Önas Prince kan bli historiskt rik

174

önas prince kan bli historiskt rik

På fredagskvällen kan Önas Prince bli den svenskfödda travhäst som tjänat mest pengar under fyraåringssäsongen genom tiderna.
– Vi har avelsvärderat hästen och det skulle bli en extra fjäder i hatten att få det i hans CV, säger tränaren och kusken Per Nordström.

Önas Prince är på väg att bli den svenskfödda travhäst som tjänat mest pengar under fyraåringssäsongen genom tiderna.
Det skiljer 55 500 kronor upp till Cyber Lane som har rekordet på 6 935 500 kronor.
Önas Prince gör årets sista start på fredag och den startsnabbe hingsten har lottats till innerspår bakom startbilen i Solvalla Grand Prix med 300 000 kronor till vinnaren, andrapriset är 150 000 kronor och tredjepriset 80 000 kronor. En tredjeplats räcker alltså för att Önas Prince ska skriva travhistoria.
– När vi fick reda på att han är så nära rekordet bestämde vi oss för att göra en start till i och med att han samtidigt känns så fruktansvärt fin. Det känns som att han bara blir starkare och bättre. Det finns inga krämpor trots åtta månaders toppform, säger Per Nordström.
Vad skulle det betyda att slå rekordet?
– Vi har avelsvärderat hästen och det skulle bli en extra fjäder i hatten att få det i hans CV.
Betyda det att, om ni till exempel blir fyra och missar rekordet, kommer göra ytterligare starter i år för att ta rekordet?
– Nej, han kommer inte starta mer i år efter det här. För om han är så pass dålig att han inte tar rekordet nu så är det något som är fel. Det här är verkligen bokslut.
– Mitt mål är att gå ut och vinna. Det blir full laddning även om jag har anmält med skor bak, det beror på vädret om det behövs lite extra grepp bak.
Vad kände du när såg lottningen med spår 1 bakom startbilen?
– Det var naturligtvis skönt se, samtidigt fick värsta konkurrenterna på pappret spår 11 och 12. Han öppnar kvickt och jag räknar med toppchans från ledningen.
Totalt i år har Önas Prince startat 13 gånger med facit tolv segrar och ett andrapris.

”Klart Elitloppet är intressant”
Derbyvinnaren Calgary Games, som är obesegrad i år efter sex segrar, har tjänat 6 480 000 kronor och han gick till vintervila efter triumfen i Europaderbyt på Åby 9 oktober. Han är tvåa på listan bland landets fyraåringar i år. Trea är stoet Honey Mearas som tjänat 5 873 000 kronor.
– Vi har bara mött Calgary Games en gång och det var i derbyt. Det är en tanke som finns i bakhuvudet att min häst inte var 100 procent den dagen. Före loppet trodde jag aldrig någon skulle slå honom, och absolut inte utvändigt om honom. Den dagen var han tom i mål och det var första gången. Vid de flesta segrarna har han haft full fart över.
Är Önas Prince bästa hästen du tränat?
– Ja, det finns ingen tvekan. Psykiskt har jag aldrig varit i kontakt med en sådan individ. Han klarar allt, resar bra, han har alla egenskaper för att bli en globetrotter och det gör att han kan ta steget bli en stjärna även för äldre internationella eliten.
Om vi tittar framåt, han är startsnabb och visat att han klarar flera heat samma dag?
– Det är klart att Elitloppet är intressant, särskilt som det pratas om att höja förstapriset till fem miljoner kronor. Det är klart Elitloppet ska vara det lopp med högst förstapris.
När planerar du att vi får se Önas Prince nästa år?
– Det är inte spikat, det skulle kunna bli femåringsloppet på Färjestad i påsk, men det beror lite på avelsbiten, hur han klarar den. Det är så klart ett frågetecken, han ska börja hoppa på bocken nu och det ska frysas in sperma. Men det blir max 60 ston första året så han ska kunna kombinera med tävlandet.

Önas Prince starter 2021:
?) Solvalla Grand Prix, Solvalla, ? kronor
1) Breeders´Crown (final), Eskilstuna, 600 000 kronor
1) Breeders´Crown (semifinal), Eskilstuna, 200 000 kronor
1) Fyraåringstoppen, Jägersro, 35 000 kronor
2) Svenskt Travderby (final), Jägersro, 2 000 000 kronor
1) Svenskt Travderby (uttagningslopp), Jägersro, 200 000 kronor
1) Breeders´ Crown, Mantorp, 110 000 kronor
1) Sprintermästaren (final), Halmstad, 1 100 000 kronor
1) Sprintermästaren (uttagningslopp), Halmstad, 100 000 kronor
1) Ina Scots Ära, Mantorp, 250 000 kronor
1) Konung Gustaf V:s Pokal (final), Åby, 1 000 000 kronor
1) Konung Gustaf V:s Pokal (uttagningslopp), Åby, 100 000 kronor
1) Derby Trial, Jägersro, 150 000 kronor
1) Fyraåringstoppen, Jägersro, 35 000 kronor

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.