Robert Dunder är en Knall i lärlingsligan!

62

robert dunder knall

Robert Dunder från Umåker toppar den allsvenska lärlingsligan.Foto av Mikael Wikner

Ett överraskande namn toppar lärlingarnas liga i Sverige.
Inget av de vanliga namnen – men ett namn med tryck i.
29-årige Robert Dunder från Umeå blir proffs vid årsskiftet och börjar bli ihågkommen för mer än sitt efternamn.

I mitten av november sätter han sig på skolbänken för att läsa de sista två veckorna av proffstränarkursen på Wången. Ett avbrott i tävlandet han både gillar och inte gillar.
– Det blir ju två veckor som jag inte kommer att köra så mycket lopp. Jag tycker att Oskar Kylin-Blom är en trevlig och rolig prick, men jag vill inte släppa förbi honom för det, säger Robert Dunder och skrattar.
Oskar Kylin-Blom, nybliven Stig H Johansson-stipendiat, har hållit sig framme i lärlingarnas kuskliga under året och utmanat kollegan från Västerbotten.
Sedan några veckor tillbaka har det dock varit Dunder i topp. Per den 2 november står det 33 segrar mot 28 i Umåker-lärlingens favör.
Vad gäller prisengar har det trillat in ungefär lika mycket. Både Oskar Kylin-Blom och Robert Dunder har kört in runt 1,3 miljoner kronor vardera under året.
– Jag gjorde faktiskt ett ryck i ligan i förra veckan då jag tog tre segrar under en och samma tävlingsdag hemma på Umåker och en seger i Boden. En trippel har jag aldrig tagit förr. Att hålla undan i ligan blir tufft men det är målet, säger 29-åringen.

Kör mot de etablerade
Kuskandet har gått ganska bra de senaste åren även om han aldrig varit i närheten av 2014 års siffror.
Efter lärlingsår hos Jan Norberg, Ove A Lindqvist, Sören Lennartson, Akseli Lahtinen och Anders Stenman på Umåker jobbar han sedan två år hos amatören Ingemar Hultqvist med elva hästar på träningslistan.
– Jag kan inte svara på varför det börjat gå så bra i år. Lite har det att göra med breddloppen, men det är nog bara tio av segrarna som kommit där. Annars kör jag mycket i loppen mot de etablerade kuskarna och är jätteglad över att folk ger mig så många chanser att köra deras hästar.

Efternamnet profilerande
Efternamnet Dunder kan vara bra att ha i framtiden.
– Ha-ha, många kommer ihåg det i alla fall och tycker att det låter roligt. Namnet är från min farfars sida från Norrbotten, själv är jag född och uppvuxen i Umeå.
Nu i november ska 17 proffstränaraspiranter läsa sina sista två veckor på travskolan Wången och lärlingen från Umåker siktar på att bli ny tränare på hemmabanan från nyåret.
– Jag ser ljust på framtiden och ser verkligen fram emot att bli min egen.

Ställning allsvenska lärlingsligan per 2014-11-02
1. Robert Dunder 33 segrar på 271 starter 2. Oskar Kylin-Blom (Solvalla), 28 segrar, 275 starter. 3. Frank Nilsson (Halmstad), 28 segrar, 202 starter.

Mikael Wikner, Kanal 75

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.