Ludde tog en plats i PDA

190

luddeplats

En garanterad plats i Prix d’Amerique stod på spel.
Lutfi Kolgjini tog den genom att vinna sexåringsloppet Prix Tenor de Baune i Paris på söndagen med en förkrossande överlägsen Raja Mirchi.
– Om det här går enligt planen ska han ha toppform till det stora loppet, sa Kolgjini.
Jägersrotränaren Lutfi Kolgjini har siktat högt med sin Raja Mirchi i höst. Målet har hela tiden varit att ta en plats bland de 18 hästarna i världens tuffaste löpning Prix d’Amerique den sista söndagen i januari.
I söndagen Prix Tenor de Baune för sexåriga hästar stod en biljett till det stora loppet på spel. En biljett som alltså gick till Sverige.
Lutfi Kolgjini körde friskt med sin häst i det 2 700 meter långa loppet. Det blev spets efter cirka 600 meter och när mållinjen passerades var det en bit ner till andrahästen, loppets knappe spelfavorit Triode de Felliere.
– Jag var inte ute efter att ”visa” fransmännen på något sätt. Jag hade en plan med alltsammans och den enda tanke jag hade i huvudet var att jag skulle köra offensivt och ge ”Raja” ett riktigt lopp i kroppen för att flytta fram formen till Prix d’Amerique, sa Lutfi Kolgjini på Vincennes stallbacke en stund efter loppet.
Om inte planen hållit?
– Om hästen inte räckt till hade vi fått skita i Prix d’Amerique helt enkelt.

Optimist inför framtiden
Men nu både räckte det och blev över. Raja Mirchi tävlade mot sig själv den här söndagseftermiddagen och segertiden skrevs till 1.12,8 över 2 700 meter.
Förstapriset i Prix Tenor de Baune var drygt en halv miljon kronor.
– Han har inte startat på ett tag av olika anledningar och jag var rätt så säker på att skulle göra ett bra lopp i dag. Med det här loppet i sig tror jag han kommer att ha toppform om 14 dagar. Det är inte mer än 20 timmars resa hem och han kommer att lastas på transporten i morgon (måndag). Jag kommer att ta det ganska lugnt med hästen i träningen, sa en nöjd Lutfi Kolgjini.
Vilka hästar förutom storfavoriten Ready Cash är du mest rädd för i Prix d’Amerique?
– Maharajah gick bra i skymundan här på Vincennes i dag. Så det är Ready Cash och Maharajah. Många av de andra tycker jag inte visat någon större form och det känns som att min är en av dem som ska räknas.

Mikael Wikner

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.