Roger Malmqvist inför V75 Årjäng

123

roger malmqvist

För två år sedan tog han skalpen på självaste Nuncio.
Nu är Owen Face tillbaka på svensk mark igen efter en lyckad period i Frankrike.
– Jag blir inte förvånad om han vinner, säger Roger Malmqvist inför V75-starten på Årjäng.

Owen Face är hästen som chockade många när han hösten 2015 spöade megafavoriten Nuncio i Breeders Crown-semifinalen på Solvalla. Jätteskrällen var ett faktum och Owen Face delade ut 92 gånger pengarna i vinnarodds.
– Även jag var chockad. Jag trodde femhundra meter kvar att han hade chans att bli trea. Sen in på upploppet såg man att chansen kanske fanns att han skulle kunna bli tvåa. Men att slå Nuncio trodde man aldrig, minns Roger Malmqvist.

Har tränat 1.14 i 1600 meter – ”oberörd”
Det senaste året har Owen Face tävlat i Frankrike i regi Lutfi Kolgjini. Han sprang in 371 000 kronor i fjol och i årets tre starter har det blivit en seger, en tredjeplats och 194 000 kronor intjänat. Sexåringen har totalt sprungit in över en miljon kronor och är nu tillbaka i Sverige. Han gör sin första start i lördagens V75-omgång sedan han vann i Frankrike den 17 april. Meningen är att hästen ska göra några starter i Sverige innan han återigen går ner till Frankrike.
– När vi tog hem honom gjorde han sig illa och var även lite tjock i ett ben. Vi fick kontroll på det och efter klartecken av min veterinär har vi tränat på sedan dess. Jag har kört 1.14 i 1600 meter på landet i långvagn och med järnskor och det är ett rätt så bra jobb. Enligt pulsen efteråt var han ganska oberörd, säger Roger Malmqvist.

”Kommer att göra ett riktigt bra lopp”
Owen Face startar i V75-5 i lördagens jackpotomgång i Årjäng, där en ensam vinnare kan ta hem 23 miljoner kronor enbart på sju rätt. Han har spår fyra bakom startbilen och är femtehandsfavorit.
– Egentligen så valde jag det här loppet på grund av att jag ville ha ett lopp i kroppen inför Hugo Åbergs-dagen, där jag ska ta ut honom i långloppet Malmö Stads Pris.
– Det känns som att han har ryckt upp sig från start och Kolgjini har utvecklat hästen väldigt bra i Frankrike. Det känns som att han ska kunna öppna bra och sedan får vi se om han är tillräckligt snabb för att kunna ta sig till ledningen. Annars får vi ta en annan plan men jag tänker inte köra extra passivt om vi inte får ledningen.
– Jag hoppas och tror att han kommer att göra ett riktigt bra lopp och jag blir inte förvånad om han vinner.