Revanschdags för Monstret på V75

12

revanschdags på v75

För knappt ett år sedan var Monster Monsun först i mål på V75 och kretsen var i extas på stallbacken.
Snöstormen den dagen gjorde att man missat att hästen galopperat i mer än 100 meter i sista sväng och lyckan blev kortvarig.
Nu jagar man revansch på just Romme, i V75.
– Jag hoppas och tror på min häst, säger tränare Fredrik Fransson.

 Han är en amatör från Järvsö. Vid sidan om travet jobbar han som journalist och redigerare. Vad det är som ligger varmast om hjärtat hos Fredrik Fransson är däremot solklart.
– Travet är någonting alldeles speciellt. Djuret, farten och tävlingen. Jag försöker få så många i min omgivning med på det här och en hel del av hästarna i stallet har jag delägare i, vilket är väldigt roligt. Det är allt ifrån rutinerade travbitna till sådana som aldrig varit hästägare tidigare.
Det satsas hårt i stall Fransson. Senast i somras köptes fyraåriga Finnskog Nåja från Norge, ett kallblod som senare kvalade in till Norskt Stoderby.
– Att få hålla på med sådana djur gör att man vaknar upp lycklig varje morgon. Finnskog Nåja har en teknik som är otrolig och att få vara med om det äventyr som vi var med om i Norge var obeskrivligt. Jag, en amatör från Järvsö, var med i ett av Norges anrikaste lopp. Så häftigt!
För dagen har Fredrik Fransson åtta hästar på träningslistan. Däribland Monster Monsun, en minst sagt knepig herre. I 44 av karriärens 66 starter har hästen galopperat, men samtidigt visat kunnande. Han var bland annat med i Svenskt Kallblodsderby 2013.
– Det är jag och min fru Michaela som har haft honom sedan han var väldigt liten. Den här hästen ligger oss otroligt varmt om hjärtat och även om han spelat oss ett spratt både en, två och tio gånger så är han bäst i våra ögon. Hästen har fantastisk teknik när han väl travar och de speeder som han har gått mellan galopper i lopp vågar jag knappt berätta om. Det har gått fort, om jag uttrycker mig så.
Vilken är den snöpligaste galoppen för Monster Monsun av dessa 44?
– Det måste vara galoppen på Romme i januari. Hästen var måletta på V75 och vi jublade något alldeles enormt på stallbacken när referenten ropade ut vår häst över mållinjen. Grejen var bara att det var total snöstorm den dagen, så varken vi eller referenten hade noterat att hästen galopperat närmare 200 meter i slutkurvan. Från total eufori till magplask. Samtidigt måste jag säga att vi då förstod att vi hade någonting alldeles utöver det vanliga i stallet.
På lördag är det dags igen. V75 och Romme travbana står som värd. Är det revansch på gång?
– Hästen kändes väldigt fin senast. Jag tror faktiskt att montéstarterna har gjort honom gott. Travet flöt bra och det är inte mycket att säga om att han slutade sexa. Vi var ute i femtespår i sista sväng och när jag såg att vi inte kunde bli bättre än den placeringen slutade jag mana på honom. Det var en perfekt genomkörare inför det här.
Innerspår på 40 meters tillägg är förutsättningarna i V75-5. Förra gången det var V75 på Romme var det innerspår på start. Vad har du för känsla kring loppet som helhet för er hästs del?
– Jag skulle vilja påstå att han går ner en klass gentemot senast. Det är ett par riktigt fina kallblod med i loppet, men jag tror det är så att min häst gillar mer att jaga lite mindre rutinerade hästar, än att bli jagad av sådana som har mer hårdhet. Det stärker nog hans självförtroende.
Vad har du för förhoppningar på lördag?
– Först och främst att han sköter sig, givetvis. Sedan är jag övertygad om att hästen har farten för att dyka upp i segerstriden, absolut, men det måste klaffa lite.
Hur skulle en eventuell revansch gentemot galoppen i januari kännas?
– Det vågar jag knappt drömma om. Jag hoppas i alla fall kunna se hela loppet, till skillnad från senast, skrattar Fransson avslutningsvis.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.