V75 System till Umåker + Intervju inför kallblodsloppet

624

v75 system

V75 SYSTEM FRÅN ALLTOMTRAV

1: 1, 2, 5, 6, 8, 9, 10, 11 (3, 7)
2: 4, 10, 11 (5, 6)
3: 7 Propulsion (3, 5)
4: 3 Global Trust (7, 9)
5: 1, 2, 3, 4, 8, 9, 10, 12 (11, 5)
6: 5 Tobin Kronos (7, 8)
7: 3, 4, 6 (8, 7)

INTERVJU FRÅN KANAL 75

Att Tangen Haap har en vinnarskalle finns det inga tvivel kring. Det vittnar 25 segrar på 50 starter om.
I V75-2 är det dags för den åttaårige kallblodshingsten att mäta sina krafter mot det tuffaste motståndet han stött på hittills.
Men det är inte det som tränare Björn Karlsson ser fram emot mest.
– Jag ser verkligen fram emot att trycka av honom. För jag inbillar mig att han kan springa jäkligt fort över den här distansen. En låg 1.20-tid.

Det är inte bara det sista uttagningsloppet till Olympiatravet på menyn när Umåker bjuder på V75-tävlingar. Det är även sista chansen för kallblodseliten att testa på förutsättningarna som gäller i prestigefyllda Elitkampen om en dryg månad, det vill säga kort distans med bilstart.
Startfältet innehåller bland annat stjärnan Månprinsen A.M., som vann V75-lopp så sent som i söndags, Odin Tabac, fjolårets SM-vinnare som gör årsdebut, samt en uppstickare i form av Tangen Haap, som ska mäta sina krafter mot de riktiga kallblodstopparna för första gången.
– Jag är faktiskt inte förväntansfull för att möta Månprinsen och Odin Tabac, jag har inte lagt så mycket vikt vid det över huvud taget. Det jag verkligen ser fram emot är att trycka av honom och se hur fort det kan gå. För jag inbillar mig att han kan springa jäkligt fort över den här distansen.

Bestämmer huvudlag efter värmningen
Bortsett från hans första start i livet, som slutade med galopp, var årsdebuten 14 mars Tangen Haaps första lopp över kort distans. Trots det tror tränare Karlsson att just kort distans kan komma att bli hans bästa.
– Han har visat sån otroligt fin styrka genom hela karriären och när farten nu finns där tror jag att kort distans kan komma att bli hans bästa. Vi körde barfota runt om två gånger förra året, han var väldigt duktig båda gångerna och han blir framför allt kvickare när han tävlar barfota.
– Hästen har varit väldigt tacksam på det sättet att vi har kunnat spara flera olika växlar. Jag har haft en plan på att köra med helstängt huvudlag på lördag, men han var så himla laddad i intervallerna så jag tror inte det kommer att gå. Det skulle i så fall vara första gången, men det troliga är att vi fortsätter med öppet huvudlag. Det slutgiltiga beslutet fattas efter värmningen.
Vad hände i den senaste starten?
– Han blev alldeles för laddad efter 400 meter när han fick en häst på utsidan och började tävla mot den, då kan han bli lite tjurig. Då tar han i och bryr sig inte så mycket om att det finns hästar framför och det slutade med galopp.
– Hästen har alltid haft lite vassa tendenser i sig, men har varit trög och flegmatisk i loppen eftersom vi har tagit det lugnt med honom. Men under vintern har jag tryckt till honom i träningen på ett annat sätt, för att han ska kunna ta ytterligare ett steg i utvecklingen, så nu har hans vassa tendenser börjat visa sig.

Elitkampen är målet
Vad har du tänkt kring taktiken den här gången?
– Jag har tänkt köra så fort det går, så länge det går. Vi har alltid tagit honom lugnt från start och kört till slut, det har varit en medveten taktik och nu blir första gången som vi laddar från start. Jag tror han kommer visa upp en betydligt bättre startsnabbhet.
Hur fort tror du han kan springa?
– Om banan är bra tror jag han kan gå en låg 1.20-tid. Han har avslutat lopp i den farten de sista 1 200 metrarna ute i spåren bland annat.
Siktar ni mot Elitkampen?
– Ja, vi siktar dit och tanken är att det här är sista starten innan dess.
Det börjar närma sig din 30-årsdag. Kan Tangen Haap fixa en tidig födelsedagspresent på lördag?
– Ja, jag hoppas det. Annars skulle det vara ännu bättre med en present i efterskott sista helgen i maj, säger Björn Karlsson och skrattar.

 

Föregående artikel”Sagt åt polarna att hålla käften”
Nästa artikelElitloppet Playoff 2017