”Måla på, så ses vi vid luckan…”

43

Det ska vara Kolgjini så här års.

Inte för att han är kär i jänkarvagnar utan för att han vet hur man gör.

Man kör hela vägen, utan krusiduller.

Jag har en teori som jag vill prova på er. Så här års är det inga finesser som avgör loppen, det är bland annat därför vi inte ser Örjan Kihlström briljera på samma sätt som vi är vana vid. Nej, på snabba vår- och sommarbanor är det barfota och full ­sula med slaka tömmar i en jänkarbike som gäller. Det är inte vackert men det funkar.

Att försöka köra snyggt, smyga och avgöra bland trötta hästar som körts huvudlöst funkar inte så bra. Hästarna stannar inte på samma sätt, ”dårarna” som gasar får betalt på ett annat sätt. Det gäller att söka sig framåt tidigt och bara elda på. Björn Goops vinst med Västerbo Hard Cash i lördags är ett exempel. Man ska slå först, hårt och inte backa en tum.

Med det här i bakhuvudet är det dags för analysen av Jägersros omgång. Den ser rolig ut, jag sparar spottloskorna till (om/när) jag spruckit.

Gasen i botten

V75-1: Team Kolgjinis Ulisse Kronos är en lämplig häst så här års; Lutfi på hemmaplan med en bamsing som det bara är att stampa gasen i botten med. Glöm senast, då var banan lös, motståndet tufft och han gick i dödens. Tredje­platsen var mer än godkänd. Men även Valentin har tjockt pannben och måste med. Nonstop Cheri kan få en smakstart och det gäller alltså att ha tidig tätkänning, annars är du rökt.

V75-2: Flashing Victory kan leda hela vägen, senast fick hon stryk av kanonen National Prince. Ilona Håleryd såg rysligt bra ut över mål senast och rysarformkortet Dear Friend får försöka trots naturlagarna från sitt urusla läge.

V75-3: Vad ska de andra göra för att stoppa Mosaique Face? Hur ska det gå till? Svara ledningen är ingen bra grej, snarare ett idiotsäkert självmord när farsan Kolgjini busvisslar och kör – kör tills de andra ger sig, utan att fredsförhandla. Bättre spik finns inte i omgången.

V75-4: Fina hästar men inte alls lätt. Spets och slut med Can Lane är grund­tipset. Niky Flax såg dunderfin ut i comebacken senast och måste med. Men ta många.

Krävs mer än ett par

V75-5: D.D.’s Hitman kampanjas och lobbas det hejvilt för. Tydligen är det världens bästa häst. Jag vet inte, snabb som satan är han, Petri Puros jänkare, men han har nog sina problem och för att vinna från bakspår i det här gänget krävs mer än ett par, om vi ska prata golfspråk. Nja.

V75-6: Jag tar ställning för danske Amazing Dynamite som rent av kan köras till ledningen efter några hundra meter, förutsatt att Flo Rida Sea släpper. Annars är dödens okej i april.

V75-7:  Det här är vidrigt svårt. Fyra, fem hästar ska till spets och det är kort distans och alla är ungefär lika bra. Jag tror mest på Kim Moberg och Coffie U.N.G. som borde kunna spara spurten igen. Då blir det åka av ­sista 400. Även Rafiki Fri är en toppavslutare som ska med, liksom Xanthis Amazing.

Måla på, så ses vi utbetalningsluckan. Eller nere vid staketet och buar.

Helgens tips

1. 3 Breidabliks Nubbe (Jägersro, V75-5)

Hur ska de hinna ikapp? 1.09,5 sista 1 000 i spets.

2. 7 Amazing Dynamite (Jägersro, V75-6)

Strålande senast. Vinner från spets eller dödens.

3. 6 Coffie U.N.G. (Jägersro, V75-7)

Båths hingst kan spurta, låt de andra köra från start.

Micke Nybrinks V75-system

V75-1: 4, 5, 8 (res 2, 3)

V75-2: 5, 7, 13, 15 (res 3, 12)

V75-3: 8 Mosaique Face (res 5, 6)

V75-4: 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 11, 12 (res 9, 3)

V75-5: 3, 10, 11 (res 7, 2)

V75-6: 7 Amazing Dynamite (res 1, 3)

V75-7: 3, 4, 5, 6, 10, 11 (res 1, 2)

1 944 rader/972 kronor

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikelKenneth Haugstad inför GS75 Solvalla
Nästa artikelLaddar i Italien inför Elitloppet