Resultat V75 2014-02-22: Lerig vinnare i Gävle Stora Pris

758

bergh_gavle

Vad höll Robert Bergh på med?
Ägarna till Amaru Boko var undrande till taktiken i gulddivisionen i Gävle.
Men sjuåringen hann fram efter ett mycket defensivt upplägg och är obesegrad efter fyra starter för sin nye tränare.
– Om ägarna rest så långt ska de väl ha lite spänning! summerade Bergh.
Efter en halsoperation under hösten bytte topphästen Amaru Boko tränare i slutet av fjolåret då Robert Bergh fick ta över Timo Nurmos elitloppsdeltagare.
Efter lite uppbyggnad har Amaru Boko börjat rada segrar. Det tisslas om Elitloppet – och varför inte?
Robert Bergh själv ligger lågt om framtiden. Upplägget med Nahar var ungefär samma smygande, och där vet vi hur det gick.
Efter segerloppet i Gävle på lördagen avslöjade emellertid Sundsvallstränaren att han är sugen på att anmäla Amaru Boko till ett av Europas största sprinteruppgörelse bakom just Elitloppet på Solvalla.
– Vi får fundera på det här i ett par, tre dagar nu. Kanske blir det ett sprinterlopp i Cagnes-sur-Mer om två veckor för hästen?
Det handlar i så fall om Grand Criterium de Vitesse över 1 609 meter söndagen 9 mars. Loppet avgörs på den soliga franska sydkusten med drygt 800 000 kronor i förstapris och brukar sägas vara en försmak våren – och av Elitloppet.

Backade direkt
I Gävle på lördagen var det tvärtom ett mycket långt lopp som gällde. Gävle Stora Pris avgjordes över tre kilometer och Amaru Boko var stor favorit till segern.
I starten gjorde Bergh det omdiskuterade draget och backade sin häst sist när bilen lämnade fältet. Amaru Boko fick länge ligga släpandes i kön. Efter att ha fått gå med i ryggar på den sista långsidan avgjorde sjuåringen sedan enkelt sista hundra.
– Jag var väldigt inne på att köra från start i dag men när banan blev lite krävande ville jag inte ställa allting på sin spets och köra i ledningen. Säsongen är lång och det gäller att bygga på det man fått och alternera uppgifterna lite.
– Han kändes bra hela vägen. Det gick riktigt fort sista 700 men han kämpade på bra och direkt vi kom in på upploppet kände jag att han ville springa förbi dem, sa Robert Bergh.
Lars-Gunnar Lendenius från ägargänget Ta Rygg HB i Stockholm förde ägarnas talan.
– Jag hade gett upp hoppet efter två varv. Naturligtvis har vi inget att invända nu men under loppet sa vi att ”vad håller han på meeed”!

Trippel till Goop
Björn Goop är mycket skicklig inte bara som kusk utan också som tränare. Nu blev det tre segrar på V75, där två kom med djur han tränar själv.
Bäst i trion var solklart femårige Rooibos som knep årets andra och den tredje totalt i travets elitserie V75. Rooibos var favorit i bronsloppet och bara rundade motståndet på den sista bortre långsidan och höll undan på stumma ben. Överlägsen.
Goop lotsade även in stallets Blended Bellouet i stoloppet, en seger stoet bärgade efter att ha fått tåga utvändigt ledaren sista 1 100 meterna.
Fast med krafter sparade i mål jätteskrällen Pleaselivemealone.
I klass II-loppet blev det seger med Timo Nurmos-tränade Finish Future. Starke Poisson tuggade i tredjespår sista 800 och var stor i nederlaget. Men segern gick till Finish Future som Goop ”bar in” till knapp seger och som rullade över i galopp i slutstriden. En galopp som kom efter att hästen nått linjen med nosen enligt domarna.

”Världens bästa löphuvud”
I kallblodsloppet duellerade tre hästar. Gamle kallblodskungen Hallsta Lotus fick ge sig i de absolut sista stegen mot Stamping, båda 14 år gamla. Raggmunken positiv trea, en halv längd efter.
– Jag kände mig slagen 100 kvar men hästen har världens bästa löphuvud och höll farten. Stamping är som en unghäst. I dag höll han på att krypa ur skinnet i värmningen och jag sa till honom att i dag gubben så vinner vi, sa kusken Fredrik Sikberg, amatör från Bollnäs, hovslagare till professionen som hjälper Heino Louhelainen med skoning och snabbjobb.
– Jag är stum. Och så glad för hästens skull, sa tränaren Heino Louhelainen som tog över träningen av hästen när vännen Arne Andersson gick bort 2011.
Erik Adielsson dubblerade med hästar tränade av Stig H Johansson.
Chapeau var en storfavorit som verkligen glänste i silverdivisionen.
Elit Sjöhammar en skräll, streckad endast på sju procent, i klass III. Adielsson satte allt på ett kort från sitt iskalla spår bakom bilen och kunde snuva favoriten Tintin på ledningen i den första kurvan.
Spelmässigt blev det relativt lätt med och för tredje veckan i rad en jackpot på fem rätt. Det betyder att det blir totalt 83 miljoner kronor att spela om nästa lördag då V75 avgörs på Kalmartravet.

Mikael Wikner

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
417.000 i vinst på V86 i onsdags!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.