Månadens hästägare: Firma Jonssons Hästgård

638

thule_j

Thule Jonsson har länge hållit sig framme i amatörtoppen på hemmabanan Umåker.
Men trots 50 år som aktiv har han aldrig upplevt ett likande stim som det han är inne i nu.
Orsaken till lyckan är femårige Tambur som slog till i V75-finalerna på Solvalla under februari.
Karriärhöjdpunkten med finalsegern gjorde amatören till Månadens hästägare i trav-Sverige i februari.
Thule Jonsson håller till på en gård i Röbäck, några kilometer utanför Umeå centrum. 71 år gammal nådde han sin största framgång i travet 16 februari i år då Örjan Kihlström lotsade femårige Tambur till seger i klass II-finalen på Solvalla.
Det handlar om en liten oansenlig häst med stor pannlugg. Tambur ser egentligen inte ur som en vinnare någon gång under loppen. Ändå har det blivit två segrar och en tredjeplats i travets elitserie V75 år från usla startspår.
– Han har gjort det för jäkla bra och mycket handlar om att hästen har en sådan inställning. Som alla bra hästar är Tambur en stor personlighet. Han är speciell på alla sätt. En jättefin häst, säger Thule Jonsson.
Tambur vann så väl försök som final i klass II i januari och februari från bakspår. Vid finalsegern på Solvalla krävdes ett målfoto för att kora vinnaren.
Loads Of Dosh var favorit och såg ut att hinna undan , men hästen från Röbäck utanför Umeå hann dit precis på linjen.
– I sista sväng trodde jag inte ens att han skulle få pengar. Ja, det var det häftigaste jag varit med om. Min största seger! säger Thule Jonsson som under åren skaffat sig några segerrosetter i V75 (tidigare V65) med egna uppfödningar.
Bästa hästen så här långt är Donator som vann 18 lopp och tjänade 922 000 kronor.

Köpte mormors mor
Ägarpseudonymen är Firma Jonssons Hästgård i Röbäck, där även sonen Patrik är involverad i träningen av stallets fem tävlingshästar.
För Thule började allt med köpet av Tamburs mormors mor, Princess Shatter någon gång i början av 1970-talet. Ett sto som lämnade Flying Way, mormor till succéhästen.
Tambur har Donera som mamma, en av Flying Ways avkommor. Pappan är Adams Hall.
– Nog kan jag engelska lite. Men det blev ju roligare att läsa ut det där som Adams HALL och döpa hästen till Thules Tambur. Jag tyckte dock att det blev lite väl mycket att ha med sitt eget namn i det där, så det fick räcka med Tambur.
Thule Jonsson har spunnit vidare på temat. Tambur har en treårig helbror som heter Foaje. Med hingsten Love You har Donera tvåårige Salong.
Donera fölar till våren igen. Fölet är redan ”döpt” och ska heta Lobby.
Hur mycket tid lägger då Thule ner på sina hästar?
– Det blir från sex på morgonen till ibland elva på kvällen. Sedan tränar vi i stort sett nästan varje dag. Det har blivit en livsstil helt enkelt. Tambur är mycket lugnt tagen och har utvecklats kolossalt, från att han knappt kunde springa framåt som tvååring. Han hade troligen växtvärk då och vi kunde vakna av att han sparkade i boxväggen klockan två på natten. Då var det bara att gå ut och ge honom lite mat och vara hos honom lite. Som sagt, han är speciell på alla sätt.

”Sprudlande glädjerus”
Varje månad utser en jury sammansatt av personer från Svensk Travsport, Riksförbundetför Sveriges Travhästägare och Kanal 75 Månadens hästägare.

Februari månads hästägare är Firma Jonssons Hästgård i Röbäck.

Juryns motivering:
”Ett halvt sekel av tro, hopp och kärlek till travsporten ledde den 16 februari fram till ett sprudlande glädjerus i samband med Tamburs seger i V75-finalerna på Solvalla.
Ditt långvariga intresse och passion för dina hästar och travsporten gör varje framgång särskilt välförtjänt.
Välförtjänt är även utmärkelsen till Månadens hästägare – februari 2013”.

Fotnot: På ATG Play kommer det under morgonen att läggas ut ett tv-inslag med Månadens hästägare.

Mikael Wikner

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.