Ed You och Jansson vann Masterfinalen!

182

edyou master

Torbjörn Jansson svarade för en mästarstyrning i Mastersfinalen.
Ed You tackade genom att spurta hem 2,2 miljoner kronor.
– Hästen varit fantastiskt i år men sista månaden har han haft lika mycket flyt som han haft oflyt tidigare. ”Tobbe” får allt att sitta, varje centimeter, kommenterade tränaren Robert Bergh.

Ed You blev svaret när Mastersfinalen avgjordes i Köpenhamn på Charlottenlunds travbana på söndagen.
Kusken Torbjörn Jansson hade fått förtroendet bakom Robert Bergh-tränade Ed You och han gjorde allt rätt bakom skrällhästen som betalde dryga 19 gånger pengarna på vinnarspelet.
Ed You var snabb från start men var chanslös att komma förbi Commander Crowe som bekvämt tog hand om ledningen. Torbjörn Jansson fick plocka fram ett ”skohorn” och lyckades med minsta marginal komma ner i rygg på ledaren.
– När han kom ner i rygg ledaren kastade jag av mig tröjan, berättade Robert Bergh.
Bergsåkertränaren Robert Bergh valde bort Masterfinalen och såg loppet hemma i soffan.
– Det är så intensivt nu med tävlingar hela tiden och jag har valt att inte åka och köra överallt, det blir lite bättre kvalité också om man inte lever i kappsäck hela tiden. Men det här valet blev extra lyckat eftersom jag åkt på en kraftig förkylning.
Hur nervöst är det att följa loppen från sidan?
– Det är mer nervöst, mycket värre. Och man blir inte mer cool när man har feber.

Avgjorde på spänstiga ben
Från soffan kunde Robert Bergh vidare se att Elitloppsvinnaren Timoko tidigt forcerades fram utvändigt ledaren för att sedan bli avlöst efter ungefär 1 000 meter av Mosaique Face.
Lutfi Kolgjini bakom Mosaique Face satte tidigt press på Commander Crowe och var den som gjorde grovjobbet och sänkte också ledaren, men i sista svängen och in på upploppet kom luckan för Ed You och när han fick fritt så avgjorde han enkelt på spänstiga ben.
– Hästen varit fantastiskt i år men sista månaden har han haft lika mycket flyt som han haft oflyt tidigare. ”Tobbe” får allt att sitta, varje centimeter, sa Robert Bergh.

Ägs av hockeytvillingarna Sedin
Segern var värd drygt 2,2 miljoner kronor till hästens ägare, hockeytvillingarna Daniel och Henrik Sedin. Segertiden blev 1.12,4 över distansen 2 500 meter, autostart.
– Det är klart att det är en jättestor seger det här. Att luckan kommer 250 kvar…, det klaffade så perfekt det kan göra, konstaterade Torbjörn Jansson.
Mastersfinalen blev en blågul succé där Mosaique Face höll strålande till andrapriset efter ett tungt lopp och Canaka B.F. knep tredjepriset efter en resa i tredje invändigt.
– Svenskt travsport håller enormt, enormt hög klass, sa Torbjölrn Jansson.

150 000 till B.B.S.Sugarlight
Publiken på Charlottenlund fick även se ännu en uppvisning av förvandlingsnumret B.B.S.Sugarlight. Den svenske sagohästen har slagit ut i full blom hos norske amatörtränaren Fredrik Solberg och tillsammans med kusken Peter Untersteiner tog den femårige valacken sin tionde årsseger när han vann N.J. Koster Memorial med drygt 150 000 kronor i förstapris. B.B.S.Sugarlight såg härligt löpsugen ut hela vägen i ledningen.
En annan segerstaplare som motsvarade favoritskapet inom V65-spelet var treårige Wishing Boy som tog karriärens åttonde seger i elfte starten. I sulkyn satt Steen Juul och tränar gör Gordon Dahl.
En segerstaplare som föll var obesegrade Ymer Brick (åtta raka segrar sedan debuten) som var chanslös i V65-4 mot Veijo Heiskanens Carlos Greenwood, som gjorde comeback efter nästan 1,5 års frånvaro från tävlingsbanan.
V65-spelet bjöd på ytterligare en svensktränad vinnare och det var Michael Lönborgs Valkyria R.Ö.K. som serverades ett perfekt lopp av Erik Adielsson i V65-2. Från andrapar utvändigt avgjorde stoet säkert över upploppet och tog årets femte seger.
Ett lopp som var helt i publikens smak var V65-5 där kuskarna körde som de stulit hästarna. När krutröken lagt sig stod till slut Kenneth Nielsen i vinnarcirkeln med Nok’en Fräkkert.

Lars-Ove Pettersson

 

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.