Många håller på Snowman på V86

25

snowman v86

Hallå där…
…Rauno Pöllänen som har en av favoriterna i V86:ans fjärde avdelning till start, Snowman.


Stallet hade sitt bästa år på länge i fjol. 13 i segerprocent och över halvmiljonen intjänat. Hur tycker du stallformen är?

– Jag tycker att det gått bra en längre tid, eller i alla fall betydligt bättre än på senare år. Hästarna har känts fina och träningsmöjligheterna har varit fina, även om det varit si och sådär med banorna nu de senaste veckorna. Vi är helt beroende av vädret och när det går från iskallt till plusgrader på någon dag så blir det tufft, det säger sig självt.
Snowman var den i stallet som tjänade mest pengar under 2015. Han är numera sju år och har bara gjort 19 starter. Det känns som att det finns rätt mycket historia kring hästen?
– Ja, det har inte alltid varit så enkelt för honom. Det började med att jag fick in honom som ettåring och hästen var fin. Sen blev det däremot strul efter premieloppet, hästen slutade trava. Han lärde sig helt enkelt att trava fel redan som unghäst och det tog på kroppen. Jag har varit så nära att ge upp med hästen, men jag är väldigt glad i dag att jag valde att ge Snowman chansen. Han var ifrån nästan ett år inför comebacken 2015 och enda anledningen till att jag valde att starta var för att hästen inte skulle behöva kvala. Han är nämligen omöjlig i volt numera. Jag hade inga förhoppningar då, men han tog två raka. Ja, det är helt sjukt.
Vad är det framför allt för strul som hästen har gått igenom?
– Det har varit allt ifrån halsproblem till problem med kronleden. Även i dag har han lätt för att få skavanker, framför allt då han tävlat på hårdare underlag. Hästen presterar som bäst på hårt underlag, men det gör att han blir stel efteråt. Det är något vi får jobba med hela tiden, men med tanke på vilket kunnande det finns i hästen så är det värt det.
Som tränare anar jag att det kan vara svårt att motivera ägare att ha hästen i träning när den inte startat en bit in på fyraåringssäsongen?
– Det gäller att ha bra folk runt omkring sig. Just vad gäller Snowman så har det varit lite olika. Uppfödaren sålde hästen till mig när han hade problem och sedan sålde jag honom vidare till ett gäng som var med på min rikshäst som jag hade, Lancing Face. Nu är de 15 stycken på Snowman och det är riktigt kul att det har gått så bra som det nu gjort på sistone.
Ja, han har fem segrar på 19 starter. 2015 tog han fyra segrar på tio framträdanden på tävlingsbanan. Vad utmärker Snowman?
– Hästen har väldig grundkapacitet. Han har aldrig tränats annat än lugnt med tanke på sina fräschörproblem och kommer därför mer och mer med loppen. Hästen är okomplicerad i loppen, går över alla distanser och är dessutom väldigt startsnabb, vilket är gynnsamt i dagens travlopp.
Han har startat två gånger på Solvalla på sistone, vad säger du om prestationerna?
– De har jag varit nöjda med. Han har inte skämt ut sig på något sätt och nu känns det som att han börjat få lite kontinuitet. Jag vill ge honom en ordentlig träningsperiod snart, det ska bli kul att se hur han tar det, men med tanke på den fina formen blir det att tävla på ett tag till.
Spår fyra och lång distans är förutsättningarna. Vad tror du om möjligheterna?

– Han har tagit ledningen väldigt enkelt tidigare, men då har motståndet varit billigare. Jag vill däremot tro att jag tar hand om spets bara jag vill, men jag är inte alls säker på att jag vill köra där. Jag tycker att hästen ska ha bra chans så länge det fungerar under vägen, säger Pöllänen.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.