Simon Zion: ”Det känns overkligt”

37

Med en mule vann Simon Zion, 27, TV4-programmet ”Stjärnkusken”.

Detta efter ett rafflande upplopp där målfoto krävdes för att kora en vinnare.

– Det känns overkligt, jag gick in i det här med en klackspark och har nästan varit hästrädd, säger han till Trav365.

I totalt två månader stångades sju svenska kändisar med sulkys i TV4:s ”Stjärnkusken” i jakten på att se vilken kändis som skulle bli nästa stjärnkusk. Under torsdagskvällen sändes den stora finalen där vinnaren korades.

Sedan tidigare var redan Saga Scott klar för finalen. I semifinalen tvingades Runar Sögaard lämna, som fyra i tävlingen. De som gjorde upp om det var Saga Scott, Simon Zion och Cecilia Benjaminson.

Och det var en högdramatisk final på Solvalla som hotades – av vädrets makter – efter ett enormt snöfall.

– Det är så tufft som man kan utsättas för i ett travlopp, sa Erik Adielsson innan konkurrenterna skulle göra upp.

– På riktig, vad är det här, konstaterade Cecilia Benjaminson inför loppet över 1 600 meter.

”Otroligt stolt”

När väl loppet var över stod det klart att musikern och tidigare Idoldeltagaren (trea 2015) Simon Zion blev årets vinnare. Det efter en riktig rysare.

– Vad fan har jag gjort, liksom, sa han direkt efter målgången i programmet. För Trav365 utvecklar han sina känslor.

– Det här känns superbra och jag är otroligt stolt över mig själv. De andra hade väldigt bra hästar i jämförelse med min. Min är inte så lättkörd, men jag vet att hon är snabb. Sen hade de andra legat i rygg på mig och sparat energi på uppvärmningsvarven. Men jag tänkte va fasen, låt dem få göra det, säger han till Trav 365.

Först i mål, men när starten gick valde Simon att vara taktisk snarare än snabbast.

– När jag såg att Cissi gav järnet för ledning ville jag inte ta den matchen för att riskera en galopp i första kurvan. Så jag tog rygg på henne och såg att jag vågade ligga där eftersom Saga var så långt bak. Det fanns ingen risk att bli instängd så jag tänkte att jag kör allt på upploppet.

”Har kollat lopp på Youtube”

Var taktiken från början att satsa på spurtseger?

– Ja det var det. Jag har kollat på lopp på Youtube och har sett när de går ut, studerat hur det funkar. Min häst är ju väldigt snabb så jag satsade alla kort på det. Det är även längre upplopp här på Solvalla än på träningsbanan så jag tänkte ’va fan, jag hinner’ – och det gick hem.

Tvivlade du någon gång, det var ju bara centimetrar som skiljde?

– Nej, jag tvivlade inte. Ett tag tänkte jag dock att jag skulle gå om redan på näst sista rakan – för då gick det så långsamt. Att på så sätt komma upp i ledning lättare, men jag hejdade mig och ville inte vika från min plan.

”Det var läskigt”

Och Simon är otroligt nöjd med att strategin höll hela vägen. Särskilt med tanke på att han inte alls kände sig bekväm med hästar för bara ett par månader sedan.

– Innan programmet hade jag väldig respekt för djuren, jag var nästan lite hästrädd. Men genom att vara med dem ganska mycket så har jag lärt mig och blivit mer bekväm. Sen har jag en skalle som säger att övning ger färdighet, så jag har verkligen försökt lyssna på vad Erik (Adielsson), Jennifer (Tillman) och Lennart (Forsgren) sagt.

– Men första gången man satt bakom en stor häst, det var läskigt. Erik hade sagt till mig: kolla på öronen och sluta kolla hästen i arslet – för då kan du läsa den. Och det stämmer, när det funkar, då känner man att ’shit det här är grejen’.

Vinnare av ”Stjärnkusken”, vad händer nu?

– Jag frågade mig själv innan: ’hur ska jag kunna ha en fot kvar i det här?’, för att jag tycker det är så roligt. Och nu har jag en andel i en travhäst, så nu har jag verkligen en fot med i spelet. Travet kommer inte att vara över för mig, men jag har ju lite bakläxa på musiken, jag har ju mina egna verk att göra också…

Som vinnare av ”Stjärnkusken” tog Simon Zion hem en andel i en travhäst samt 100 000 kronor att skänka till välgörande ändamål. Simon valde Barncancerfonden.

Två blev Cecilia ”Gladiatorn Amazon” Benjaminson och trea i finalen slutade Saga Scott.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
Simon Zion: ”Det känns overkligt”

Föregående artikelHästen som aldrig förlorat med Takter
Nästa artikel’Barfotakaos och ett dunderdrag’

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.