”Sagt åt polarna att hålla käften”

82

På lördag jagar stjärnhästen Tobin Kronos 200 000 kronor i Berth Johanssons Memorial på V75.

Delägaren och fotbollsexperten Glenn Strömberg sitter på ett flygplan till Madrid när loppet går.

– Jag ska smyga fram loppet när jag kommer fram, jag har sagt åt polarna att hålla käft och inte skriva något om hur det gått, säger han till Trav365 och skrattar.

I höstas blev Glenn Strömbergs delägda travhäst Tobin Kronos tvåa i Europaderbyt och var inte långt ifrån att besegra fenomenet Readly Express.

Nu har hästen fått en hel vinterträning hos sin tränare Daniel Redén, som han kom till i somras.

Och hästen verkar ha njutit av den hårda träningen under de mörka månaderna i Sverige.

I årsdebuten studsade han runt på Solvalla och vann åkandes på en bra tid.

– Man känner ju alltid sig lite osäker inför en årsdebut, efter fyraåringssäsongen, nu ska han in i femåringssäsongen och det finns inte så där jättemånga lopp bara för femåringar, så han får springa mot de bästa det här året, samtidigt så kände jag mig jävligt lugn och trygg i att Daniel fått en hel vinterträning med honom. Och jag visste att han skött det skitbra och att Daniel fått upp honom till den nivån han vill ha honom i träningen.

– Sen när jag såg loppet blev vi ännu mer positiva, han travade fantastiskt bra hela vägen och vann lätt. Vilket han kanske borde ha gjort, men det var ändå comeback, det kan vara lite si och så. Men den oron försvann där. Han travade klockrent, som sagt, och körande Örjan Kihlström var jättenöjd. Det var till och med så att Örjan hade frågat när Tobin skulle starta nästa gång. Det brukar han inte göra. Det var underbart att höra, nu känns det tryggare!

”Fjärilar i magen”

På lördag gör Tobin Kronos andra starten för året, i Berth Johanssons Memorial på Umåker.

Förstapriset: 200 000 kronor.

Loppet går som V75-6 och stjärnhästen hade tur i spårtombolan och lottades till bricka 5 bakom bilen och är spelad som klar favorit.

De värsta motståndarna, på pappret, Cruzado Dela Noche och Tobins stallkamrat, In Vain Sund, fick sämre utgångslägen.

– Som ägare är det fjärilar i magen inför loppet, men ser man på loppet som spelare, ja, då ser det ganska bra ut för Tobin. Visst, han möter tuffare hästar nu än i årsdebuten, men det är ännu roligare att mäta krafterna med bättre hästar, när man fick ett kvitto på att han fungerade så bra senast.

”Var enda trubblet…”

Travfrälste Strömberg är nu inne i en mycket intensiv, men rolig period, som han säger själv, med kommenterade av fotboll runt om i Europa.

I veckan täckte han Champions League-dramatiken och på söndag ska han vara på plats under El Clásico mellan Real Madrid och Barcelona.

Något som ställer till lite travmässiga problem.

– Ja, det var det enda trubblet när jag bokade mina resor här för 14 dagar sedan, jag har haft 16 flyg på 14 dagar här nu, säger han och fortsätter:

– Det går ett direktflyg till Madrid där på lördagen och det är då Tobin Kronos lopp går. Jag ska smyga fram loppet när jag kommer fram, jag har sagt åt polarna att hålla käft och inte skriva något om hur det gått, ha ha.

– När jag kommer fram ska jag ta fram datorn och sätta mig i ett lugnt hörn och se på loppet. Det blir som lajv för mig.

Till sist, vad är din känsla inför lördag?

– Jag är den uppfattningen att man ska njuta och må bra när det ser jättebra ut, man är luttrad och vet att vad som helst kan hända, säger Glenn Strömberg.

 

Startlistan – V75-6:

(Berth Johansson Memorial)

1 Kabanoss – Oscarsson K

2 So Gå Ikaros – Sjöström C

3 Cupido Sisu – Haapio T

4 Camelot Sisu – Ohlsson U

5 Tobin Kronos – Kihlström Ö

6 Copimade – Westholm J

7 Cruzado Dela Noche – Linderoth P

8 In Vain Sund – Adielsson E

Distans: 2 140 meter, bilstart

Förstapris: 200 000 kronor

Tid: 18.20, lördag 22 april

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikelStjärnan till avel: ”Med tår i ögat”
Nästa artikelV75 System till Umåker + Intervju inför kallblodsloppet