Landets hetaste häst laddar inför V75

20

creatine landets hetaste häst

Robert Bergh gör en av sina sista avstickare norröver som Sundsvallstränare.
I helgen står V75 i Umeå på programmet och Sveriges vinstrikaste travtränare gör resan med landets hetaste häst Creatine i lasten.
– Det återstår så klart att se – men som det känns är det här en häst för Elitloppet i år, säger Bergh om den femårige amerikanaren.

Det är måndag och den stora fortkörningsdagen med hästarna i Töva, en dryg mil väst om centrala Sundsvall.
Robert Bergh ska hinna med fem pass och luftning av 60-70 av stallets hästar tillsammans med personalen på gården innan dagen är slut.
En av gårdens hästbussar håller på att lastas för avfärd till tävlingar i Axevalla dagen där på.
Det är en bit att åka dit och efter en stund rullar bussen iväg.
Snart är Robert Bergh själv en del av travet i södra Sverige.
Efter ett helt liv i Sundsvall flyttar i sommar landets ledande travtränare till ett ställe i Björketorp i Mark, fem mil fem mil öster om Göteborg.
En helt ny gård med stallar och träningsvägar håller på att byggas upp.
– Allt är bara positivt med den här flytten, så måste man tänka även om man trivts så otroligt bra här på gården också. Det börjar vara klart nu men hade jag vetat hur jäkligt segt det varit med pappersexercisen och alla extragrejer, ja då hade jag nog aldrig tagit det här steget, säger Bergh och ler snett.

En kick med nya banor
I Töva blev det för litet till slut med en ständigt växande verksamhet. Möjligheter till utbyggnad fanns men stoppades av de andra markägarna i området.
– Det är svårt att konurrera då gården max rymmer 88 hästar. Jag vill satsa och då var det bara att flytta. Där nere blir det också närmare till verksamheten i Frankrike. Och i Sverige blir det, förutom de stora travdagarna, en kick att tävla på de mindre banorna som Vaggeryd och Årjäng där jag nästan aldrig varit förut. Inget ont om Boden, Skellefteå och Umåker men att komma hem två-tre på natten efter alla resor här uppe, den biten känner jag mig klar med, säger Bergh och ställer fram ett par koppar kaffe och en kaka.

Nahar den bäste
Det har fungerat i norr också kan man säga. 2014 körde stallet in 30,1 miljoner kronor, ett rekord. 2013 och 2014 korades han till Årets tränare i Sverige och segern med Nahar i Elitloppet satt där den skulle.
– Jag har haft många bra hästar men Nahar är den jag tycker kapacitetsmässigt varit på högst nivå av alla hästar jag haft. När han peakat har han varit huvudet högre alla andra. Men å andra sidan har han varit absolut den mest ojämna av alla mina riktigt bra hästar också, säger Robert Bergh.
I januari kom en femårig amerikansk häst till gården. Creatine har tillhört eliten i Nordamerika under sin karriär och har tjänat tio miljoner kronor. Hingstens amerikanska ägare ville ge Robert Bergh chansen och var sugna på att prova Creatine i Skandinavien.
Creatine spurtade ner självaste Sebastian K. på The Red Mile i höstas. Det är en bra häst alltså?
– Det tycker jag det absolut känns som. När hästen flyttades till mig i vintras menade Åke (Svanstedt) och Jimmy Takter att de nästan jublade mer än jag – och då över att slippa tävla mot honom i USA. Det är bra att redan under fyraåringssäsongen var framme och känna på de bästa.
Vad handlar det om för individ?
– Han är så komplett. Det var rent förbluffande när han kom hit hur säker han var på sig själv också. Brodd i skorna och jobb i backe i januari var bara vardagligt för honom. Han gick ut direkt och började äta av snön när han kom. Det är ett otroligt framsteg och motor fram på honom. Det är kynnet och hans framvagn som är hans stora styrkor.
Hur tänker du inför Berth Johanssons Memorial (V75-6) på Umåker på lördag?
– Han har gått ett par rundbanejobb och tar åt sig jättebra av träningen. Det ska normalt vara en bra chans. Samtidigt vet man ju aldrig. Ägarna har undrat om det är realistiskt att tänka Elitloppet och det tycker jag det är. Ändå vill jag baissa lite just i den här första starten med tanke på att han är en amerikan som ska in i vårt svenska system med andra banunderlag och andra rutiner på alltifrån defileringar till hur bilen släpper.
Vad säger du att landets just nu hetaste häst fick ett bakspår bakom bilen?
– Visst hade det varit bekvämare för mig om han haft typ spår ett till fem eftersom amerikanerna aldrig har hästar i andra led bakom bilen. Han känns dock så klok så jag tror inte att det ska bli några problem. Medeldistans och ett lopp för femåringar blir en bra början för honom i Sverige.
Ditt stall har åtta hästar till start på V75. Är Creatine rent av bästa chansen tycker du?
– Det är klart att det är en vettig chans men kanske jag håller 1 Cash’em (V75-4) som bästa chansen ändå. På läget. Jag upplever honom faktiskt lite mera startsnabb i volt än i auto. Det är klart att han kan bli fast men från det där läget ska kunna öppna bra och han löste det bra med distansen senast. I guld (V75-3 har jag två hästar och 3 Nahar är så klart den bättre chansen. Han gillar inte långresor och fungeradeinte alls i Finland. Jag är lite inne på att ta av honom skorna och ”rejsa på riktigt” med honom nu också. Hårdast emot Nahar i det loppet tycker jag faktiskt min egen 4 Going For Gold Zaz är. Han blir bara bättre för varje vecka han får träna och utan Nahars medverkan här hade jag planer för honom i Guldbjörken på lördag. Alla mina hästar kommer från bra prestationer och jag tycker att det är chans på alla jag har med mig och ingen ska glömmas av 1 Eder Bob (V75-2), 10 Digital Collection och 13 Officer C.D (V75-5) och 9 Montdore (V75-7).

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.