På lördag siktar han på att vinna V75

201

På lördag siktar han på att vinna V75

Han började karriären med ett banklån, har årets derbyvinnare som hyresgäst och oroar sig för att stallet har för hög segerprocent.
På lördag siktar han på att vinna V75 med en häst han inte ens ville ta emot i träning.
– Jag har inte trott på henne tidigare, men det gör jag nu, säger Daniel Wäjersten om Majet af Djupmyra.

Att som nybakad proffstränare med sju hästar, varav tre egenägda, köpa en av landets största och mest framgångsrika träningscamper tyder på mod och självförtroende.
Eller övermod och dålig självinsikt.
– Det var mycket pengar som jag fick gå till banken och fråga om. Men jag kände att jag ville gå all in och verkligen göra något bra. Satsa hårt och inte lämna något åt slumpen, förklarar Daniel Wäjersten beslutet att lägga bud på sin tidigare arbetsgivare Svante Båths förra huvudgård Solum i Kovland utanför Sundsvall.
Ett drygt år senare ståtar Wäjersten med skyhöga 27 i segerprocent och hästantalet har växt lavinartat till dagens 40.
– Det finns 65 boxar på gården och en målsättning är förstås att fylla hela med egna hästar en dag. Men jag kan ärligt säga att det gått över förväntan. Eller, det kanske är fel ord, men att jag skulle få in så mycket hästar på så kort tid, det var inget jag trodde när jag köpte gården.
Att förutsättningarna existerar att träna fram klassiska vinnare på Solum finns det otaliga exempel på, det senaste är årets derbyvinnare Attraversiamo som tillhör de Båth-hästar som fortfarande hyr de kvarvarande boxarna.
Betyder det att du kommer att sparka ut derbyvinnaren om du skulle få in 25 hästar till i träning?
– Nja, det vet jag inte. Svante har ett vanligt hyresavtal och tanken är att det ska fortsätta tills vidare. Vi får se vad som händer. Men även om det kommit in många hästar så har vi inte fullt eftersom jag har ettåringarna på en annan gård. Just nu är jag glad om jag kan hålla den här nivån, det gäller att vara ödmjuk och inse att det går upp och ner i den här branschen.
Har du hunnit uppleva några svackor som tränare ännu?
– I maj gick hästarna lite sämre. Jag var för hård på dem efter vinterträningen. Jag borde ha lättat upp träningen, istället ökade vi ytterligare i mars-april och det gjorde att hästarna blev för tunga i kroppen. Men det är sådant man lär sig av, nästa år kommer jag att ha mer is i magen.
Du har vunnit mer än var fjärde start som tränare, är det viktigt för dig med hög segerprocent?
– I början var det viktigt. Då ville jag visa att vi kunde vinna mycket lopp. Nu när man hållit på ett tag så har det förändrats. Det blir en baksida på det. Om man drar alla växlar i vardagsloppen så finns det inget kvar att göra när det blir lite större pengar, som exempelvis på V75. Så jag tror inte att vi kommer att kunna hålla samma segerprocent nästa år, däremot hoppas jag att vi kan köra in mer pengar.
Och vinna fler V75-lopp?
– Ja, självklart. Det är på lördagarna jag vill vara med. Det blir en annan sak när man får tävla mot de bästa kuskarna och hästarna, helt klart. Vi har vunnit tre försök till Diamantstoet, men inget vanligt divisionslopp. Jag hade förhoppningar på att det skulle vara dags med Global Well Off (V75-1) på lördag, men det var innan jag såg startspåret.
Det låter som att hon kommer väl förberedd efter sex veckors vila?
– Ja, hon travade inte som bäst i derbykvalet senast och redan på kvällen efter loppet började jag snegla mot den här uppgiften. Som det känns i träningen är hon nära toppformen igen.
Hur ser du på uppgiften nu?
– Det blir tufft. Hon har haft tur med spåren hela året så det var väl dags, men eftersom det är en häst som fungerar bäst på innerspår och helst vill springa i främre träffen så sätter det ner våra chanser rejält.
Ändrar du något i balans eller utrustning?
– Ja, vi byter till vanlig vagn nu. Hon hänger ner i svängarna när hon måste attackera i spåren och det gör att jag vill kunna hjälpa henne med en sidostång. Sedan byter vi från hel- till halvstängt huvudlag, det hade hon bland annat vid vinsten på Halmstad, säger Wäjersten som har större förhoppningar på stallets andra V75-häst, förvandlingsnumret Majet af Djupmyra (V75-2) som ståtar med två raka segrar.

”Helst vill jag till ledningen”
Lika många som hon samlat ihop på 65 starter inför flytten till Solum.
– Ska jag vara helt uppriktig så ifrågasatte jag varför ägaren ville sätta henne i träning hos oss. En sjuårig märr som vunnit två lopp i karriären och verkade ha sin bästa tid bakom sig. Men jag är glad att jag provade och hade fel.
Hur kommer det sig att hon blivit så bra?
– Vi har kört på med vårt koncept, vilket innebär intervallträning i svag uppförsbacke på uppharvat underlag i 1.30-1.40-fart, och hon har svarat bra på det. Men det är ingen häst som utmärkt sig hemma och vid första segern kändes hon inget vidare så jag var väldigt överraskad över prestationen senast.
Vad var det som var bättre då?
– Vi hade satt på bakskor och kortat checkremmen och plötsligt flöt travet mycket bättre. Varvet kvar började jag fundera på vad det var frågan om, hon var fortfarande hårt på bettet och verkade inte alls på väg att tappa stinget, vilket är vanligt när man hamnar utvändigt om ledaren. Sedan avgjorde hon på väldigt bra sätt.
Kommer hon att vara lika bra på lördag?
– Det finns inget som talar för något annat. Trots att hon tränat tufft och gjort de här loppen så ser hon lika fin ut i kroppen som inför senast. Den lilla feberslängen som gjorde att vi fick stryka senast har inte påverkat henne. Hon är i topptrim för dagen.
Så då kör du gärna i dödens igen?
– Det kan jag tänka mig, men helst vill jag till ledningen. Hon öppnade bra senast och lyckas vi komma dit så tror jag att vi kan slåss om segern.
Ändrar du något på henne?
– Nej. Hon svarade bra på det norska huvudlaget senast och balansen fungerade som sagt perfekt, säger Daniel Wäjersten.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.