Per Lennartsson inför V75 Årjäng

194

Per Lennartsson inför V75 Årjäng

För en vecka sedan hoppade han fallskärm från 4000 meters höjd.
I Årjäng sitter Per Lennartsson bakom egentränade V75-favoriten Cab Hornline som har visat toppform.
– Hästen känns jättefin. Givetvis är det bra chans, säger han.

Per Lennartsson var med om en hisnande upplevelse förra veckan. För första gången slängde han sig ut från ett flygplan i ett fallskärmshopp.
– Det var ruggigt häftigt. Jag fick det i present av hästägaren till Order To Fly när jag fyllde 50 förra året. Han kanske ville ha en annan kusk på sin häst, ha, ha, säger Per Lennartsson lite skämtsamt.
Lennartsson hoppade ett så kallat Tandemhopp med en instruktör.
– Jag var i säkra händer och han som var med hade gjort flera tusen hopp. Det var chefen för fallskärmsklubben i Västerås. Min son Rickard var också med och jag gav honom det i present när han fyllde år i januari. Jag ville ha mental support med mig.
Så du var aldrig nära att backa ur när du väl vara uppe i flygplanet?
– Nej, det fanns inte på kartan. Jag hade verkligen förberett mig mentalt på det här och skulle bara göra det. Det fanns inte att börja fundera på att följa med planet ner igen, aldrig i livet.

”Var bara att stänga av hjärnan”

– Men det gäller verkligen att stålsätta sig för det här och det var en speciell känsla när de öppnade dörren och de andra hopparna bara sa bye, bye och försvann ut en efter en. Sedan är det väl ingen normal människa som sitter där och dinglar med benen på 4000 meters höjd och bara kastar sig rakt ut men det var bara att stänga av hjärnan och inte tänka för mycket.
Hur var själva hoppet sedan?
– Det var ruggigt häftigt och det häftigaste var fritt fall i 45 sekunder och då gick det undan utav helsike. Det var ett riktigt tryck. Sedan när skärmen vecklar ut sig då bara seglar man nedåt och kan spana in nejderna runtomkring. Totalt var väl hela hoppet över på fyra, fem minuter så det går ju rätt snabbt.
– Jag kommer säkert att göra det någon mer gång och det är något alla borde prova på som inte har den där extrema höjdskräcken, säger Lennartsson.

”Mycket finare nu efter kastreringen”
Över till travet och V75 och under lördagen åker Eskilstuna-tränaren till Årjäng med sin Cab Hornline som är favorit i V75-5. En omgång som är kryddad med en jackpot där en ensam vinnare tar hem 23 miljoner kronor enbart på sju rätt. Cab Hornline har bara gjort tre starter i år och varit dunderfin i de två senaste loppen. Näst senast vann han enkelt från ledningen och senast fullföljde han strålande från ”dödens” bakom Don’t Mind Me på tiden 1.10,0 över kort distans.
 Cab Hornline (V75-5) känns riktigt fin och hästen har tagit ett steg till i sin utveckling mot i fjol. Han vann försök och final i V75 förra året men tappade sen på hösten och tog inte i för fullt. Han sprang mest och glänste. Vi kastrerade honom eftersom han hade en roterad testikel och det har känts som att han har dragit ett ben i starten tidigare. Det har förändrat honom mycket för han är betydligt finare i travet nu än tidigare. Han har blivit mycket rappare framförallt i starten och tar i rejält när bilen släpper.
– Senast var det väldigt snabba hästar invändigt om oss och jag körde inte för fullt då i starten heller eftersom jag kände att han inte fick övertaget direkt. Värsta konkurrenten hade spår innanför och min häst gjorde ett kanonlopp och fick stryk av en fantastiskt fin häst men slog ändå ett par härdade ”Silver-hästar”, säger Lennartsson.

”Provar för ledningen – vann V75 i fjol i Årjäng”
Cab Hornline har nu spår fem bakom bilen i V75-5 och taktiken för den startsnabbe travaren är given.
– Jag provar för ledningen så får vi se om vi får ett övertag när bilen släpper. Men hästen är absolut inte oäven bakifrån. Han har varit jättefin i jobben efter senaste starten och tränade i tisdags och var bra. Han tål hård fart och kan gå på i ett halvhyggligt tempo.
– Han verkar också trivas i Årjäng, han vann ju försöket där i fjol och vann sedan finalen på Åby efteråt så det kanske är lite av en årstidshäst.

”Kan bli bakskor nu”

Några ändringar i balans och utrustning?
– Möjligen att det blir lätta aluminiumskor bak den här gången. Han har inga bra fötter men det beslutet tar jag när jag tagit av skorna efter värmningen. Ser det bra ut så blir det barfota runt om men jag vill ändå hålla det öppet att det kan bli bakskor. Men just för den här hästen är jag övertygad om att det inte spelar någon roll. Hela hästen är i så pass bra form att den biten inte kan göra så rackans mycket.
Hur bra chans tror du på?
– Givetvis är det bra chans. Jag tycker att han är given förstahäst i loppet men kanske ingen spik, säger Per Lennartsson.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet