Pasi Aikio inför Derbyt 2018

109

Pasi Aikio inför Derbyt 2018

Örjan Kihlström kurerar ryggen för att inte missa derbyfinalen.
Who’s Who – hästen han ska köra – är den fyrbente favoriten i loppet som också får ta det lugnare de sista skälvande dagarna.
– Nu är det bara lite massage kvar och lite jogging, sedan ska han vara fit for fight, säger tränaren Pasi Aikio under ett besök på gården på onsdagen i derbyveckan.

De stora förhandsfavoriterna hade det tufft i kvalificeringarna till Svenskt Travderby 2018.
En efter en föll ifrån och när kvällen var över var det bara en av de omskrivna stjärnorna som hade tagit sig till finalen.
Örjan Kihlström har avstått flera tävlingsdagar på slutet på grund av en krånglande rygg för att vila inför derbyhelgen på Jägersro.
Who’s Who är det inget fel på. Tvärtom. Men söndagens favorit får också vila sig i form.
– Efter försökssegern har han tagit det lugnt, fått massage och fått ett lugnt snabbjobb som visat att allt är som det ska. Så det mesta är gjort, säger tränaren Pasi Aikio.
Lugnet råder på Yttersta gård på Ekerö onsdagen i derbyveckan. Sensommarsolen värmer och Pasi Aikio visar på Who’s Who i hagen. En häst som brukar får göra lite som han vill, om vi får tro tränaren.
– Vi har nog skämt bort honom lite grann men man märker på honom att han mår bra av det. Ibland tar det en kvart att komma till rakbanan eftersom han vill stanna överallt och kolla läget. Och han älskar grönt. Så han blir gärna stående vid någon grästova och gör slut på den, säger tränaren och ser roat på Who’s Who.

”Psyket gör sitt”
Who’s Whos behov av att ta saker i sin egen takt är en detalj som hela tiden kommer med i beräkningarna. Även tävlingsdagar. Så till söndagens final åker man med lite extra luft i schemat.
Det är mycket på stallbacken som ska undersökas. Och på banan.
– Utanför stallet brukar han stå ett bra tag innan han faktiskt tar klivet och börjar röra på sig. Han är väldigt stabil i psyket och vet när det gäller. Psyket gör sitt och sedan har vi ju Örjan som sitter bakom, det gör ju inte saken sämre heller. Han är ju lika lugn som hästen känns det som. Så det är en bra kombo, säger Pasi Aikio.
Jennie Ek är Who’s Whos skötare som betyder mycket enligt tränaren. Det är Jennie som fått hästen lugn under resorna. Som treåring kunde hästen vara lite orolig, men de tendenserna är som bortblåsta nu.

”Kommer nog vara plågsamt”
I derbyfinalen på söndag hägrar fyra miljoner kronor på mållinjen för Who’s Who och Stall Travkompaniet. Alltså förstapriset dubbelt upp på grund av att hästen är med i premiechansen.
Pasi Aikio tog över som tränare på Ekerö för tre år sedan då Stefan Hultman slutade på grund av sjukdom. En derbyseger för honom på söndag skulle förstås vara det största i hans karriär.
– Det kommer nog vara rätt plågsamt med nervositeten tror jag. Det är väldigt jobbigt att stå vid sidan om. Men jag ska försöka njuta av det så gott det går.
– Allting ska klaffa den dagen. Det räcker att han snubblar till i starten…då är det över. Det är så snabbt som det kan gå åt helsicke rent ut sagt. Men vi lägger fokus på det som kan gå bra i stället, säger han.

Bara igång i ett år
Småsaker och tillfälligheter spelade in också då hästen var yngre.  Who’s Who var sen och kunde inte gå sitt kvalificeringslopp för att bli godkänd för tävling förrän i slutet av augusti i fjol.
Efter testet i Kungapokalen i våras står hästen nu inför karriärens största uppgift. Som förhandsfavorit dessutom.
– Just när han hade mött dom bästa i kullen första gången i Kungapokalsfinalen, och visade att han matchade de andra – då fanns det bara derbyt i huvudet. Förberedelserna har hittills gått precis som vi vill, så vi åker till Jägersro med ett stort självförtroende och tror på vår häst, säger Pasi Aikio.

Fotnot: Svenskt Travderby går som V75-6 på söndag. Första V75-start är klockan 14.30.

SPELA V75, V86 & V64 MED OSS!
Vår partner SPELGUIDEN AB har levererat tips till Spelbutiker i över 30 år
Alltid flera TRESTJÄRNIGA system som passar alla plånböcker!
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.