Resultat V75: MAGNIFIK MAHARAJAH!

280

marre

Stefan Hultman fick bästa julklappen när ögonstenen Maharajah glänste på Solvalla på annandagen.
Den åttaårige hingsten såg läckert löpsugen ut hela vägen.
– Det börjar likna nått nu… Jag tror inte han gjort sitt bästa lopp ännu, sa Solvallatränaren med ett stort leende.
Maharajah tog karriärens 30:e seger och klev upp på 19,4 miljoner kronor inkört när han mer eller mindre lekte hem gulddivisionens final och 300 000 kronor på annandagen på Solvalla.
Men trots en hittills sagolik karriär tror och hoppas Stefan Hultman att vi fortfarande inte sett det bästa från Maharajah.
– Nej, jag tror inte han gjort sitt bästa lopp ännu. Man kan inte märka att han blir äldre och han känns klockren i aktionen för dagen. Han känns fräschare i benen i dag än han varit under hela sin karriär.
Maharajah har haft problem med sina ben, som är hans arkilleshäl.
– Det handlar bara om lite röta nu, att han får stå på friska ben, sa Stefan Hultman.
Någon satsning mot en fjärde start i Prix d’Amerique vill inte Stefan Hultman ta i sin mun.
– Vi tar ett lopp i taget. Det är inget spel för galleriet. Jag tycker inte det är intressant att åka dit bara för att han får vara med. Ska han vara med ska vi känna att vi har chans.
– Nästa start blir förhoppningsvis på Solvalla 11 januari. Jag tror han är på väg mot olympiatravsformen. Han är så löpglad och det är så mycket tåga i honom. Och fortfarande har han lite övervikt… Han blir även mycket bättre när vi kan köra barfota.

”Fröjd att köra”
I annandagens uppvisning körde Örjan Kihlström till spets 1 500 meter från mål och när han sedan bad Maharajah om det lilla extra på sista bortre långsidan och genom sista svängen såg det nästan ut som att konkurrenterna stod stilla.
– Vi hade en klocka på honom på långsidan som visade 1.08,5 i 300 meter, berättade Stefan Hultman.
Lika nöjd som tränaren var även kusken Örjan Kihlström efter loppet.
– Maharajah är alltid en fröjd att köra när han är frisk och kry, då är han laddad, pigg och fin, och springer så fort man vill. I dag gjorde han bara precis det som jag ville. När allt fungerar har han i princip varit jättebra i varje start. Jag hoppas att han får vara frisk och kry framöver.
Örjan Kihlström var också nöjd med publiken på Solvalla, som hyllade Maharajah.
– Det är jätteroligt när folk uppskattar en sådan fin häst. Alla vi runt om honom är stolta.

Stoeliten bjöd på rivstart
V75-tävlingarna rivstartade då tjejerna i stoeliten inledde i ett våldsamt tempo. Klockorna visade 1.06,9 första 500 och 1.10,4 första varvet när M.T.Harmony och Peter Untersteiner försvarade ledningen mot andrahandsfavoriten Premance Simoni och Johnny Takter.
Det höga tempot gynnande favoriten Canaka B.F. som trots att hon fick positionen först i andraspår var omutlig. I händerna på Jorma Kontio stegade hon bara undan över upploppet till tredje raka segern i regi Reijo Liljendahl.
Segertiden blev utmärkta 1.11,8 över sprinterdistans
– Hon är stark. Jag har tränat henne och vet hur stark hon är, sa Reijo Liljendahl som haft ett starkt debutår på egna ben.
– Jag är jättelycklig. Sporten är sådan, presterar man inte så duger man inte, sa Solvallatränaren.

Vann trots galopp
I klass II-finalen räknade säkert de flesta bort favoriten Julio de Luxe när han slog ihop och galopperade när startbilen släppte fältet. Men kusken Tony Wallin vägrade ge upp och när segerchecken skulle skrivas ut så var den oslipade fyraåringen ändå först över mållinjen.
– Helt otroligt att han nu tagit fem raka segrar, det är väldigt svårt. Han är ingen i mängden precis…, som ettåring tog han inte ett travsteg utan det var skritt och sedan direkt i galopp. Jag har alltid fått jobba med hans psyke och det tog flera år innan jag lärde känna honom och hans humör, sa Solvallaamatören Jimmy Nilsson.

Omgångens skräll
V75-omgångens skräll kom i V75-4 då Torbjörn Jansson fick sen lucka med 33-oddsaren Snow Flake Goj, som spurtade sylvasst invändigt sedan favoriten Orion Tilly stumnat från ledningen. Segern i Vinterfavoriten för tvååringar var värd 200 000 kronor.
– Jag har sagt till ägarna att det här är den bästa tvååring jag tränat, sa Visbytränaren Sten O Jansson som inte alls var överraskad.
I klass I-finalen såg det länge ut som att Jonas Moberg satt på leken bakom Monte Major men en galopp tidigt på upploppet förstörde dagen och istället sluggade sig Västerboonthenews till vinst på klasshästens vis. Petri Puro tränar femåringen som helt enkelt bara ville först i händerna på Peter Ingves.

”En blivande gulddivisionare”
Solvallatränaren Stig H Johansson var expert i Vinnare V75 på TV4 Sport och från sidan kunde han räkna in en imponerande seger för Claes Boko i bronsdivisionens final.
Claes Boko fick dra tåget i tredjespår sista varvet och vann säkert tillsammans med Erik Adielsson sedan Mellby Viking galopperat på upploppet.
– Det var trevligt, faktiskt. Och han gjorde det bra också. Det känns som det här är en blivande gulddivisionare. sa Stig H Johansson.
I silverdivisionens final blev det favoritseger sedan Jeppe Juel kört fram utvändigt ledaren varvet kvar och sedan kontrollerat fältet med Stelton. Arazi Boko avslutade sylvasst från ett svårt utgångsläge men var utan chans att fånga i den danske vinnaren.

Jackpot på Axevalla
Jorma Kontio vann ett lopp inom V75-spelet och ett utanför. Därmed blev det 144 årssegrar på Solvalla för finländaren som tog sitt andra raka kuskchampionat.
Sju rätt på Extra V75 gav 30 744 kronor. Sex rätt gav 115 kronor medan det blev jackpot på fem rätt.
Det innebär att det flyttats jackpotpengar från både måndagens och torsdagens Extra V75 och därmed finns det 85 miljoner att spela om på Axevalla på lördagen. En ensam vinnare kan få 53 miljoner kronor.

Lars-Ove Pettersson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför EXTRA V75 26 december 2013: Svårstoppad felfri
Nästa artikelInför V75: Hoppas avsluta med en fullträff