Pilenbergs förvandlingsnummer på V86

18

pilenberg v86

Mikael Pilenberg var inte nöjd med sitt första år som proffstränare, men 2016 har börjat på bästa sätt tack vare Shogun D.K. Foto av Kanal 75

Shogun D.K. inledde 2016 med imponerande V75-vinst.
Nu jagar han en ny triumf på V86.
– Det är en helt annan häst jämfört med ett halvår sedan, säger tränaren Mikael Pilenberg.

 .

9 januari 2016 är ett datum som Mikael Pilenberg sannolikt kommer att minnas under resten av sitt liv.
Det var då han tog sin första V75-seger som professionell tränare, när det lilla stallets galjonsfigur Shogun D.K. pulvriserade motståndet på Åby i händerna på Christoffer Eriksson.
Efteråt var det en tagen tränare som utbrast i tv: ”Fy fan vad stolt jag är, det är lite tårar nu faktiskt”.
Vad var det som gjorde att segern kändes så speciell?
– Det är just det sätt som hästen gör det på. Han fungerade inte i travet. Det var första gången hästen tävlade med brodd och han travade inte bra, ändå krossar han dem från dödens. Hade det här loppet varit för ett halvår sedan hade han struntat i det och slängt sig i galopp i sista sväng. Att han redde ut det visar hur mycket han har mognat och att det vi gjort fungerar, säger Mikael Pilenberg och listar två detaljer som förvandlat Shogun D.K. från hetsig och svårkörd till hanterbar och svårslagen.
– Det första är att vi lagt om träningen helt. I våras när han felade i sista kurvan varje gång bestämde vi att vi måste testa något nytt. Det går inte att bara köra på. Vi tog bort vagnen helt, började rida honom i djupsanden och kompletterade med dressyrträning.
Fem månader senare kom Shogun D.K. ut på tävlingsbanan igen. Resultatet blev överlägsen seger.
– Då kände jag att vi var på rätt väg.
Men därpå följde tre nya förluster innan nästa pusselbit föll på plats.
– Christoffer föreslog att vi skulle ta bort det helstängda huvudlaget. Hästen har sprungit med det hela karriären eftersom han är så extremt ”tittig” och nyfiken. Hemma kan han till exempel dra 90 grader rakt ut i skogen om han får syn på något. Första gången han tävlade med öppet huvudlag var för fem starter sedan och han blev genast betydligt mer avslappnad. I värmningen kan han fortfarande vara väldigt ofokuserad, men när han förstår direkt när det blir tävling.

Skar ner till sex hästar
Resultaten sedan dess är två segrar i ”vanliga” lopp, en galopp samt mersmakande andraplats och seger på V75.
Det senare loppet är stallets enda start under 2016 vilket gör att man är obesegrade med 110 000 kronor inkört per start.
– Ja, det är fina siffror. Vi funderade på om vi skulle vänta med att starta till april för att hålla det…, säger Pilenberg som annars hade ett ganska motigt första år som professionell tränare sedan han efter lång tid som framgångsrik amatör plockade ut A-licens i slutet av 2014.
– Det har inte alls gått som jag hade tänkt, mest beroende på att jag haft problem med ryggen. Vi var uppe i 13-14 hästar, men det blev för mycket när jag hade ont och inte kunde jobba för fullt. Då bestämde vi oss för att skära ner och satsa allt på de vi visste kunde springa. För närvarande har vi sex stycken, men nu mår jag mycket bättre så vi siktar på att jobba oss upp igen och välkomnar nya hästar.

Tror på seger
Att vinna varje start under året, dessutom i direktsänd tv, är förstås bästa möjliga reklampelare om man önskar höra tala om sig.
På onsdagen startar Shogun D.K. som favorit i V86-1 hemma på Jägersro, denna gång med tränaren själv i sulkyn.
– Det blev så när Christoffer skulle köra en annan häst i samma lopp, men jag hoppas att jag kan sköta mig lika bra.
Vad har Shogun D.K. gjort sedan V75-segern?
– Eftersom han inte fungerade perfekt gick vi direkt till veterinären. Han hittade absolut inga stora saker, men vi fräschade upp hästen för säkerhets skull och han har sett jättefin ut i träningen efteråt. Det här loppet blir ett bra intervall till V75-finalen 13 februari.
Så han ska inte vara på topp på onsdag?
– Nej, men samtidigt tror jag inte att han tappat något på det här lilla upphållet och han är ju mer eller mindre i toppform. Dessutom hoppas jag att banan ska passa bättre den här gången.
Vad var det han inte trivdes med senast?
– Just att vi var tvungna att skruva i brodd. Men nu när det är plusgrader så det ska inte behövas. Då finns väl snarare risken att det blir tungsprunget, något han inte har några problem med så länge det finns fäste. Det han ogillar mest av allt är när det blir stenhårt underlag.
Hur ser du på att starta från om innerspår bakom bilen?
– Det var väl inte det bästa läget med tanke på att jag inte vill ge mig in i någon tokkörning, utan fokusera på att hålla hästen lugn. Det kommer säkert någon och visslar förbi från början, men då får vi gå ut. Jag är inte rädd för att lägga mig utanpå ledaren.
Tror du att han vinner igen?
– Ja, det måste jag tro, säger Mikael Pilenberg.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.