Norska glädjetårar efter Unionskampen på V75

114

gylden balder

Fullständiga resultat hittar du HÄR.

Gylden Balder – hästen som lurat döden – blev svaret när världens bästa kallblod drabbade samman på V75.
– Det här är det största jag upplevt. Det här är en häst du bara får en gång i livet, sa tränaren Jeanett Marie Dagsvold samtidigt som glädjetårar rullade nedför kinderna.

Färjestad bjöd på topptrav och jackpot på V75. Hög klass på sporten lockade 6 646 åskådare till travbanan i Karlstad.
Dagens huvudnummer var Unionskampen där de bästa svenska och norska kallbloden gjorde upp om ett förstapris på 300 000 kronor. Det var fem svenska hästar mot fem norska och det slutade med knockout-seger för vårt västra grannland.
Gylden Balder ledde från start till mål och vann före landsmännen Tekno Odin och Särpefanten.
Gylden Balder som mirakulöst räddades till livet efter fått problem med magen och blindtarmen. Nu efter ett ganska färskt tränarskifte var han kanske bättre än vi sett honom.
– Det känns helt otroligt. Jag är helt överlycklig. Det var så nervpirrande att det inte går att beskriva. Hästen är fantastisk. Han är så stark, sa tränaren Jeanett Marie Dagsvold som visade stora känslor efter skrällsegern.
Och att det var en speciell seger för den unga travtränaren var lätt att se.
– Det här är det största jag upplevt. Det här är en häst som du får en gång i livet. Det blir inget firande, men jag ska kela med Gylden Balder, det är han som gjort jobbet. Han betyder allt.
Segerkusken Kai Johansen var förstås också nöjd.
– I dag visade han det jag hoppats skulle komma, att han är startsnabb. I dag tog jag en chans och han löste det från start. Tekno Odin är bra, men han slår inte Gylden Balder utvändigt. Sista biten bara satt jag och njöt.
Bäste svensk blev Hulte Magnus på fjärde plats. Det stora svenska hoppet Månprinsen A.M. var inte alls att känna igen och sviten på sju raka segrar bröts med ett sjättepris.
– Jag har ingen förklaring just nu. Men det kändes tidigt att det inte alls var samma drag i honom i dag. Jag kände inte alls igen han, sa kusken och tränaren Gunnar Melander kort efter loppet.
Norsk seger blev det även i Unionsstayern som avslutade V75-spelet genom T.Rex D.K. som ledde varje meter av långloppet tillsammans med kusken Lars Anvar Kolle.

Svenska mästaren tillbaka
Svenska mästaren On Track Piraten är en häst som tävlar bäst på hösten och vintern. Nu efter åtta långa månader var Hans R Strömbergs stjärna nu tillbaka i vinnarcirkeln.
– Vi vet inte varför men det är samma sak varje år, att formen kommer ungefär den här tiden på säsongen, sa Rättvikstränaren.
On Track Piraten var snabb bakom startbilen men fick nöja sig med rygg på ledaren Up Date Hoss som var allra snabbast första biten. Knappa varvet från mål valde kusken Johnny Takter att lämna ”vinnarhålet” och lät On Track Piraten gå i närkamp med ledaren.
Dalahästen såg riktig stark ut och redan i sista sväng kopplade han greppet och sedan försvann han ifrån konkurrenterna i mäktig stil.
Segern i gulddivisionen var värd 150 000 kronor och On Track Piraten har därmed tjänat drygt 5,8 miljoner kronor.
– Han är läcker när han får sträcka ut. Nu siktar vi på start i V75-finalen om 14 dagar och sedan hoppas jag att han kan vara med och försöka försvara SM-guldet ytterligare två veckor senare, sa Hans R Strömberg.

Ingen ville ge sig
Dagens häftigaste duell fick vi se redan i V75-1 där Jeppas Maxi och Riff Kronos stred sida vid sida upploppet ner och ingen ville ge sig. Jeppas Maxi visade att han har ett löphuvud av guld och i kraft av ledningen så höll segerstaplaren från Åland undan med liten marginal.
– Han är otroligt bra helt enkelt. Han har både teknik och styrka, framför allt styrka. I dag mötte vi en häst som egentligen var ändå bättre men lyckades vinna ändå, tack och lov. En häst som går i V75 gång på gång och i stort sett bara vinner, det är inte så vanligt, berömde segerkusken Torbjörn Jansson.
– Han är väldigt start och så har han vinnarskalle som vi såg nu. Men det var tufft, Riff Kronos var jättefin och var stark i förlusten, sa amatörtränaren från Åland, Robert Ekström.

Kontio vann dubbelt
I silverdivisionen (V75-5) var Magiccarpetride US bäst och vann säkert efter en stark avslutning från tredje par utvändigt sista 600 metrarna i händerna på Jorma Kontio. Vinnaren tränas av danske Anders Pedersen.
Jorma Kontio blev dubbelsegrare och lotsade även favoriten Coldtown först i mål i V75-2. Coldtown kunde inte försvara innerspåret från start men kom ut direkt och kunde runda till ledningen genom första kurvan. Över upploppet utmanade Red Rapide men när denne bröt ut sista biten blev segern till slut säker för favoriten som tränas av Timo Nurmos.
V75-omgången bjöd även på en hemmaseger genom Global Patriot och Magnus Jakobsson som gynnades av ett alldeles för högt tempo för täthästarna i V75-4.
– Det är underbart att få vinna V75 på hemmaplan. Vi satt långt bak, men det var vansinnigt tempo där framme och det gynnade så klart oss, sa Magnus Jakobsson.
Utdelningen på sju rätt på V75 blev 80 257 kronor till 735 vinnare. Sex rätt gav 405 kronor och fem rätt 42 kronor.

Lars-Ove Pettersson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelV75 resultat lördag 13 september 2014 från Färjestad
Nästa artikelEd You och Jansson vann Masterfinalen!

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.