Norskt, norskt men lite svenskt

257

nornorskt

Voje Nido – en norsk häst tränad av norrmän i Sverige – är ett av kallbloden som får åka ner till Paris för att representera Norge i slutet av februari.
Den nioårige hingsten tävlar under norsk flagg men tränas av amatören Marit Beckström och hennes sambo i Bollnäs.

Om två veckor är det dags för de årliga kallblodsloppen på den franska nationalbanan Vincennes.
Kallblod från Sverige, Norge och Finland gör upp i en landskamp om två lopp
– Prix des Trotteurs ”Sang-Froid” och Prix des Pays Nordiques – som avgörs torsdagen 23 och söndagen 26 februari.
Sveriges kalla landslag blev klart i dagarna, så även Finlands och Norges. Länderna ställer upp med vardera en kvartett hästar, kvalificerade via uttagningslopp i respektive land.
Marit Beckström och hennes sambo Ola Åsebö åkte från Alfta i Bollnäs till Jarlsberg för att prova lyckan med Voje Nido i ett av de norska kvalificeringsloppen.
Det blev en andraplats med plus i kanten bakom Vinning Tor i slutet av januari.
– Det är nog det bästa lopp han gjort för oss. Han gick i dödens utanpå Vinning Tor som hade täten och var bara en längd efter i mål, säger 33-åriga Marit Beckström som flyttat från Trondheim till Bollnäs för att kunna satsa på sina hästar.
– Trondheim är inte så bra om man vill syssla med det här. Bollnäs blev perfekt.

Färsk V75-seger
Paret har åtta hästar i träning. 2011 sprang stallets hästar in drygt 700 000 kronor och största triumfen kom i december då Fantastic Ås vann V75 på Bergsåker med Bo Eklöf i sulkyn.
Voje Nido köptes från Norge för ganska exakt ett år sedan. Hästen vann V75 i Karlstad i september 2010 för sin förre tränare och har bland annat varit trea i V75 i Sverige i den nya regin.
– Min sambo köpte honom för att vi trodde att han kanske behövde miljöombyte. Han har gjort det bra men kan bättre. Hur han ska klara sig i Paris är svårt att säga men det är roligt att han får vara med där i alla fall. Tomas Pettersson kör som vanligt, säger Marit Beckström.
Kallblodsloppen i Paris lockar med vardera drygt 100 000 kronor i förstapris och de startande bjuds på både resa och uppehälle av det franska travförbundet.
Svenska kallblod i loppet blir Jan-Olov Perssons duo Järvsö Rune och B.W. Gulliver, Robert Berghs Mana Grabben och Stig Jarle Röstes Snygg.
Det norska landslaget utgörs förutom Voje Nido av hästarna Vinning Tor, Tin Tveiten och Rinde Kvikken.

Mikael Wikner

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.