Magic Tonight till USA

88

magic tonight till usa

Magic Tonight paraderar på Solvalla efter storsegern i Elitloppet. Skötaren Viktor Flink Ideborn (skymd bakom hästen) intervjuas för TV4. Ägaren Lennart Ågren (vänster), Roger Walmann och Örjan Kihlström. Foto: Foto-Mike

Elitloppsvinnaren Magic Tonight kommer inte att starta i Sverige något mer i år.
I nästa vecka flygs hästen över till USA.
– Han kommer att passa perfekt på banorna de har där, säger skötaren Viktor Flink Ideborn, som förbereder sig för att vara borta med hästen ända till i november.

En elitloppsvinnare borde vara stel och sliten veckan efter loppet.
Magic Tonight verkar sätta sig över sådant där.
Att hästen tog hem både försök och final i Elitloppet på Solvalla på söndagen märks knappt enligt skötaren.
Viktor Flink Ideborn jobbar hos Roger Walmann och gick som vanligt och kollade till Magic Tonight tidigt i måndags morse.
– Man kunde ju tänka sig att han skulle vara ganska tagen men han var precis som vanligt. Stod i boxen och ville ut i hagen och var allmänt pigg och glad. Så det här på Solvalla i helgen har inte bekommit honom så mycket faktiskt.
Viktor har jobbat i åtta år hos Roger Walmann och han fick börja ta hand om den sexårige hingsten för två år sedan när den kom från USA.
Han har fått sköta många fina hästar och av framgångarna minns han särskilt Noble Knights triumf i EM för treåringar på Jägersro och året då han hade passhästarna Elviria E., Stepping Space och Izara med i finalen av Stochampionatet.
– Noble Knights seger är nog det mest känslosamma ögonblicket – förutom Elitloppet då.

Vevat repriser från loppet
Viktor Flink Ideborn stod på det vanliga stället vid utfarten till Solvallas stallbacke och såg sin häst Magic Tonight ta hem finalen av Elitloppet.
Han grät en skvätt i vinnarcirkeln och firade lite på söndagen.
– I måndags var det som vanligt, jag gick upp tidigt och började jobba. Det har varit så mycket intryck och det var först i tisdags jag började förstå vad som hänt. Då tittade jag på livesändningen från Elitloppet i repris och då…fattade man lite mer. Den reprisen har jag sett många gånger! säger han och skrattar.
Huvudrollsinnehavaren själv har fortsatt att ”vara som vanligt” under veckan. Magic Tonight har fått ladda om och joggats lätt några gånger. I början av nästa vecka får hästen påbörja sin resa till USA.
– Han är rätt så lugn, så det ska gå bra. Han är otroligt klok också och trots att han är hingst så brukar det inte vara så mycket kring honom – han kan behärska sig. Ska man berätta något speciellt om honom så är det nog att han tycker mycket om att duscha – duschspiltan är hans favoritplats på jorden tror jag!

Karantän för hela gänget
Viktor åker tillsammans med Malin Boman vars passhäst D’One också är aktuell för storloppen i Nordamerika i sommar.
Direkt när gänget kommit över väntar en fem veckor lång tid i karantän på någon bana eller träningscamp.
– Vi får försöka göra det som vanligt för hästarna. Det tar fem veckor alltsammans och det är därför vi åker så tidigt för att hinna förbereda hästarna när de kommer ut ur karantänen. Då börjar allt på Nancy och Marcus Johanssons gård i New Jersey där vi ska stå.

Storloppsdags i augusti
Magic Tonight och D’One är anmälda till flera lopp i USA och inleder enligt planen med John Cashman, Jr. Memorial (tidigare Nat Ray Trot) för den äldre eliten andra helgen i augusti. Ett lopp som körs samma dag som Hambletonian på Meadowlands (Nat Ray Trot är för övrigt storloppet i vilket Victory Tilly sprang sitt världsrekord 2002).
– Planen är att båda hästarma ska avsluta i Breeders’ Crown i november och sedan åker vi hem efter det. Han kommer att passa perfekt på banorna de har där med hårt tempo och så. Det är första gången för mig i USA och sedan är det ju en upplevelse i sig att ha en häst där också, både för både ägaren och för oss i stallet.
Enligt tränaren Roger Walmanns planering ska elitloppskusken Örjan Kihlström köra både Magic Tonight och D’One i flera av loppen i USA.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.