Norska miljoner kryddar V75-potten

17

image-3

Norsk glädje i Olympiatravet 2006 då Thai Tanic vann. Hästen var uppfödd och ägd i Norge men tränades av Olle Goop och kördes av Björn Goop.Foto av Thomas Blomqvist

Två som tror på vinstchans i Olympiatravet.
Totalt 16 hästar på V75 varav åtta i kallblodsloppet.
Norge har laddat inför lördagens travfest på Åby och vi har intervjuerna som ni inte får missa i jakten på vinstrekord på V75.

Det är bara 30 mil från den norska huvudstaden till Mölndal och Åbytravet.
Det väntas norsk invasion när norrmännen har toppchans i Olympiatravet men även massor av chanser i de övriga V75-loppen.
Att norrmännen inte har en egen V75-omgång den här helgen utan endast fokuserar på den svenska dubbeljackpoten innebär även spelhysteri.
Norrmännens förväntade spel innebär en förstärkning av V75-potten med 20 oljemiljoner och totalt finns det 60 miljoner att vinna på sju rätt.
Det innebär att vinstrekordet på V75 är i fara om det skulle bli en ensam vinnare med sju rätt. Största vinsten på V75 är från 27 februari 2010 då en spelare vann 67 312 633 kronor efter att ha blivit ensam med sju rätt på Axevalla.

Utan skor för första gången
Flera av de norska travtränarna är optimistiska inför V75-spelet och vi gjort en genomgång inför lördagen med startkommentarer om samtliga norsktränade V75-hästar:
Quincy Frontline (V75-1) presterade bra direkt efter paus. Han har vunnet på alla distanser, från sprint till lopp över 4 000 meter. Startsporet indikerar en bra resa, men hästen är knappast aktuell för ledningen. Det hänger lite på hur snabbt han kommer i väg i starten. Jag hoppas på ett tredje-fjärdepris. Om banan tillåter ska han provas utan skor runt om för första gången, tipsar Frode Hamre.
Cadabra Tooma (V75-1) hade otur på Bjerke senast. Han blev dragen bakåt av en trött konkurrent, men spurtade sedan fort. Jag vil påstå att formen är nära topp. Han är ganska bra från start och bör få en bra position. Körspö är en fördel. Det blir jänkarvagn, helstängt huvudlag och eventuellt barfotabalans. Hästen har en förmåga att bli underskattad och blir det säkert igen, men jag skulle strecka honom på V75 för han är i toppslag och har en intressant uppgift, säger tränaren Tor Olaf Halle.
Relight My Fire (V75-1) drog ett bakspår och det var inte bra. Som jag läser loppet kommer det att bli högt tempo och en vinnartid nedåt 1.12,0. Han har vunnit alla i vår regi från ledningen och det blir svårt att vinna nu. Samtidig har jag hatt lätt att undervärdera honom, som på Momarken under Unionskampen. Insatsen i senaste starten var bra, men många omstarter och tuff körning blev för krävande. Jag säger outsider om Relight My Fire, säger tränaren Frode Hamre.
Love Voice (V75-1) har ett svårt spår och måste ha mycket tur för att kämpa i toppen härifrån. Vi får hoppas på ett knallhårt tempo i täten. I så fall plockar han många till slut, för han är bra att hålla farten. Slutar han runt tredjeplatsen så är jag egentligen väldig nöjd. Körspö kan vara ett plus. Det blir päronskor fram och aluminiumskor bak och stängt huvudlag, kommenterar amatörtränaren Jan Kristian Överdal.

”Tror på rejäl rekordsänkning”
Raymond Palema (V75-4) är en allroundhäst som var bra på Romme senast. Då blev han fyra på en 1.14-tid i ett långlopp, men han är nog snäppet bättre på sprint. Jag är nöjd med nionde-spåret och formen är bra. Det blir jänkarvagn, fyra aluminiumsskor och norsk huvudlag. Jag tror på en rejäl rekordsänkning och en plats bland de tre-fyra bästa, men jag tvivlar lite att det räcker till seger, säger tränaren Karoline Krogh-Hanssen.
Jaccaroo (V75-4) hade halsproblem senast och är mycket bättre nu. Men han förlorade spårlottningen och elftespår gör uppgiften väldigt svår. Hamnar tredje-fjärde utvändigt och sedan får Jorma Kontio köra till slut. Inga utrusningsändringar utan det blir barfota fram och helstängt huvudlag, säger tränaren Bo Westergård.

