Sanity är tillbaka till V75 Dannero 9 augusti 2014

87

sanity

Sanity är tillbaka i hetluften igen.
Efter ett välförtjänt sommarlov är stjärnhästen redo för nya stordåd och i höst väntar troligen ett nytt Frankrike-äventyr.
– Hästen känns fin och vi vann spårlottningen. Läget talar till vår fördel, säger Malin Löfgren inför lördagens V75-start i gulddivisionen.

Dannero är värd för veckans V75-omgång och i Ådalspriset är Sanity tillbaka efter ett litet uppehåll. Stjärnhästen har inte startat sedan han via en vass spurt blev tvåa i Jämtlands Stora Pris för två månader sedan. Dessförinnan hade han tävlat flitigt med starter i bland annat Olympiatravet (tvåa efter Solvato), Finlandia-Ajo och Elitloppet. Och innan dess hade han en mycket framgångsrik höst och vinter i Frankrike där han vann fyra lopp och tjänade stora pengar. Tränaren Malin Löfgren tyckte därför det var lämpligt att ge sin tiofaldige miljonär en liten paus från tävlandet.
– Han har varit igång och startat i tuffa sammanhang sedan i januari så han behövde få en liten vila. Det går inte att bara starta på hela tiden och dessutom är sommaren hans kanske svagaste tid på året eftersom han har lite problem med pollenallergi. Jag var i valet och kvalet om han även skulle starta i Boden veckan efter Östersund men tyckte det var lämpligt att låta honom få vila istället. Vi har en del stora lopp till hösten som vi siktar på, säger Malin Löfgren.

”Behövde få springa av sig lite”
– Hästen var i toppform och helt fräsch när vi ställde av honom. Han fick gå i hagen i fyra veckor och sedan har vi tränat på hemma på rakbanan. I fredags var vi inne på Solvalla och lät han få springa av sig lite. Jag körde 1.16 över 1600 meter och han brukar behöva ett sådant jobb mer för psyket än rent fysiskt. Han blir så väldigt taggad annars om han bara får träna på hemma och då är det bättre att han får springa av sig än att han ska bli för överpeppad. ”Svante” får bestämma lite själv hur han vill ha det.

Aktuellt med både Mastersfinalen och Frankrike
Sanity har redan sprungit in 2,5 miljoner kronor i år och lika mycket tjänade han i fjol. Med tanke på de jättefina framgångarna som hästen hade i Frankrike förra året och i början av det här året, så är det ingen vild gissning att han kommer att starta även där i höst och i vinter.
– Vi hoppas det och håller på och kollar upp vilka propositioner det finns. Vi har hittat ett par passande lopp och självklart kommer han att gå ner om hästen är fortsatt bra.
– Vi hoppas även på att komma med i Mastersfinalen den 14 september i Köpenhamn. Han var ju med i fjol i Mastersfinalen på Vincennes och satt fast då och blev oplacerad. Men sedan i loppet efter gick han ut och slog Ready Cash och det var väl ingen som hade trott att vi skulle slå honom, säger Malin Löfgren.

”Har blivit mer stark än snabb”

Sanity är hästen som har vunnit 30 lopp på 72 starter. Men har du någon teori om varför han har gått så bra i Frankrike?
– Det passar bra när det är högt tempo och körning hela vägen, vilket det ofta är i de franska loppen. Hästen har blivit mer stark än speedig och tidigare i karriären var han mer speedig än stark. Så på den punkten har han ändrat sig och när han har blivit starkare så har han kanske tappat den där superspeeden som han hade tidigare.
– Han anpassar sig också överallt där han kommer och han har trivts bra i Frankrike. Men hästen går bra vart han än tävlar och gör väldigt sällan ett dåligt lopp. Han har bara gjort ett dåligt lopp på sina 72 starter där jag har varit besviken på honom. Det var i Finlandia-Ajo i år men då var han dålig i en muskel på höger sida och fick därför inte ut steget som han skulle. Och det är klart, tappar man steglängden då så är det inte så konstigt att man underpresterar, säger Malin Löfgren.

”Känns som ett tvåhästars lopp”
På lördag är det som sagt Dannero som gäller när Sanity gör sin ”mini-comeback”. I ett lopp med åtta hästar ser det på papperet ut som att det står mellan Sanity och Åbergs-vinnaren Ed You. Bästa läget fick Sanity med spår två bakom startbilen.
– Vi hade supertur med spårlottningen och när man såg anmälningslistan så kändes det som ett tvåhästars lopp. Spåret är till vår fördel men sedan är det väl så att Ed You är i bättre form eftersom han har varit igång och startat.
– ”Svante” är snabb ut och de flesta i fältet borde väl tycka att det är bra att få rygg på honom. Drömscenariot är att vi kanske inte behöver lägga alltför mycket speed för att komma till ledningen. Men det gäller ju såklart att komma före Ed You från början.

”Osäker på nästa start – och lätta skor bak”
När det gäller den fortsatta matchningen har redan finalen i Masters du Trot på Charlottenlund varit på tal. Ett annat storlopp som kan bli aktuellt är Åby Stora Pris som körs veckan efter Dannero. Malin Löfgren menar att hon vill avvakta och se hur det går nu på lördag innan hon lämnar något definitivt besked om Åby. Malin har heller i skrivande stund inte bestämt sig helt när det gäller balansen på Sanity.
– Barfota fram blir det i alla fall och det kan bli ett par lätta bakskor. Vi är lite osäkra på var han ska starta nästa gång och jag bestämmer i slutet av veckan hur balansen blir. Men det viktigaste är att han går barfota fram och om han nu skulle gå med lätta bakskor så har det ingen betydelse, menar hon.

Haugstad får nytt förtroende
När det gäller kuskarna så är det Kenneth Haugstad som kör Sanity på lördag. Han körde hästen i senaste starten och blev tvåa i Jämtlands Stora Pris och får nytt förtroende.
– Johnny har ju haft så mycket andra hästar och Örjan som också har kört åt oss har ju också mycket andra kunder som går före oss. Nu provade vi Kenneth i Östersund som gjorde det kanonbra och han är lätt att prata med och han lyssnade på oss. Vi tycker att det passar bra att anlita honom igen men jag hoppas och tror att även Johnny kan köra någon gång igen framöver, säger Malin.

”En nervpärs varje gång”
Trots att Malin Löfgren torde vara rutinerad och van vid att se sin stjärnhäst starta i stora sammanhang så erkänner hon att både hon och systern Moa Löfgren (som sköter hästen) ändå alltid är nervösa när han tävlar.
– Det är en nervpärs varje gång han startar och det var skönt för både mig och Moa att ha fått lite semester nu i sommar. Även flera av ägarna säger samma sak att det är en anspänning varje gång han startar. Men samtidigt är det såklart jätteroligt att han nu är igång igen, säger Malin Löfgren.

Michael Carlsson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelJörgen Westholm inför V86 6 augusti 2014
Nästa artikelTre nya stjärnor klara inför Åby Stora Pris

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.