Maharajah gör succé som avelshingst

330

maharajah

Den store kungen från Ekerö gjorde sin sista start 29 oktober 2014.
Under tävlingskarriären tjänade han 23,5 miljoner kronor och vann bland annat världens tuffaste travlopp, Prix d’Amerique.
Nu är hans avkommor ute på tävlingsbanan och gör pappa stolt.

Maharajah är en av närtidens absolut största stjärnor inom travsporten. För sin tränare Stefan Hultman lyckades han med det mesta som han ställdes inför. 23,5 miljoner kronor sprang han in och han var helt outstanding i sin kull. Som äldre, närmare bestämt som nioåring, lyckades hästen vinna Prix d’Amerique i Paris, ett lopp bara ett fåtal svenskar lyckats ta hem tidigare. Faktum är att den triumfen kom att bli Maharajahs näst sista framträdande på tävlingsbanan. 29 oktober 2014 var det slut på det roliga efter en tredjeplats på Solvalla. Sedan dess ägnar han sig åt avelsverksamhet på Menhammar Stuteri, det stuteri där han en februaridag 2005 såg dagens ljus för första gången.

Avkommorna har inlett strålande
Maharajahs äldsta avkommor är tre år. Tidigt in på säsongen har 34 av 79 svenskregistrerade avkommor startat. Hälften av de startande har redan vunnit ett eller flera lopp. Första kvartalet var det Maharajahs treåringar som tjänade mest pengar av samtliga avelshingstar i Sverige. Tvåa? Självaste Ready Cash som Maharajah hade många bataljer med själv på tävlingsbanan. Nu stångas även deras avkommor…
– Det är fantastiskt roligt att det går så bra för Maharajah. Det är alltid lite nervöst när den första kullen efter en hingst ska ut och visa upp sig. Många hade en del funderingar kring om Maharajah verkligen skulle bli så bra i aveln och innan man ser det själv också är man undrandes, men det har gått utmärkt, säger Johan Hellander, platschef på Menhammar Stuteri.
Makethemark är kanske den hästen som sticker ut än så länge med sina tio segrar på tolv starter och 662 500 kronor insprunget, men det är inte bara han som platschefen imponerats av.
– Det är väldigt många debutantvinnare, vilket är starkt. Hästarna ser otroligt fina ut, både kropp- och konditionsmässigt.

Avkommorna ärver styrkan och blodcirkulationen
Vad som är signifikativt för avkommorna är svårt att svara på när så få startat, men ett par saker har Johan Hellander redan snappat upp.
– Det verkar som att de har fått Maharajahs styrka, vilket inte är så tokigt. Sedan var Maharajah enormt lågpulsad, han hade blodcirkulation som knappt var av denna värld. Det verkar som att avkommorna är allmänt lågpulsade vid kraftig ansträngning och det är en av nycklarna till en riktigt fin häst, säger Johan Hellander och fortsätter.
– Om vi ändå är inne på ämnet kring vad hästarna ärver så måste jag säga att det är en häst som sticker ut något alldeles enormt. Ullyett har gjort fyra starter så här långt i livet och när man ser honom på banan är det nästan så man undrar om det inte är Maharajah själv som är ute och springer. Ullyett är lite mindre och har kanske inte riktigt lika säregen huvudföring, men annars så… Kolla själv och se, det är fascinerande!

Tränar tillsammans med From Above
Maharajah pysslas om på Menhammar Stuteri av ett team. Han har sina rutiner som genomgås varje vecka.
– Vi är tio-tolv stycken som turas om att ta hand om hästarna här på stuteriet. Till skillnad från när han tävlade så har han inte en skötare, utan vi hjälps åt. Det fungerar väldigt bra och hästarna verkar nöjda också.
Vad som kan tyckas anmärkningsvärt är att Maharajah inte längre tränas framför vagn.
– Jag kan däremot lova att han tränar sig själv när han är ute i hagen. Han har en stor yta att springa på och i hagen bredvid står From Above. De brukar dra väldigt många vändor i hagen och tävlar sinsemellan. Han är välmående på alla sätt och vis.
Avelsarbetet görs var tredje dag under säsongen, och då tappas hingsten på sperma.
– En tappning brukar räcka till 15-20 ston. Maharajah har väldigt bra kvalité och det är vi som stuteri tacksamma över, men givetvis även stoägarna. Allting blir så mycket enklare då.
Förutom arbete blir det även en del nöje för Maharajah. Flera gånger om dagen kommer det nyfikna besökare.
– Stuteriet ligger så pass nära Yttersta (Menhammars träningscamp), så när folk ändå är där brukar de ta vägen förbi Maharajah också, sedan finns det givetvis de som åker till Ekerö enbart för att träffa Maharajah också. Han vet fortfarande att han är uppskattad och något säger mig att han vet om precis hur fin karriär han har haft, säger Tellander.

Fakta
Namn:
Maharajah
Född: 2005-02-22
Uppfödare: Menhammar Stuteri AB, Ekerö
Ägare: Travkompaniets Stall AB (publ), Ekerö
Tränare: Stefan Hultman
Kusk: Örjan Kihlström
Intjänad prissumma: 23 534 423 kronor på 59 starter, varav 31 segrar
Mest framgångsrika avkomma: Makethemark, 662 500 kronor

1 KOMMENTAR

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.