Lite nytt inför V75 på Bergsåker

22

image-8Hallå där…
…Rikard Lindh vars hästar sprang in över 700 000 kronor under sitt första år som A-tränare. På lördag är han aktuell med sin Benji Dana på V75.


Till att börja med… Vad ska vi säga om dina fjolårssiffror egentligen?

– Det är klart att jag är nöjd. Jag hade som mål att köra in en halv miljon och det klarade vi av med råge, så det var skönt. I år tycker jag det ser än bättre ut och jag har byggt upp en bra ägarskara som vill satsa på mig och då kommer också fler hästar. Till våren hoppas jag ha 15 starthästar och då ska det bli åka av… Dubbla fjolårets siffror tycker jag är ett vettigt mål och inget jag ser som omöjligt på något sätt, framför allt inte med tanke på allt som hände under fjolåret, säger Lindh.
Vad tänker du på då? Vad var det som hände?
– 2015 var absolut inget optimalt år. Jag blev sjuk och spenderade en hel del tid på sjukhus. Min sambo fick dra ett stort lass med mycket ansvar, men nu känner jag mig riktigt stark. Jag är glad att min sambo visste hur jag tänkte och ville ha det i stallet. Sedan går det att styra och ställa en del från sjuksängen också, även om det kanske inte är att rekommendera, skrattar Lindh.
Vad är anledningen till att hästägare ska satsa på just dig som tränare, om du får skryta upp dig själv lite?
– Då skulle jag framför allt säga att hästarna är egna individer i min träning. Jag har en mall för varje häst och vi tränar utifrån varje hästs förutsättningar. Sedan värdesätter jag verkligen friskvård för hästarna. Jag är mån om att de ska ha det bra och går igenom dem ofta. Att det är något som syns på tävlingsbanan, det är jag övertygad om.
Vad är Benji Dana för typ av individ?
– Oj, jadu… Som unghäst var han väldigt hingstig. Treårssäsongen bara strulade hästen och jag kan säga som så att en och annan vagn har Benji Dana slaktat. Han blev däremot lugnare då vi kastrerade honom, men eftersom att jag vet att det finns i honom så tar vi det lite lugnt. Annars är det en glad, sprallig herre som har mycket fart och styrka i sig.
Hur tycker du uppgiften ser ut i V75-5 på lördag?
– Jag tycker den ser hyperintressant ut. Hästen var jättebra senast på Solvalla och han har kanonform. Spår sex kanske är något snäpp för långt ut, men samtidigt finns det betydligt sämre spår också så jag ska inte vara den som klagar… Det finns inget annat än att ladda från start och jag räds inte dödens med den här hästen, även om jag givetvis hoppas på en bättre position såklart.
Han har bara varit ute över kort distans två gånger tidigare, båda gångerna slutade hästen femma. Hur är distansförmågan?
– Det är väl inte hans distans egentligen, men med tanke på den form hästen har och att han har ruggig styrka så tror jag det ska fungera bra också. Det är inte så att Benji Dana är osnabb direkt…
Så hästen fortsätter vara obesegrad i år även efter lördagen alltså?
– Det hoppas jag verkligen, men jag vet att både Jörgen Westholms Ponce de Leon och ettan Andover Tommy är bra. Så det blir inte alldeles enkelt, men jag tror hur som helst på min häst, säger Lindh förtroendeingivande.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.