Petri Puro har heta ”News” inför V75

30

puro.jpg

Han har gått från Klass III till Gulddivisionen på två år.
Efter den imponerande V75-segern senast är Västerboonthenews storfavorit i finalen.
– Han känns jäkligt bra i träningen men jag klurar lite på balansen, säger Petri Puro.

Halmstad-tränaren har kalasform på stallets hästar och öppningen av det nya året går inte av för hackor. Det har blivit sju segrar, en andra- och en tredjeplats på nio starter vilket ger en segerprocent på 78 procent.
– Det är väl ingen som slår mig på det i landet, va? Där är jag bäst, säger Petri Puro med ett skratt.
Och tillägger:
– På de 15 senaste starterna har det blivit elva segrar och två andraplatser. Vi har haft fina träningsförhållanden de senaste månaderna och har kunnat träna hästarna regelbundet trots vädret som har varit. Det ser man också på siffrorna på resultaten.

”Fick träna tufft förra veckan”
En häst som har firat stora framgångar i V75 är Västerboonthenews. Han har tagit flera övertygande triumfer i travets elitserie och senast hade hästen stor uppvisning. Ifrån ledningen såg det ut som att han nästan joggade ifrån konkurrenterna i överlägsen stil.
– Han vann med krafter kvar och var kanonfin. Jag visste också att han skulle vara bättre eftersom han hade fått ett lopp i kroppen innan. Jag tycker att hästen känns lika bra i träningen som han gjorde inför den starten.
– Eftersom det nu är tre veckor mellan starterna så fick han gå tufft förra veckan i jobben och den här veckan har det varit finslipning. Han känns faktiskt jäkligt bra, säger Petri Puro.

”Har för små fötter för barfota”
Även om det blir möjligt att köra barfota på Solvalla så blir det troligen skor runt om på Västerboonthenews. Petri Puro erkänner att han inte riktigt har bestämt sig ännu och har olika skor med i transporten upp beroende på hur banan är.
– Det gäller att man hittar rätt och jag vill inte ha hakar på honom. Eftersom han har lite kortare fötter så blir det heller ingen barfotabalans. Ibland har han ju tävlat barfota bak men nu blir det troligen tåskor bak och lätta aluminiumskor fram.
– Senast gick han med tåskor både fram och bak men jag är lite rädd att han har för små fötter för att kunna köra med den balansen fram nu. Men jag vill direkt säga att hästen har vunnit lopp med skor både fram och bak tidigare. Det hindrar honom inte så mycket.

”Blir jänkarvagn igen – ett snäpp bättre”
Västerboonthenews har spår sex bakom bilen i V75-1 i den här jackpotomgången där en ensam vinnare kan ta hem 48 miljoner kronor enbart på sju rätt. Tränare Puro har tidigare sagt att hästen blir ett snäpp bättre när han tävlar i jänkarvagn, och även snabbare från start i den.
– Han gick i jänkarvagn senast och det kommer han att göra igen. Jag har fått låna den av Calle Göransson och hästen höjer sig ett snäpp i jänkarvagnen, säger Puro.
– Han är väldigt snabb ut och accelererar direkt när bilen släpper fältet. Det är lite överraskande för mig faktiskt för han visar inte i träningen att han är någon speedig häst. I jobben är han mest lat och loj så det är roligt att det kommer fram sådana styrkor i loppen.
– Senast när Ingves bara lättade på tömmarna i sista kurvan så växlade han till 1.08-tempo direkt på några steg. Även om det var ett billigt gäng så imponerade sättet han gjorde det på.

”Har jättebra chans”

Du måste förstås tro på vinst igen?
– Ja, jag hoppas och tror att vi ska presentera hästen i samma skick som senast och då ska han ha en jättebra chans. Han borde kunna stå emot de andra till slut.
– Jag har en bra känsla men det enda är att man kliar sig litegrann i huvudet vad det gäller skoningen. Det gäller att han får grepp i bakkärran.
– Jag har matchat hästen i V75 och han har gått från noll till guld på två år. Det är inte dåligt och han har bara gjort 33 starter i livet, säger Petri Puro.
Som även tillägger att det inte blir någon övernattning på bortaplan för Västerboonthenews.
– Vi åker tidigt på morgonen från Halmstad och det är enklast att hästen får övernatta i lugn och ro hemma. Vi kör vid fem, halv sex på morgonen och sedan får han vila några timmar när han kommer fram till Solvalla innan han ska värmas. Det brukar fungera bäst så. Många gånger är det lite osäkert annars när hästarna ska åka dagen innan och man får en dåligt ätande och drickande häst.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.