Minibusarna från Flen

40

image-1

Det startade med mörker men kan summeras som en solskenshistoria.
Det här är berättelsen om hur ett föl som förlorat sin mamma – mot alla odds – fick en ny familj.

Vi befinner oss strax utanför Flen på ett stuteri mitt i Sörmland. Solen står högt på himlen, fåglarna kvittrar.
Det är vår i luften.
Hästarna tittar nyfiket när vi går förbi hagarna som omringar oss. På stuteriet finns avelshingstar som Never Again, Conny Nobell och Andover Andover, men just den här dagen får dessa välmeriterade hästar stå åt sidan.
För att hitta anledningen till vårt besök blir vi istället visade fram till en box mitt i ett av stallen. Här står nyblivna mamman Minibusan tillsammans med sina två små föl. Båda med till synes gott om energi, trots att de såg världens ljus först i slutet av förra veckan.
Bill och Bull, ja det är så de kallas än så länge.
– Ja, något måste vi kalla dem innan de får sina riktiga namn, säger Maria Krüger-Eriksson, som driver stuteriet tillsammans med sin man, Johan Eriksson.

Inga vanliga bröder
Bill och Bull är inga vanliga bröder. De föddes med bara några få dagars mellanrum. Minibusan är egentligen bara mamma till Bull.
Bill förlorade sin mamma i söndags, två dagar efter det att han kom till världen.
Att hitta en ny mamma (som precis fått ett eget föl) med så kort varsel är allt annat än enkelt. Det såg ut som att det lilla fölet skulle få klara sig utan en mamma.
Man sökte via ASVT:s föl- och ammajouren, men förjäves.
Men så plötsligt hände det.
Räddningen fanns närmare än man vågat drömma om.
Minibusan, bara några boxar därifrån, fick ett föl.
– Det kändes som ett mirakel. Hon skulle egentligen ha fölat fyra veckor tidigare, men just då hände det. Otroligt, säger Maria Krüger-Eriksson och ler brett.
Bill, fölet utan mamma, smörjdes snabbt in med fostervatten från Minibusan och släpptes in i boxen. Minibusen doftade, pussade och godkände. Sen dess tror hon att Bill är hennes egen, att hon helt enkelt fick tvillingar.
Att Bill egentligen inte tillhör familjen märks inte över huvud taget.
– Minibusan tar precis lika mycket hand om båda två. Det är jättekul att se, säger Johan Eriksson, som tillägger att de båda “bröderna” har det bra tillsammans.
– De är ute i hagen två gånger om dagen med mamma och ser ut att trivas jättebra ihop.

Populära på Facebook
För mamman Minibusan innebär det här scenariot att hon får förse två föl med mjölk istället för ett, men det verkar inte vara några bekymmer.
– Hon fodras extra mycket, men annars är det inga konstigheter. Det är en stor och kraftfull märr det här, så det klarar hon, säger Johan Eriksson.
Stämningen i stallet är harmonisk när vi pratar om det som varit, men även om historien fick ett lyckligt slut går det inte att komma ifrån att det länge pendlade mellan hopp och förtvivlan.
– Att behöva avliva en häst är alltid tråkigt. Vi trodde länge att Bills mamma skulle bli bättre, att hon skulle må bra igen, men hon blev bara sämre och sämre, så till slut hade vi inget val. Att Minibusan fölade samtidigt var förstås en enorm lättnad, säger Maria Krüger-Eriksson.
Händelseförloppet på stuteriet har inte passerat obemärkt förbi. Den bild som publicerades på Minibusan, Bill och Bull har redan setts av fler än 35 000 på Facebook och gillats av fler än 1100 personer.
– Det är jätteroligt. Att så många skulle se det här hade jag inte förväntat mig, säger Maria Krüger-Eriksson och skrattar.
Vad händer med Bill och Bull nu då?
– De kommer att vara med Minibusan fram till hösten och sedan skiljs de åt från henne, men tillsammans kommer Bill och Bull att vara ända fram till nästa höst, när träningen drar igång. De kommer nog få det trevligt ihop, säger Maria Krüger-Eriksson, samtidigt som vi lämnar stallet och beger oss ut i friska luften igen.
Solens strålar ligger på ännu mer nu än tidigare. Det närmar sig lunchtid.
Vi tackar för pratstunden och går mot bilen. Plötsligt hör vi ett ljud inifrån stallet. Det är Bill som lyckats smita. Kanske är det nyfikenheten som får det lilla fölet att rymma från sin box? Kanske är det överskottsenergi? Oavsett är det svårt att inte dra på smilbanden när Bill och Bull är i farten – de små minibusarna från Flen.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.