Nirvana tillbaka i hetluften på V86

28

nirvana i hetluften på v86

Foto av CLAES KÄRRSTRAND

Hon har aldrig slutat sämre än trea, felfri.
Inför onsdagens start har hon inte startat sedan augusti.
Nirvana Broline blir ändå att räkna med i sin återkomst på tävlingsbanan.

Eva Hjälm är en amatör som håller till i Östhammar med sina två travare. Hon bedriver lantbruk med nötkreatur och ungdjur, men hästar har varit en stor del av hennnes liv.
– Jag har hållit på med det här länge, men inte alltid med travhästar. Jag bodde i Italien i tio år och då var det hopphästar som gällde. Jag jobbade hos en mycket duktig tränare och under min tid i stallet lyckades vi bland annat vinna Italienska mästerskapen två gånger.
Att hon har lärt sig mycket genom att ha jobbat med hopphästar sticker hon inte under stol med.
– Om jag ska ta ut en grej som jag framför allt tänkt på så är det vikten av att träna lugnt. Skritta, longera och långsamma ridturer. Det bygger andra muskler, vilka också är viktiga när det ska till och travas fort. Ridträning tycker hästarna om och jag skulle uppskatta att jag ligger 50/50 mellan ridträning och träning för vagn.

Olika träningsmöjligheter
Hemma på sin gård har Eva Hjälm en rakbana på 500 meter, men vill hon ha en längre sådan eller träna på rundbana har systern, Ylva Brodin, sådana möjligheter två mil bort. Det finns också innovativa lösningar…
– Det var efter en start tidigare i år som Daniel (Olsson reds anm.) frågade hur mycket jag tränat egentligen, för hästen var så fin och laddad. Då sade jag att jag tränat på klövervallen hemma och då trodde han väl att jag var tokig, skrattar Hjälm och fortsätter.
– Faktum är att Nirvana verkligen älskar att träna på klövervallen. Vi klipper den med gräsklippare och nu när jag säger det låter det väl inte riktigt klokt, men det funkar. Hon blir stark av att träna i gräset.

Likheter med sin namne
Det finns en del likheter mellan Nirvana Broline och det amerikanska rockbandet med samma namn. På wikipedia går det att läsa följande kring Kurt Cobains Nirvana. ”Från början spelar de en lugn och något dämpad vers, för att sedan nå full styrka i den ofta högljudda refrängen”.
– Hon är inte helt normal, hästen. Hon kan vara lugn, men ofta går det över till att hon är helt galen. Hon är inte som alla andra, men det sägs å andra sidan att bra ston ska vara lite knäppa, skrattar Nirvana Brolines tränare Eva Hjälm.
Det var det där galna som gjorde att hästen var tvungen att vila från tävlingsbanan. Hon gör nu sin första start efter ett närmare fyra månader långt uppehåll.
– Hon luftade sig i hagen och på något sätt så gjorde hon sig illa i höften. Jag vill att hästarna är ute så mycket som möjligt och det går inte att linda in dem i bomull. Hon gör alla möjliga akrobatiska konster i hagen, men hon trivs. Förutom höften så har hon även haft en del bekymmer med munnen. Jag har testat ett nytt bett i träningen, ett rakt gummibett, vilket fungerat bra. För säkerhets skull är det dessutom äppelsmak på det tydligen, det gör inte saken sämre för Nirvanas del, ler Hjälm.

Väl förberedd inför start
Hon blir sex år till årsskiftet, Nirvana Broline. Trots det har hon inte gjort mer än tolv starter. Tanken är att hästen ska starta på frekvent i vinter, så länge fräschören hänger med.
– Det verkar jättebra med henne i träningen. Jag vill tro att hon ska vara väl förberedd, även om jag inte heller blir förvånad om hon behöver något lopp i kroppen innan hon är riktigt på topp. Det viktigaste den här gången är att hon fungerar och står på benen.
Att hon aldrig slutat sämre än trea felfri är givetvis en bedrift tränaren hoppas stämma även efter onsdagens lopp.
– Distansen klarar hon, det är jag övertygad om. Nirvana är stark och rejäl på alla sätt. Hon har varit ute i tuffa gäng och visst hoppas och tror jag att hästen ska sluta i främre träffen. Sedan om det räcker hela vägen fram vågar jag inte säga, avslutar Hjälm.
Nirvana Broline startar i V86-3, från spår elva bakom bilen. Tillsammans med Daniel Olsson jagar hon karriärens femte seger. Oavsett om det blir seger den här gången, så blir stoet från Östhammar att räkna med under vintern.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.