Sedinarna siktar på guld på Hemmaplan!

92

sedinarna trav gulddivisionen

Statyetten Nahar vann i Elitloppet väger 35 kilo och förvaras i garaget.
På lördag kan nioåringen ta en ny hyfsat tung titel för ägarfamiljen Sedin från Örnsköldsvik med ishockeytvillingarna Daniel och Henrik i spetsen.
– Alla segrar är roliga. Det skulle kännas bra att vinna Silverörnen och V75 på hemmaplan, säger pappa Tommy Sedin inför lördagens trav på Solänget.

Stall Sedin HB är namnet på ägarkonstellationen NHL-spelarna Daniel och Henrik Sedin bildade för några år sedan tillsammans med familjen.
Pappa Tommy och mamma Tora försöker alltid hinna med att se sina hästar tävla på plats. Familjens äldsta söner Stefan och Peter åker med i mån av tid.
I söndags spöade Sedinarnas häst Ed You europaeliten i Mastersfinalen i Köpenhamn med 2,2 miljoner kronor till vinnaren.
– Jag var sugen på att åka dit men fick ingen med mig. Det blev en spännande stund i soffan i stället. Torbjörn Jansson är duktig och gav hästen ett perfekt lopp. Men Ed You är suveränt bra också, säger Tommy Sedin när han tar emot i villan i byn Ström, strax norr om Örnsköldsvik.
Inne på kontoret förvarar han och Tora några av priserna familjens hästar sprungit in under åren. Det största priset finns på en bastant hylla i garaget.
Tommy visar oss ut och lyfter ner en bronshäst i trettiofemkilosklassen inför fotograferingen. Kanske låter han den flytta in i huset någon dag.
– Eller så får den plats på balkongen eftersom den är i brons och inte rostar.

Hästarna ger kickar
Tommy Sedin spelade ishockey i Modo och var ungdomsledare i laget i många år.
Ishockey är viktigt. Konstigt vore annars med en familj från Örnsköldsvik där två av sönerna tagit sig ända till Kanada och blivit firade spelare i NHL.
Men kickmässigt är det faktiskt fördel travet för pappa Tommy.
– Travet är i en klass för sig när det gäller spänning. Jag har sett mycket hockey i mitt liv, både OS och VM när pojkarna varit med och spelat. Men en match kan både vara rena sömnpillret o c h väldigt spännande när det drar ihop sig mot slutet. En bra travtävling är något annat. Två minuter, sällan tråkig – utan det är en kamp in på mållinjen, säger han och ler.

Tror på storfavoriten
Efter söndagens storseger i Danmark har medlemmarna i handelsbolaget ”ringt kors och tvärs” och pratat. Och på lördag väntar nya lopp på hemmabanan Solänget.
Tre av familjens sju hästar startar. Elitloppsvinnaren Nahar drar som vanligt till sig största uppmärksamheten och kommer att bli storfavorit i Silverörnen, V75-3.
– Nahar har sett jättefin ut hela säsongen men inte haft någon tur alls i loppen. Bara inget oförutsett inträffar måste chansen vara stor.
Örnsköldsvikstränaren Björn Karlsson tränar fyra av familjens hästar och Robert Bergh tre. I kallblodsloppet Säterbests Minne, V75-5, tillmäts Björn Karlsson och Tangen Haap outsiderchans av expertisen.
– Vi bestämde oss direkt för att satsa på en ung tränare som Björn och han gör det bra. Nyligen köpte vi ett nytt kallblod på auktion som vi förstås hoppas ska bli nåt säger Tommy Sedin, som förutom att han är hästägare även sitter med i hemmabanans styrelse. Tvillingarna har travet som största intresse vid sidan av familjen och jobbet. Nio timmars tidsskillnad mot kanadensiska Vancouver, gör att två femtedelar av handelsbolaget får kliva upp tidigt på morgonen för att se Nahar tävla på lördag.
Daniel och Henrik ägde ett par hästar innan de slog ihop affärerna med familjen. Amour Ami blev en lyckosam start med handelsbolaget och sedan har det alltså fortsatt med världstravare som Ed You och Nahar.
– Det är Bergh som gått och sneglat på dom där och kommit med förslag om köp. Ett samarbete som vi inte ångrar precis. Nahar är mycket bra att ha med att göra. Men han är ingen framfusig häst utan nästan lite avståndstagande ibland, särskilt inför lopp då han vill vara i fred. Skötaren Charlotte Andersson är den han tyr sig till mest. Hon är jätteduktig med hästarna.

Nahar fin i måndagsjobbet
Vad säger stallet om Nahars chanser på lördag? Jimmy Jonsson, försteman hos Robert Bergh, meddelar att hästen är i fin författning.
– Senast blev han ju lite överrumplad då en konkurrent slog honom på speed och den förlusten är inte mycket att säga om. Formen verkar fin. Robert körde jobb med honom i dag (måndag) och var nöjd, säger Jimmy Jonsson.
2,2 miljoner kronor trillade in i söndagens Matersfinal med Ed You. På lördag kommer sporten kommer i första hand, med tunga titlar som Silverörnen och Säterbests Minne.150 000 respektive 100 000 kronor i förstapris är också riktigt fina pengar.
– Det spelar ingen roll vilken av våra hästar det är som springer så finns det en spänning med i bilden. Och det är väl det som är tjusningen med travet, den där adrenalinkicken, säger Tommy Sedin.

Mikael Wikner

 

Föregående artikelSvenska segrar i Frankrike 17 september!
Nästa artikelHur är det med styrkan inför V75 på Solänget?

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.