Senaste nytt inför VM-loppet

64

vm trav

Travsporten ska få sin första världsmästare på 20 år.
På lördagskvällen svensk tid återuppstår International Trot – det så kallade VM-loppet på Yonkers i USA.
Vi fick en pratstund med Adrian Kolgjini på plats i New York efter att han kört det finslipande jobbet med svenske representanten Mosaique Face.

En miljon dollar i totala prispengar gör International Trot till det mest penningstinna travloppet i staten New Yorks historia och en bra bit före exempelvis Elitloppet.
Tio hästar representerandes sex nationer finns på startlinjen, men synnerligen anmärkningsvärt är att hela sju kommer att köras av svenska kuskar.
I sex fall handlar det om inhyrda proffs, i det sjunde om en tränarson med lärlingslicens.
Adrian Kolgjini är således den ende av lördagens kuskar som även ansvarar för träningen.
Det gjorde att han och Mosaique Face på torsdagen fick möjlighet att bekanta sig med de speciella förutsättningarna på 800-metersbanan Yonkers Raceway där underlaget är hårt, svängarna snäva och upploppet hela 201 meter med open stretch.
– Han känns riktigt fin, jag hade kunnat köra på honom hela dagen. Riktigt stark, säger en nöjd Kolgjini minuterna efter att han hoppat ur sulkyn efter det sista träningsjobbet.
På vilket sätt?
– Han är pigg, han har mycket energi. Han känns väldigt spänstig på en väldigt spänstlös bana. Jag har ingenting att klaga på.
Ja, det pratats mycket om att banan är hård, hur kommer Mosaique Face att klara det?
– Han har inga problem med det eftersom han känns väldigt fräsch. Han har inga känningar någonstans. Det är bättre för honom att banan är hård än att den är för lös. Annars är det inte optimalt för hästarna att springa på en hård bana. Det ska vara lite spänst, det ska vara lite mjukhet så att de inte blir ofräscha av det. Kommer man ut med en häst som inte är helt hundra, då får de mer problem på en hård bana, så är det.
De flesta kommer att tävla med skor verkar det som, hur blir det för Mosaique?
– Vi kommer också att köra med skor.
Vad betyder det för honom?
– Jag körde honom med skor nu i jobbet och det kändes inte någon skillnad alls. Han har gått 1.09,5 åkandes med skor också. Det är klart att det optimala är barfota på en optimal bana, men det optimala på den här banan känns som att det är skor.
800-metersbana, hur hanterar han det?
– Jag testade honom lite in i svängen för att känna och det var nog tur att jag var här och tränade hästen. Jag kommer att ändra lite på utrustningen.
Vad var det som kändes annorlunda?
– Det svänger väldigt fort, kommer man in i svängen för fort så kan hästarna bryta ut lite grann. Det svänger för mycket gentemot hastigheten. Det är inte optimalt, man vill ju få dem att hålla sig på plats så jag kommer att hänga på en sidostropp till på högersidan.
Hur kommer Adrian Kolgjini att hantera förutsättningarna med åttondespår bakom bilen?
– Vi har en häst som väldigt ärlig, väldigt stark och även startsnabb. Jag tror inte att de yttre spåren är borta eftersom starten kommer väldigt snabbt in på rakan och de hinner nog inte få upp farten inifrån. Jag kommer att köra allt vad som går från start.
Du har bjudit på en del överraskande manövrar i storlopp som har varit vinstgivande. Vad kan vi få se den här gången?
– Denna gång kommer ni att få se en offensiv kusk, som vanligt.
Hur är det att vara på plats i New York och representera Sverige?
– Det är jäkligt häftigt faktiskt. Jag har aldrig varit i New York, inte i USA överhuvudtaget för den delen. New York är en av de städer som jag verkligen velat besöka och det är en häftig stad, det kan man lugnt säga.
Vad ska du hinna med?
– Jag tänkte faktiskt försöka hinna med en helikoptertur, försöka få med mig tjejen och åka runt New York, eller över New York. Så man tar hela sightseeingen på en gång.
Det är tuffa karantänregler för de europeiska hästarna, hur har Mosaique Face hanterat det?
– De här topphästarna är alla väldigt fina individer som är vana vid att resa, de påverkas väldigt sällan. Det var ingen som hade stressat någonting på resan enligt vad jag hört. Mosaique ser fin ut i kroppen, har inte tappat någon vikt.
Hur är det med rutinerna, när han exempelvis inte har tillgång till en stor hage som hemma?
– Han struntar faktiskt i var han är, han känner sig trygg överallt. När tjejen går ut med honom på morgonen, förbi en liten gräsplätt, då kastar han sig ner och ska rulla runt. Han gottar sig ändå, trots att han inte har någon hage. Han är så trygg med sig själv, det är ett riktigt gott tecken, säger Adrian Kolgjini.

Startlista
International Trot
2 011 meter autostart
Häst – kusk (tränare) land

1. Creatine – Johnny Takter (Jimmy Takter) USA
2. Papagayo E. – Ulf Ohlsson (Jan Kristian Waaler) Norge
3. Rod Stewart – Enrico Bellei (Jerry Riordan) Italien
4. Timoko – Björn Goop (Richard Westerink) Frankrike
5. Bee A Magician – Brian Sears (Richard Norman) Kanada
6. On Track Piraten – Erik Adielsson (Hans R Strömberg) Sverige
7. Natural Herbie – Verlin Yoder (Verlin Yoder) USA
8. Mosaique Face – Adrian Kolgjini (Lutfi Kolgjini) Sverige
9. B.B.S.Sugarlight – Johan Untersteiner (Fredrik Solberg) Norge
10. Oasis Bi – Örjan Kihlström (Stefan P Pettersson) Sverige
Förstapris: cirka 3,8 miljoner kronor

Fotnot: International Trot körs som dagens fjärde lopp, med start 21.00 svensk tid.
De sex första loppen kommer att visas i ATG-Live. De två första är för passgångare, övriga fyra (lopp 3-6) för travare där det arrangeras V4-spel med start 20.40.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.