Nominera Readly Express till Jerringpriset!

59

Nominera Readly Express till Jerringpriset!

Hästar har aldrig nomineras i Jerringpriset.
Därför blev kusken Björn Goop en av de 16 nominerade till årets pris och inte Readly Express som gjorde grovjobbet i Prix d’Amerique.
– Björn Goop blir representanten för hela laget i det här fallet, där även hästen och tränaren ingår, säger radiosportens Markus Boger.

I veckan släppte Radiosporten nomineringslistan till Jerringpriset där svenska folket har att ta ställning till 16 namn.
Efter Örjan Kihlströms tredjeplats 2014 finns travsporten representerad igen 2018. Björn Goop är röstningsbar för triumfen med Readly Express i världens tuffaste travlopp Prix d’Amerique i januari.
Kihlström fick tredjepriset för Maharajahs seger i samma lopp för fyra år sedan. Björn Goop är nu symbolen för alla som gjorde det i det stora loppet i Paris 2018.
Markus Boger är redaktionschef på Radiosporten och en av sex personer från redaktionen där som står bakom årets nomineringar till ”svenska folkets pris”, Jerringpriset.
Det är elfte gången sedan 1979 som en representant från travsporten nomineras till Jerringpriset. Ridsporten har vunnit priset de två senaste åren och ryttaren Peder Fredricson har tackat hästen All In i sitt tacktal båda gångerna.
– Vi har valt att alltid nominera ryttaren eller kusken. Som i fjol då hästen hade en avgörande insats men ryttaren var den som var nominerad. Samtidigt förstår vi att man kan ha olika åsikter om det där och att många tycker att det är den fantastiska hästen som borde föräras i stället, säger Radiosportens Markus Boger.

”Kusken som styr”
Det är hästen som gör det stora jobbet och Readly Express har en stor del i framgången i årets upplaga av Prix d’Amerique.
Men eftersom hästar enligt reglerna inte kan nomineras, blir det återigen en människa som får fonta. I år blev det Björn Goop.
– Hästen, kusken och tränaren. Vi ser dem som ett ekipage. Representanten för det ekipage är då kusken. Tränaren är nog den viktigaste personen. Men vi kände att i den stunden där det avgörs där och då under det specifika loppet Prix d’Amerique – ja, så är det kusken som styr. Det är kusken som bestämmer och är ”chefen”, eller vad man nu ska kalla det, säger Markus Boger.

”Hästkvoten inte fylld”
Herrlandslaget i fotboll, simmaren Sarah Sjöström, skidskytten Hanna Öberg och skidåkerskan Charlotte Kalla är exempel på nominerade för 2018 års bedrifter.
Däremot finns ingen representant från ridsporten med i år. Detta efter att Peder Fredricson tagit hem Jerringpriset både 2016 och 2017.
Svenska hopplandslaget tog VM-silver i laghoppning men det kanske inte ryms både ridsport och travsport samma Jerring-år så att säga?
– Nej, det är inte så att hästkvoten var fylld på något sätt. Vi ställer inte olika hästsportgrenar mot varandra, utan värderar de olika prestationerna totalt sett mot varandra. Ett annat år hade ett VM-silver mycket väl kunnat bli aktuellt. I år var det extremt jämnt och väldigt tuff konkurrens och då räckte det inte till helt enkelt som segern i Prix d’Amerique gjorde, slutar Radiosportens redaktionschef, Markus Boger.

Föregående artikelEn stor travprofil har gått ur tiden
Nästa artikelV75 System och Analys till Solvalla 24 november

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.