Malin bakom världens bästa D’One

41

malin basta

”Världens bästa sto mot mål”, skrek referenten när D’One stormade mot seger i New York i helgen.
– Precis just i dag är hon världens bästa tycker jag. Jag är så oerhört stolt över den här hästen, säger skötaren Malin Boman-Friberg som har hand om det svenska racerstoet under turnén i Nordamerika.

Magic Tonight, elitloppsvinnaren i våras, och sjufaldiga miljonärskan D’One campar för tillfället i USA tillsammans med sina skötare för en turné som väntas ta slut någon gång i november eller december.
Hittills är det D’One som skapat rubrikerna. I helgen tog det femåriga stoet sin andra raka seger på lika många starter over there. Tvåa i båda loppen hemmastjärnan Bee A Magician, av amerikanerna ansedd som inte bara USA:s utan även världens bästa sto.
Malin Boman-Friberg lever tillsammans med D’One under turnén. Malin är hästskötare i Solvallatränaren Roger Walmanns stall och var 2007 över med D’Ones mamma Giant Diablo då hon noterade världsrekordet 1.08,5 på The Red Mile i Lexington i Kentucky.
En tid som slagits men fortfarande är den snabbaste i världen av ett sto i världen.
Roger Walmann har sagt att han hoppas att D’One slår den tiden. En start är inplanerad just i Lexington de närmaste veckorna.
– Det skulle vara helt galet om det blir så. Ändå är det ingenting jag tänker på. Jag försöker fokusera på nästa lopp. Slå hon mammans världsrekord är det fantastiskt men jag vet att allt måste stämma en sådan dag, jag vet vad som krävs, säger Malin Boman-Friberg.

Ett privilegium att turnera
D’One och Magic Tonight står uppstallade på White Birch Farm i New Jersey hos Jimmy Takters dotter Nancy och hennes man Marcus Johansson som driver en framgångsrik rörelse tillsammans.
Malin har ordnat boende hos kompisen Lotta Johansson med familj och försöker leva vardagsliv.
– Nancy och Marcus har hjälpt oss med allt fix och grejer och pappersgöra som blir när man är över och tävlar. Utan deras hjälp vete sjutton hur det hade gått. Det är jag och Viktor (Flink Ideborn) som är skötarna på den här resan. Samtidigt som det kan vara kämpigt att vara ifrån sina nära och kära ser vi det som ett privilegium att få göra den här resan. Och jag är lite van också från tiden med Giant Diablo.
Det handlar om tidiga morgnar och jobb varje dag med hästarna.
– Det är inte så att vi tar någon ledig dag mitt i alltihop. Vi är här för hästarnas skulle och då får man bara köra på. Samtidigt är det inte lika långa dagar som i Sverige och man hinner fixa mer med varje individ. Jag har hand om en annan häst från Nancys stall också men det är en annan lunk. Man får dagarna att gå ändå trots att vi har så få hästar att ta hand om – det går alldeles utmärkt att snurra runt här! säger Malin Boman-Friberg med ett skratt.

Bus före segerloppet
Breeders’ Crown väntar i slutet av oktober för båda svenskhästarna. Roger Walmann funderar på lopp på vägen och runt omkring den stora travbegivenheten i Toronto.
Natten till lördagen svensk tid spurtslog D’One än en gång Nordamerikas bästa sto Bee A Magician.
– Hon var så jäkla taggad innan och så busig före loppet att till och med Örjan var lite förvånad över det. Att bråka med honom har hon inte gjort tidigare. Nu ville hon sticka iväg innan startbilen skulle gå och man undrar vad det tyder på.
Örjan Kihlström har kört D’One på väntan i båda loppen och låtit hästen flyga den sista biten.
– Jag har sett Örjan köra så många gånger så jag är inte orolig. Hon såg ju ut att kunna bli fast kanske men så är ju Örjan – han tänker alltid på hästarnas bästa. Han hade inte ens ryckt tussarna. För amerikanerna är det nog lite surt att en svensk häst kommer och snuvar dom. Det är alltid lite surr före och efter loppen men alla skrattar, det är trevliga och rara människor.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.