På onsdag smäller det igen!

33
nuncio uncle lasse melander
Nuncio efter segern i Årjängs Stora Sprinterlopp tillsammans med Catarina Lundström, Stefan Melander och Örjan Kihlström. Foto: Claes Kärrstrand, Kanal 75

Stefan ”Tarzan” Melander selar ut världsstjärnorna Nuncio och Uncle Lasse på Solvalla.
– Det låter kanske tokigt att säga det varje gång men hästarna känns kanonfina, säger Tarzan.

V86 onsdag är tillbaka på Solvalla efter sommarturnén ute i landet.
Den sportsliga kvaliteten förstärks minst sagt rejält när Nuncio och Uncle Lasse finns med i startlistorna.
Om vi börjar med Nuncio så kommer han från seger i Årjängs Stora Sprinterlopp som han avgjorde från dödens. Han kopplade enkelt greppet in på upploppet och vann utan att behöva gå i botten.
– Han var ganska oberörd efteråt och var inte speciellt trött i mål. Örjan var jättenöjd med honom. Det är en hårding och tussarna behövde aldrig Örjan dra, säger Stefan Melander.
– Sedan har hästen sina idéer och tokigheter för sig i värmningen. Han galopperade innan loppet i värmningen och det har han gjort tidigare och kommer säkert att göra även på onsdag. Men han vet när det gäller och tar sig samman. Det är lite samma när vi tränar honom hemma att han är ganska oinspirerad. Han är ingen glänsare som Uncle Lasse är.
Du valde att stå över Hugo Åbergs, varför?
– Tanken har varit att försöka ha honom i ordning till Jubileumspokalen. Det hade bara blivit en dryg vecka efter Årjäng om han skulle ha gått ut i Åbergs. Nu valde jag det här upplägget istället och det blir perfekt med två veckor till Jubileumspokalen.
– Det verkar helt normalt allting. Han har mest gått lugn träning. ”Svanen” körde alltid sina uppväckningar två, tre dagar innan stora lopp men det gör inte jag. Däremot så har jag lärt mig träning av världens bästa tränare, Åke Svanstedt. Jag försöker att ha hästarna vältränade precis som han har lärt mig.

Skor den här gången
Nuncio startar i V86-6 från innerspår bakom bilen och körs av Örjan Kihlström. Han kommer givetvis att bli megafavorit.
– Hästen känns kanonfin, annars hade jag inte startat. Det ser bra ut, förutom spåret kanske. Det blir skor runt om den här gången och troligen öppet huvudlag. Eller kanske Can’t See back-huvudlag. Men skor har han gått med i nästan varje start i livet. Det är bara i ett par starter på slutet som han har gått barfota. I Oslo näst senast gick han med skor, säger Melander.

”Var fantastiskt att se Uncle Lasse”
I V86-4 gör Uncle Lasse första starten efter den enorma uppvisningen i Sprintermästaren för en knapp månad sedan. En riktig urladdning där han närmast chockade alla på det sättet som han vann på. Barfota fram och första med helstängt huvudlag gjorde verkligen susen när Uncle Lasse rusade ifrån konkurrenterna.
– Uncle Lasse var ju fantastisk att se. Helt otroligt vilka lopp han gick och sättet han gjorde det på i finalen. Jag var själv hemma och såg loppen och valde att inte åka till Halmstad. Därmed sparade jag in 18 timmar på att göra i ordning mina banor och träna de andra hästarna.
– Men hursomhelst så var jag lite trampig innan finalen då jag inte visste hur han skulle reagera på skygglapparna. För att vara en jänkarhäst så har han inte tävlat så mycket med helstängt huvudlag men det gick ju bra och det är verkligen en skön häst.
– Nu har det gått snart en månad sedan han startade och det kan ju vara lite svårbedömt. Även om han känns jättefin och glänser i jobben så har det blivit lite långt mellan loppen. Så det kan vara lite svårbedömt ändå hur han reagerar på det. Men för att ha gått två så hårda lopp som han gjorde så har han känts jättefin efteråt.

”Öppet huvudlag den här gången”
Uncle Lasse startar från spår fyra bakom bilen och får återigen Örjan Kihlström i sulkyn. Det är medeldistans och den här gången blir det inte maxat med balans och utrustning.
– Distansen 2100 meter är inte mycket att gnälla om. När jag vann med honom första gången, för övrigt enda gången jag har kört hästen i lopp, så var det läckert att bara släppa av honom sista trehundra och han joggade 1.10. Då var det också medeldistans.
– Den här gången kör vi med öppet huvudlag och skor runt om, precis som han har gått i de tidigare starterna, säger Tarzan.
Du har även med French Laundry och Divisinist i samma lopp. Vad säger du om stallkamraterna?
– Det är två kanonfina hästar som kommer att få en bra säsong. French Laundy har jag varit väldigt nöjd med på slutet men det blev för hårt lopp senast i försöket och finalen av Sprintermästaren.
– Divisionist har haft toppform länge och gick mycket bra i skymundan senast. Jorma körde 1.09 sista varvet över 2600 meter. Gången innan satt han fast med krafter kvar och hästen är mycket bra i ordning.

Föregående artikelNy uppvisning av Readly Express
Nästa artikelOn Track Piraten på hemmaplan igen

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.