Skrock och nerver inför Kriteriet. Vem? Jo Al Dente!

151

kriteriet 2014

Med skrock och nervositet har han tagit sin häst ända till finalen.
Inte läge att ändra på något nu med kullens kung Al Dente inför Svenskt Travkriterium på söndag.
Veterinär Daniel Söderberg är en ovanlig hästägare.
Han sköter alla jobb själv med championhästen – men har inte kontroll på nerverna när det verkligen gäller.

Det har handlat mycket om nedräkning under sensommaren för Daniel Söderberg och
hans häst. ”Nu är det bara tre jobb kvar, nu bara två jobb kvar…”
Spänningen har stigit och efter tisdagens lyckade intervaller på gården i Enköping kunde kretsen kring Al Dente bara konstarera att allt…ja, allt är som vanligt.
– Hästen har så lätt för sig och känns som vanligt mycket, mycket fin. Han har bara 54 i puls och det är jättebra för att ha sprungit så fort och så mycket. Han är inte sjuk i alla fall, peppar-peppar, säger Daniel Söderberg och klappar om sin häst i stallet på gården hos Catarina Lundström och Stefan Melander.
Veterinären från Uppsala jobbar inte längre heltid på grund av en krånglande rygg. Sedan några år har det därför varit en självklarhet för honom att träna sina ägandes hästar på egen hand.
Med framgångsrika stona Mousse och Fromage var upplägget detsamma hos tränarparet Melander och Lundström. Daniel skötte nästan all träning, utom passen på helgerna eller då det var dåligt väder. Lite lyx måste man kosta på sig som hästägare.
Al Dente kör han även regniga dagar. Och njuter.
– Varför jag håller på som jag gör? Jag tycker ju om mina hästar och vill hålla på med dem så mycket som möjligt. Catarina och Stefan är väl bara glada över att ha en gratis anställd, säger Daniel Söderberg och skrattar.
Tisdagens åtta intervaller tog dryga timmen med nedjoggning. Al Dente går som en av de första i den väldeliga ormen med hästar som tränas den här tisdagen.
En häst bland många. Kan man få för sig…

En av tidernas största
Med hundratalet uppfödningar under åren och ett sextiotal i egen ägo står Daniel Söderberg nu och kliar på den bäste.
The Big Apple, född 1983, var med i Prix d’Amerique för Stig H Johansson och var länge Daniel Söderbergs bästa uppfödning.
Sedan kom Al Dente, hingsten som varit helt i en klass för sig bland de treåriga travarna under året. Hästen är en av de största favoriterna genom tiderna i Svenskt Travkriterium och med Al Dente gäller verkligen den gamla nötta devisen: ”vinner om inget oförutsett inträffar”.

Nerver med i spelet
Kriteriefinalen lockar med två miljoner kronor till vinnaren och går som den sjätte avdelningen i Extra V75 på Solvalla på söndag.
Catarina Lundström och sambon Stefan har tre hästar med och har även ögon för Digital Frame och Gross Weight i loppet.
– Det är två starka hästar som är på väg upp och som inte var bottnade då de vann sina uttagningslopp. Men det är klart att vi tror mest på Al Dente. Han var i fint skick då vi fick honom men har grovnat och utvecklats stadigt under året. Det är verkligen helt underbart det här och efter söndag får vi se, säger Catarina Lundström.
Hon vill inte tro eller spekulera för mycket. Skrocken. Det är extra nerver med den här gången.
Just spänningen inför söndagens lopp vill Catarina Lundström inte ha hjälp med att späda på. Något gode vännen Daniel Söderberg brukar vara bra på under tävlingsdagarna.
– Han är riktigt nervös och mår nästan dåligt när hästen startar. Vi har sagt att han helst ska hålla sig borta innan loppet. Vi lär vara nog spända som det är, säger hon med ett skratt.

Turstrumpor till tolv raka
Daniel Söderberg har tagit plats på en stol i selkammaren för att vila ryggen efter träningspasset. Han skattar och avslöjar sedan skrockupplägget.
– Jag har alltid samma strumpor i förskräckliga färger, en kortärmad Hugo Boss-skjorta och bruna linnebyxor. Ni skulle inte heller våga byta efter tolv raka segrar! Nervös är jag också. Jag gäspar mycket när jag blir nervös. Och får hostattacker.
Al Dente får morötter och några extra klappar innan han leds in i duschen av skötaren Camilla Svahn. Hon håller säkerhetsavstånd till de andra hästarna på stallgången.
Kungen är snäll med människor men är mycket hård i mötet med andra hästar.
Söndagens store favorit har försvarat sig tufft till tolv raka segrar inför söndagens final.
Al Dente har psyke och fysik som en champion. Och en ägare med turstrumpor

Mikael Wikner

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelPeter Untersteiner inför V75 och EXTRA V75
Nästa artikelMats Sundin köper topphäst som ska tränas av Hultman

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.