Åtta norska i kallblodsloppet
Pingo Ö.K. (V75-5) kan kanske få en slant här. Inga ändringar, skor fram och barfota bak, säger tränaren Erik Killingmo.
Voje Eldina (V75-5) gör sin sista start. Det är möjligt att hon testas utan skor for första gången. Hon är mest med som resesällskap till Love Voice i V75-1, men jag hoppar att hon ska klara en peng. Stoet var nämligen väldigt bra efter stor startgalopp senast och reparerade till seger. Jag taxerar henne till runt 1.25 över full väg och det räcker nog inte mot de bästa, säger Jan Kristian Överdal.
Mjölner Komet (V75-5) gjorde ett av sina bästa lopp senast på Bjerke efter två månaders paus och vann från dödens. Han är bättre från start med autostart än voltstart, men kan öppna hyggligt om han lägger sig till från start. Min häst kämpar bäst när han är med där framme och dödens klarar han bra. Han kommer att gå med öppet huvudlag och fyra aluminiumskor som vanligt. Jag tror på vinstchans om det stämmer med positionerna under vägen, säger Jan Roar Mjölneröd.
Nume Balder (V75-5) galopperade i ledningen på sista bortre långsidan senast på Bjerke då kusken ville öka farten. Det är nått han gjort även tidigare. Hästen var inte trött. Jag körde intervaller med honom i lördags och han tränade förbättrat. Han ska gå utan skor runt om som vanligt. Om det blir modesulky eller jänkarvagn för kusken bestämma. Hästen är väldigt startsnabb och jag hoppas på en bra position direkt. Enligt min mening har hästen en god chans att vara bland de tre, säger tränaren Ernst-Petter Knutsen.

”Jag skulle streckat honom på V75”
Doktor Jaros (V75-5) har jag haft i träning sedan den senaste starten på Momarken. Han tränar fantastiskt bra och jag tror han kan gå en 1.23-tid. Hästen har haft problem med ett knä, men det märker vi ingenting av nu. Jag har höga tankar om den här hästen och jag tror vi kan sätta färg på loppet. Det blir barfota fram och ett huvudlag med en slags nya skygglappar. Jag skulle streckat honom på V75, säger tränaren Trond Skofsrud.
Wik Stjernen (V75-5) har gått två fina lopp, även om montésegern senast kanske inte sa så mycket. Han är troligtvis på en plats men jag tvivlar på seger. En 3 Bellfaks i ordning är svår att plocka 40 meter på, det samma gäller 8 Mjölner Komet. Min häst går med lätta järnskor både fram och bak och öppet huvudlag som vanligt, säger tränaren Morten Wik.
Moe Svarten (V75-5) körde jag fort med på Drammen i lördags. Han fungerade väldigt bra efter att jag skodde honom med aluminiumsskor bak. Har vi bara kontakt med täten varvet kvar så tror jag vi har en toppchans. Han har tunga avslutningar som sitt främsta vapen och är nära toppformen. Det blir öppet huvudlag, järnskor fram som vanligt. Vi är värda ett V75-streck även om det är hårt att vinna V75 från tre tillägg, säger kusken och tränaren Jan Martin Bjerring.
Tekno Jerken (V75-5) är på rätt väg igen efter en paus. Han har galopperat en del, men travade felfritt senast och avslutade starkt. Jag var mycket nöjd med honom då. Hästen har hög kapacitet och ska räknas på fyra-fem hästar, säger Geir Vegard Gundersen.

Tippar sig etta i Olympiatravet
Support Justice (V75-6) fick en perfekt genomkörare på Bjerke i lördags och vann med krafter sparade. Hästen är så bra som han kan vara och vi har fått ett perfekt startspår. Motståndet är mycket tuffare nu, men jag tror på seger och har själv tippat honom etta. Det blir optimal balans, barfota fram och aluminiumskor med grepp bak, säger Geir Vegard Gundersen.
B.B.S. Sugarlight (V75-6) har gått fram ytterligare med loppet på Romme i kroppen. Startspåret är okej. Det blir full laddning från start i hopp om ledningen. Detta är ett fantastiskt travlopp och man måste ha alla marginaler på sin sida för att vinna, men jag är glad som ett barn och tror vi ska vara med och kämpa i toppen. Det blir jänkarvagn, barfota bak, aluminiumsskor fram och norskt huvudlag. Jag skulle absolut ta med honom på en V75-kupong, säger tränaren Fredrik Solberg.

De fem största V75-vinsterna genom tiderna:
1. 67 312 633 kronor, 27 februari 2010, Axevalla
2. 56 347 408 kronor, 14 januari 2012, Åby
3. 47 360 999 kronor, 7 juli 2007, Halmstad
4. 45 285 093 kronor, 24 juni 2007, Kalmar
5. 34 591 437 kronor, 23 december 2011, Bergsåker.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.