Nu möter Maven bara Ston igen

29

image-9

Får Maven, Tobias Gustafsson och Johnny Takter ställa upp för segerfotografering även på söndag? Foto av LARS JAKOBSSON

Efter en ursinnig spurt i försöket stod hon inte att känna igen i finalen.
Nu har Maven slickat såren efter Elitloppet och i helgen ska hon fira midsommar i Kalmar.
– Hon kanske är en given spik ändå, men hon är inte toppad, säger den amerikanska järnladyns skötare Tobias Gustafsson.

Maven (V75-3) och hennes följeslagare Tobias Gustafsson är tillbaka i Helena Burmans stall i Skåne. Det är där de har sin bas under Sverigevistelsen. Turen till Stockholm och Elitloppet för ett par veckor sedan resulterade i en andraplats i försöket men i finalerna tröt krafterna och Maven kom i mål som sjua.
– Vi var väldigt nöjda med henne i försöket där hon vara nära att vinna men i finalen var det inget tryck i henne. I sista sväng trodde jag att hon skulle vinna men då hade hon inget kvar i tanken. Hon är en väldigt ärligt häst och jag tror att hon tog ut sig så mycket i försöket att det inte fanns någon kräm kvar när det behövdes i finalen. Det var lite samma sak i Elitloppet förra året. Alla hästar passar inte för två heat samma dag, säger Tobias Gustafsson.
Efter Elitloppet har Mavens tränare Jimmy Takter gett order om lite lugnare träningen och jämfört med de senaste starterna är det inte en lika vässad häst som åker till Kalmars V75-tävlingar på söndag.
– Hon fick ta det lugn i några dagar och sedan har hon gått tre intervalljobb. Det hinner bli ett fjärde innan söndag men hon är lite lugnare tagen inför det här loppet. Tidigare har hon fått en urblåsare men nu är idén att ”backa” lite med henne. Det är därför hon går ut i stoeliten, för att få lite lättare motstånd, även om det inte finns några lätta lopp, säger Gustafsson.

Världsrekord med skor
Nej, någon särskilt lätt uppgift är det inte som Maven har framför sig. Flera högklassiga ston är med i loppet och att Maven lottades till spår nio bakom startbilens vingar ger också favorithatarna vatten på sin kvarn.
– Hon känns pigg, glad och alert. Formen är inte dålig men hon är inte toppad och det ska man ta i beaktande. De gånger hon har varit som bäst har vi vässat upp henne innan och det får inte strula för mycket från bakspåret om hon ska vinna.
Den här gången kommer Maven springa med skor på hovarna. I årets samtliga starter i Sverige har hon tävlat utan framskor. Men den ändringen tror inte Tobias Gustafsson har någon större inverkan på hästen.
– Hon har tävlat med skor i stort sett hela sitt liv och hon har travat världsrekord med skor, så det tror jag inte kommer att göra henne sämre.
Meritmässigt står Maven i en klass för sig i söndagens lopp. Hade hon gått ut i gulddivisionen hade hon blivit favorit där också. Så även om det finns ett par frågetecken lär det amerikanska toppstoet leverera på hög nivå när jackpotmiljonerna på V75 ska fördelas.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.