Parisresenären Ängskalla från Skråmträsk

90

Ängskalla Skråmträsk Paris

Klara för Paris! Skellefteåamatören Jerker Bjurman med sin Ängskalla. Foto: Mikael WiknerFoto av Kanal 75

Det är 260 mil ner till Paris från Skråmträsk i Västerbotten.
Kallblodsamatören Jerker Bjurman står inför sitt livs travresa.
Åttaåriga Ängskalla är med i kallblodslandslaget som ska tävla på Vincennes 19 och 22 februari.
– Uppladdningen har bland annat handla om att låta henne dricka ur hink.

Det är dags för de årliga inbjudningsloppen i Paris med exotiska kallblod från norr. 42-årige Jerker Bjurman från Skellefteå tycker att en dröm har gått i uppfyllelse.
Solen skiner när vi åker och träffar honom på gården i Skråmträsk där han lever och verkar tillsammans med familjens fyra kallblod.
Vackert väder och humöret i topp.
– Jag har haft det här som ett litet mål en tid och vad man än föresätter sig – och det lyckas – så är det ju drömmar som går i uppfyllelse. Det är bra att kallblodsporten syns och att vi får vara med på de stora festerna även vintertid, säger Jerker Bjurman, topp tio bland kallblodsamatörerna i Sverige med ett toppår 2013 då han slog sig in på en tredjeplats i statistiken.

Många med på festen
Ängskalla lastades på transporten under fredagseftermiddagen för en första etapp av resan ner till Hudiksvall.
Kallblodsloppen i Paris avgörs torsdagen 19 och söndagen 22 februari och innehåller fyra hästar från vardera Sverige, Norge och Finland. Förutom Ängskalla medverkar Jan-Olov Perssons hästar Cali Maks och Järvsö Björn, samt Jörgen Westholms Eldvin i loppen.
Enligt statuterna ska franska kuskar vara med och köra. Ängskalla kommer dock att köras av John Östman från Umåker i båda loppen.
– Det är fantastiskt roligt att John, som är med på vardagen med Ängskalla, även får vara med på festen. Min fru Ranja kommer också ner. Hon kommer att flyga ner på onsdag tillsammans med Ängskallas uppfödare Daniel Olsson och Jenny Nyström som också bor i Skråmträsk. Så Ängskalla är närproducerad.
Jerker Bjurman jobbar som kiropraktor och har kliniken inne i Skellefteå. Onsdagar försöker han vara hemma för att träna häst. Övrig träning hinns med på kvällar och helger.
– Jag kör backträning på skogsbilvägarna här omkring och det är väl lite likt Vincennes stora bana då, säger han och skrattar.
Hur var det nu med Ängskalla och vattnet?
– Hon brukar ha problem när vi reser och inte vilja dricka. Jag har stängt av vattnet i hennes box en tid nu och bara låtit henne dricka ur hink för att träna henne. Min teori om loppen i Paris är att bästa hästarna kommer att vara de som klarar av resan bäst. Det är nog mer det, än hur man tränat och lyckats med balansen, säger Bjurman.
Kallbloden från Sverige åker gemensamt ner genom Europa med övernattningar i Halmstad lördag kväll och övernattning på färja från Skåne söndag. Efter en övernattning i Belgien ska gruppen enligt planen kunna installera sig på träningsanläggningen Grosbois på tisdag.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.