Malmqvist kan ta historisk E3-dubbel!

29

historisk e3-dubbel

Tunika är favorit bland tjejerna.
Sucre är favorit bland grabbarna.
Tomas Malmqvist kan bli förste tränare någonsin att ta hem båda E3-finalerna när dessa på lördag avgörs inom V75-spelet.
– Mest tror jag på Tunika men jag åker till Färjestad för att vinna med båda, säger Jägersrotränaren.

Det är Färjestadstravet utanför Karlstad som står värd för årets första riktigt stora treåringslopp. E3 har körts sedan 1997 och varje år körs två finaler för ston och två finaler för hingstar och valacker. Först gör hästarna upp över 2 140 meter och senare under sommaren är det 1 640 meter som gäller. Året efter premiären tog Tomas Malmqvists Montana Chill hem dubbeln när hon vann både långa och korta upplagan i stoklassen.
– E3 är jättestort. Alla de här loppen där hästarna bara får en chans i livet är hur stora som helst och till E3 får hela Europa anmäla, så det klart att det är stort att vinna, säger Malmqvist.

Obesegrad i år
Flera hästar har under årens lopp upprepat Montana Chills bedrift men hittills har ingen tränare lyckats ta hem både sto- och hingstklassen över samma distans. På lördag har Tomas Malmqvist en gyllene chans att göra det. Hans duo Tunika (V75-2) och Sucre (V75-6) gick båda in i försöken som förstaseedade och båda vann också sina försök. Mest imponerade Tunika som svepte till ledningen varvet från mål och sedan gick undan till säker seger. Det var det klassiga stoets tredje seger på lika många starter i år.
– Jag är fantastiskt nöjd med henne. Förra året fick hon möta hingstar och hävdade sig bra mot dem. I år har hon bara mött ston och hon har vunnit ganska lätt i de här tre starterna. Hon är under utveckling och senast visade hon att hon håller fin form. Hon gick en väldigt snabb avslutning och var den snabbaste försöksvinnaren.
Med över 1,3 miljoner kronor insprunget är Tunika den svenska treåringskullens vinstrikaste sto så här långt. I lördagens final väntar 900 000 kronor på vinnaren och där startar hon från spår fem bakom startbilen.
– Det är en lång säsong och vi har medvetet tagit det lugnt med henne och gett henne långt mellan starterna. Nu blir det tätare starter och jag hoppas att det kan bättra på formen ytterligare.
Hur ser du på finalen?
– Jag har inte hunnit fundera så mycket på den men jag har en häst i fin författning och eftersom hon är kvick ut kan hon skaffa sig en fin position. Jag kan inte de andra hästarna riktigt men jag litar på min häst. Bara allt fungerar och hon får chansen tycker jag att hon ska ha bra vinstchans.

Förbättrad till finalen
I grabbarnas final står Tomas Malmqvists hopp till Sucre. Den lille sockerbiten, som hans tränare kallar honom, levererade en bländande avslutning när han näst senast vann Treåringseliten under elitloppshelgen på Solvalla men i E3-försöket var han, trots seger från ledningen, inte lika bra.
– Han var sämre än innan men det tror jag dels berodde på att han hade fått det lite för lugnt i träningen efter Solvalla och dels på att han missgynnades av den lösa banan. Han grävde ner sig och sprang sig lite trött. Men han tog loppet bra och känns jättefin efter det. På lördag tror jag att han kommer vara lika bra som i starterna innan.
Sucre går också ut från femtespåret och precis som Tunika kommer han bli hårt betrodd av V75-spelarna.
– Har han lite tur med löpningsförloppet har han en väldigt snabb avslutning och kommer han till ledningen kör vi där. Tunika är obesegrad i år och gick det starkaste försöket, så hon är den av mina med bäst vinstchans, men Sucre kan absolut vinna han också.
Om du vinner dubbelt, hur högt skulle det hamna på din meritlista?
– Det skulle naturligtvis vara en toppgrej men det är svårt att värdera. Jag har haft turen att vinna många stora lopp och de är svåra att rangordna. Det är en speciell känsla vid varje tillfälle och vi får nästan vänta och se hur det känns om det skulle hända…

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.