Silverhästen jagar guld på V75

24

image-2

Calvin Borel har alltid varit en häst som glänser.
Trots att hingsten är kvar i silverdivisionen utmanar han guldhästarna i C.L. Müllers Memorial på V75. Frågan är om det kan bli guldglans på lördagen?
– Han är starkaste hästen i fältet, säger tränaren och kusken Conrad Lugauer tvärsäkert.

För lite drygt ett år sedan fick V75-spelarna för första gången upp ögonen för bildsköne Calvin Borel. Det var ett V75-lopp hemma på Jägersro och Calvin Borel var favorit i klass II.
Trots en rejäl galopp mitt i loppet kom hingsten tillbaka och vann på ett enormt övertygande sätt.
Calvin Borel har galopperat i 14 av 26 lopp i karriären. När han går felfritt är han alltid att räkna med och totalt har det blivit tio segrar och drygt 1,1 miljoner kronor på kontot.
– Han är ingen supertalang när det gäller tekniken, jag ger honom sex-sju på en tiogradig skala. Däremot har han dubbel uppsättning av lungor och hjärta, känns det som, säger Conrad Lugauer.
Calvin Borel har framför allt problem när det blir tempoväxlingar och ju högre upp hästen har kommit i klasserna desto större problem har han haft på svenska travbanor. Ett tydligt exempel var i miljonloppet Jubileumspokalen där han galopperade när det gick som snabbast till slut.
Därför har Conrad Lugauer matchat sin talang i Frankrike ganska flitigt i år och det har blivit succé. På fem starter har det blivit tre segrar, vardera värda mellan 200 000 och 250 000 kronor. I senaste starten på Vincennes imponerade femåringen enormt då han ledde från start till mål och vann på kilometertiden 1.12,8 över distansen 2 850 meter, voltstart.
– Det var en tiondel över banrekordet och snabbare än när Maharajah vann Prix d’Amerique, inflikar Conrad Lugaer.

Drömmer om Prix d’Amerique
Jägersrotränaren kommer fortsätta matcha Calvin Borel i Paris och drömmen är att någon gång kunna starta honom i just Prix d’Amerique.
– 2016 är för tidigt. Han saknar fyra-fem miljoner kronor för att komma med i loppet och dessutom måste han bli snabbare. 2017 kanske det kan bli i så fall, säger Conrad Lugauer.
Calvin Borel står fortfarande kvar i silverdivisionen men på lördagen väljer Cornrad Lugauer att starta sin häst i gulddivisonen. Uppgiften är 2 640 meter, autostart, och förstapriset i C.L. Müllers Memorial är en halv miljon kronor.
– Han trivs som sagt var inte som bäst här hemma i Sverige, men nu är det hemmaplan och lång distans. Att han startar i gulddivisonen spelar mindre roll, det är inte så stor skillnad mellan klasserna.
Hur ser du på chansen?
– Jag ligger faktiskt lågt. De svenska hästarna är oerhört bra och speediga. Avgörs det på speed får han problem, men om det blir ett race som avgörs på styrka, då blir det intressant. Han är starkaste hästen i fältet, han är starkare än Alfas da Vinci, säger Conrad Lugauer.
Spår tre bakom startbilen?
– Jag laddar allt jag kan från början men vi har inte en chans att komma till ledningen. Jag hoppas på högt tempo och blir det inte det så måste jag se till så att det blir det själv. Jag kan garantera att det kommer gå fortare än 1.14 första två varven.

Victorious Star bästa vinstchansen
Förutom Calvin Borel har Conrad Lugauer ytterligare två hästar inom V75-spelet på hemmabanan plus en häst som placerats i ramloppen.
Segervane Victorious Star (V75-2) har lottats till innerspår bakom startbilen i klass I.
– Det känns fruktansvärt spännande och jag tycker att min häst är en av de som har klart bäst vinstchans, utan tvekan. Han kan öppna och han är snabb.
Tror du att du håller ledningen?
– Det kan bli så, men samtidigt är det så att han är hård över hela distansen. Man kan köra hela vägen.
Det blev galopp senast i Breeders´ Crown efter fyra raka segrar.
– Banan på Axevalla var lös och han slog ihop i starten och sedan var den dagen förstörd.

Ändrar balans
Breidabliks G.T.
(V75-3) är ute i ett stayerlopp över dryga tre kilometer.
– Han galopperade senast på Åby och han var väldigt framåt då, han var nervös och slog ihop. Hästen har gått med ”ungdomsbalans” hittills, springrem och kort käk och jag tycker att han använder de grejerna fel nu. Jag kommer därför att plocka bort springremmen och även länga käkremmen samt byta till ett norskt huvudlag på honom. Jag gör det för att han ska bli med avslappnad, får mer frihet och då hoppas jag han ska klara femtespåret i volten, sen tror jag han travar hela vägen.
Tre kilometer, hur passar det?
– Varför skulle han inte räcka? Jag tror det finns en möjlighet. Det ska bli en spännande lördag, framför allt på hemmaplan.
Conrad Lugauer har även Vergilius Boko till start i ”Lördagsloppet” som placerat utanför V75-spelet. 100 000 kronor väntar vinnaren.
– Det här är en talang som är på väg uppåt. Han har varit besvärlig och behövt tiden, men vi har alltid sett kapacitet och han har både styra och snabbhet. Nu börjar allt växa ihop och de två senaste loppen har varit bra. Han ska gå jobb och få en urblåsning på onsdagen och sedan hoppas jag han ska ta ett steg till, säger Conrad Lugauer.
Vilken är din bästa chans på lördag? Kan du rangordna chanserna?
– Victorious Star.
Svaret kommer blixtsnabbt.
– Sedan Breidabliks G.T., Vergilius Boko och Calvin Borel.
Så Calvin Borel är din sämsta chans?
– Men jag kommer att köra för vinst. Jag har som jag sa den starkaste hästen men kanske även en av de mest långsamma på speed. Om de andra är bleka kan han vinna.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.