret, men det är klart… Åtminstone fungerar jag som så att då jag inte får göra någonting som jag hade tänkt, så mår jag halvdåligt. Jag har ändå ägare på hästarna och jag vill att de ska uppskatta mitt arbete. Där kan jag verkligen säga att jag har haft tur. Ägarna jag har i stallet är alldeles underbara och de flesta har varit med mig från den dag då jag tog ut licensen och vissa satsade till och med på mig innan det.
För dagen har han tio hästar på träningslistan, många av dem är han med och äger själv. Situationen som sådan är däremot Lars-Göran ”Lalle” Söderberg nöjd med.
– Jag vill ha ägare som jag trivs med och kan lita på. Dessutom ska de trivas ihop om de äger en häst tillsammans. Då har det helt enkelt blivit så att jag har en del där, en annan del där. Det är väl kanske så att jag äger lite för många delar själv, men det är som det är. Jag trivs och det är då man gör sitt bästa på jobbet, det är jag övertygad om.
Genom åren har han haft hästar som Bella Hammering, Vegafina och han har även kopplats ihop med Björn Svenssons duo Bell och Miss Elaza.
– Jag varken kan eller vill jämföras med storpojkarna, men utan att skryta så vill jag väl ändå påstå att jag har lyckats med att få fram fina hästar på litet material. Det brukar bli ett hästköp varje år, eller varannat och då pratar vi inte storsummor. Hästarna har presterat, vilket är kul. Nu på senare tid har vi även några egna uppfödningar efter Vegafina. Framför allt Collins och tvååringen efter Lucky Chucky verkar talangfulla, så det är lite tråkigt att Vegafina inte längre finns bland oss.

Inget fäste senast
Just Collins är det som är Lalle Söderbergs bidrag när V75 avgörs på Bergsåker denna lördag. Hästen var väldigt trög senast, men tränaren har en fullgod förklaring till den sämre insatsen.
– Just den dagen var Solvallas bana väldigt knepig. I värmningen tyckte jag hästen fick någorlunda fäste, även om jag tyckte det var konstigt att han slog sig väldigt på skydden. Det brukar han aldrig göra, men jag tänkte inte mer på det. Till loppet blev banan sämre och då fick han absolut noll fäste. Egentligen ville jag bara sluta köra eftersom jag insåg att det aldrig skulle gå, men hästen stod i 2.70 och för spelarnas skull ville jag i alla fall testa.
Den här gången väljer man att byta kombiskorna som man körde med den gången till en så kallas päronsko, som ska passa bättre för rådande underlag.
– Då kommer hästen få fäste och dessutom brukar Bergsåkers bana mer vara åt det hårdare hållet än det lösa, vilket är bra.

Jämnare motstånd
Collins var ute i tuffa treåringslopp under 2015 och nu går han ut i ett vanligt Klass I-försök på V75.
– Hästen har nog mött bättre motståndare, men då har det allt som oftast varit ojämna fält. Han har mött tre-fyra kanonhästar, medans resten varit av lite sämre kvalité. Nu kanske det inte finns några kanonhästar med i fältet, men däremot håller loppet jämn nivå. Framför allt är det väl Robert Berghs Digital Archive som vi får ha respekt för, säger Söderberg och lämnar in en brasklapp.
– Collins är lite speciell och spår tre i volten där det är elva andra med kan bli en fara. Jag tror absolut att hästen går iväg felfritt, men däremot är risken att det inte blir någon snabbstart. Eftersom han är som bäst då han får vara med i främre träffen kan det bli att vi hamnar på mellis.

En av de bättre i loppet
Skillnaden på hur hästen uppträder när han är med i främre träffen mot när han får anfalla bakifrån är slående.
– Loppet han vann på Bergsåker näst senast är ett typexempel på hur hästen beter sig. Han hade andra utvändigt och var väldigt flegmatisk. Det var 200 meter av loppet då han verkligen tog tag i bettet och det var då jag lyfte ut honom i tredjespår. Collins kopplade greppet på konkurrenterna och så fort han kom först så bara lekte han igen. Så sett är det härligt, för då märker jag att det finns så mycket mer i honom, men det är inte så kul de gånger man hamnar i femte utvändigt. Då skiter han helt enkelt i det.
Till sist… Vad tror du om era möjligheter i V75-6 på lördag?
– Collins är bra i ordning och jag tycker definitivt mig ha en av de bättre hästarna i loppet. Kommer vi bara vettigt till tycker jag att han ska räknas, säger Söderberg.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.